PRIRUČNIK ZA UTVRĐIVANJE POREZNE REZIDENTNOSTI (12E), Grupa autora

PRIRUČNIK ZA UTVRĐIVANJE POREZNE REZIDENTNOSTI (12E), Grupa autora

SKU: W-1123

19,91  (150,01 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja od značajne je važnosti jer potiče mobilnost na tržištima država koje primjenjuju takav ugovor. Ekonomska korist se ogleda u uklanjanju demotivirajućih zapreka koje nastaju zbog dvostrukog oporezivanja te u poticanju međusobne gospodarske aktivnosti, što u širem smislu znači da međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pridonose širenju svjetske trgovine na načelima koja nisu diskriminirajuća i tako potiču ekonomski rast i razvoj.

U svakodnevnim kontaktima s hrvatskim poreznim obveznicima uočeno je da se kod poreznih obveznika javljaju brojne nedoumice i nesnalaženja oko pitanja u kojoj državi je porezni obveznik rezident, što je porezna rezidentnost uopće te kako se ista utvrđuje, odnosno primjenjuju li se prilikom utvrđivanja porezne rezidentnosti odredbe domaćih propisa ili odredbe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Slične nejasnoće i nesigurnosti javljaju se i kod poreznih stručnjaka, bilo onih iz privatnog sektora ili djelatnika Porezne uprave RH koji su nadležni i obvezni svakodnevno u okviru svojih radnih zadataka provoditi postupak utvrđivanja porezne rezidentnosti poreznih obveznika, odnosno primjenjivati domaće propise i relevantne ugovorne odredbe u tom postupku.

Stoga se ovim priručnikom nastojala razraditi, u najvećoj mjeri, porezna rezidentnost fizičkih osoba, međutim donosi se osvrt i na utvrđivanje porezne rezidentnosti pravnih osoba, a sve je potkrijepljeno praktičnim primjerima.

Ključne riječi: dvostruko oporezivanje, rezidentnost

E-mail: Kontakt

 

Naslov: Priručnik za utvrđivanje porezne rezidentnosti (12e)
Autori: Andreja Sertić Tomiček, Bjanka Barišić, Ljiljana Gretić-Bralić, Željko Martinović
Broj stranica: 142
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2021.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.