MIROVINSKO OSIGURAVAJUĆE DRUŠTVO: PRINCIPI I PRAKSA, Nikola Mašić

MIROVINSKO OSIGURAVAJUĆE DRUŠTVO: PRINCIPI I PRAKSA, Nikola Mašić

SKU: W-1234

26,54  (199,97 kn)

Autor: Nikola Mašić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Cijeli život radimo, podižemo obitelj, školujemo djecu, brinemo za ostarjele roditelje i na kraju odlazimo u mirovinu. I najčešće tek tada postajemo svjesni da će naš budući životni put umnogome ovisiti o iznosu naše mirovine. O njoj ovisi kvaliteta našega života u starosti. Prosječni šezdesetpetogodišnji muškarac u Hrvatskoj može očekivati da će u prosjeku poživjeti još oko šesnaest godina, a žena te dobi tri godine više. Zapravo, vjerojatno je da ćete poživjeti i dulje i da vas čeka mnogo raznih računa koje ćete morati plaćati – osim za svakodnevne potrebe i stanovanje tu su i troškovi putovanja, medicinskih usluga i možebitnog boravka u domu za umirovljenike. Pitanje je hoće li nam mirovina biti dostatna za financiranje naših potreba u trećoj životnoj dobi.

U svjetlu demografskih izazova potaknutih starenjem stanovništva mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje sve je značajniji dio ukupnog mirovinskog sustava koji se najvećim dijelom zasniva na obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti. Oslanjanje na mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje ima za posljedicu veću mogućnost izbora, s jedne strane, ali i veću kompleksnost i veću vlastitu odgovornost za pravi izbor, s druge strane. U tome smislu pojedinci su najčešće suočeni s dva osnovna pitanja na koja moraju dati odgovor. Prvo, moraju odlučiti kako ulagati u fazi akumulacije svojih financijskih sredstava, a potom kako tim sredstvima osigurati mirovinu. Namjera je ove knjige da odgovori na drugo pitanje imajući na umu mogućnosti koje pruža hrvatski mirovinski sustav.

Knjiga je namijenjena prije svega onima koji po prvi put počinju ozbiljnije razmišljati o svojoj mirovini i posebno onima koji su neposredno pred mirovinom, a koji jesu ili su bili uključeni u sustav mirovinskog osiguranja u okviru obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje te sa zebnjom iščekuju isplatu mirovine. Onima na pragu mirovine i žele saznati koje korake do mirovine moraju poduzeti, koje vrste mirovina su im na raspolaganju i kako odabrati oblik mirovine koji će najbolje odgovarati njihovoj životnoj situaciji. No, kako bi mogli donijeti pravu informiranu odluku o svojoj mirovini građani bi trebali znati kako funkcionira naš sustav mirovinskog osiguranja.

Isplatu mirovina u okviru obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje člana obveznog i dobrovoljnog mirovinskog fonda te isplatu mirovina na temelju jednokratnih uplata osoba provodi mirovinsko osiguravajuće društvo u skladu sa svojim mirovinskim programima. Kada ostvarite pravo na mirovinu, sve što ste uštedjeli na svome osobnom računu u obveznom ili dobrovoljnom mirovinskom fondu prenijet će se u izabrano mirovinsko osiguravajuće društvo koje će na temelju toga utvrditi visinu mirovine i provoditi njezinu isplatu.

Svrha ove knjige je da prikaže principe i praksu rada mirovinskih osiguravajućih društava i time pomogne čitateljima u donošenju najboljih odluka vezanih za ostvarivanje svojih mirovinskih ciljeva u užem smislu, ali i, u širem smislu, postavljanju životnih ciljeva kako bi osigurali sredstva za spokojnu starost, jer

Kako je teško biti slab,

Kako je teško biti sam,

i biti star, a biti mlad!

I biti slab, i nemoćan

 I sam bez igdje ikoga,

 i nemiran, i očajan.

 

Isječak: Svakidašnja jadikovka, Tin Ujević, 1917.

 

Bilješka o autoru:

Dr. sc. Nikola Mašić stekao je akademsko obrazovanje na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je i promoviran u doktora prirodnih znanosti iz područja fizike.

Prirodoslovno-matematički fakultet, Matematički odjel Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko aktuarsko društvo u suradnji s The Faculty and Institute of Actuaries iz Ujedinjenog kraljevstva dodijelili su mu svjedodžbe o uspješno završenom osnovnom i naprednom školovanju iz aktuarske matematike i osiguranja te o stečenoj stručnosti u aktuarskoj znanosti i njezinoj primjeni u osiguranju, mirovinama i investiranju. U svom radnom vijeku provedenom u osiguranju radio je u više osiguravajućih društava na aktuarskim poslovima, preuzimanju rizika, reosiguranju, razvoju novih osigurateljnih proizvoda i upravljanju matematičkom pričuvom.

Ovlašteni je aktuar. stalni sudski vještak za aktuarstvo i osiguranje te redovni član Hrvatskog aktuarskog društva.

Bavi se publicistikom iz područja financija i osiguranja, a priloge je objavljivao u domaćim časopisima i na svom portalu www.svijetmirovina.org.

Svoju prvu knjigu, Osiguranje života, Vodič za vaš najbolji izbor, objavio je 2001., a drugu, Životno osiguranje, Osnovni principi, objavio je 2008.

Ključne riječi: Mirovine, Mirovinsko osiguranje, Mirovinsko osiguravajuće društvo

Link: www.svijetmirovina.org

E-mail: Nikola Mašić

 

Naslov: Mirovinsko osiguravajuće društvo: principi i praksa
Autor/autorica: Nikola Mašić
Broj stranica: 174
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-336-798-9
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.