GASTARBAJTER – RIZNICA SJEĆANJA, Bare Vardić

GASTARBAJTER – RIZNICA SJEĆANJA, Bare Vardić

SKU: W-0647

19,91  (150,01 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Ljeto, kraj devedesetih. Beny (30) Hrvat iz BiH, sa suprugom Švabicom Ute (25) i djecom Tonyjem (6) i Evom (5) želi nakon rata posjetiti rodnu grudu, a zatim produžiti na more. Na granici BiH zadržan je pod sumnjom da je 1991. dezertirao iz JNA i pobjegao u Njemačku. Milicija Republike Srpske ispituje ga i maltretira. Za to vrijeme djeca se igraju na plaži, dok Ute upoznaje novog “galeba”. Iako se i Beny radovao godišnjem, u želji da prvi put u životu vidi more, za utjehu mu ipak ostaje tek toliko vremena da svrati u napušteno i do temelja porušeno selo. Beny napokon ima dovoljno razloga da se odrekne jugoslovenskog i uzme hrvatsko državljanstvo. No za nesreću i iz samo njemu poznatih i opravdanih razloga, ipak se odlučuje za njemačko državljanstvo.

Pola godine kasnije, zima, na dan kada je dobio njemačku putovnicu, presretan i nesmotren, Beny je imao tešku nesreću. 

Nakon dugotrajnih, intenzivnih i neuspjelih pretraga u nekoliko specijalističkih bolnica, liječnički timovi odustaju. Zdravstveno osiguranje odustaje. Beny je invalid u domu staraca. Gotovo ga se više ne može prepoznati. U međuvremenu ga je supruga napustila. Iako se kaže da nada posljednja umire, i sam je od sebe bio odustao. Život mu je postao besmislen. Želi si skratit muke. Sama pomisao na riječ Gastarbeiter budi u njemu kompleks i sve više ga vraća u mračnu prošlost. Na dan nogometne tekme Hrvatska – Njemačka, kad Beny više ne prepoznaje svoj pravi identitet, priča nam svoju flashbackstory, svoju tužnu i dramatičnu priču iz djetinjstva, otvara nam dušu, otvara nam svoju riznicu sjećanja. 

Dvadesetak godina ranije, kraj je sedamdesetih. Beny (10), mali inteligentni buntovnik s razlogom i bez razloga, živi u siromašnim uvjetima na selu, negdje u BiH, Bogu iza nogu. Kroz prizmu svojih dječjih očiju promatra ondašnju političku i ekonomsku situaciju i pravi je primjer kako se doživljava, proživljava i preživljava surovo, skromno, ali i sretno bosonogo djetinjstvo. Otac Ivan (35) odlazi kao Gastarbeiter u Njemačku. Supruga Ljubica (32) osim njega, skrbi se o Mateju (5) i Francu (4). Nakon 9 mjeseci rodila je blizance. Seka Ivana dobila je ime po ocu. Braco Juro dobio je ime po stricu (32), koji je u međuvremenu zaglavio u zatvoru. Beny, koji je i sam bio ponosni Titov pionir, zamrzio je Savu, Stipana i sve što je počinjalo sa slovo S. Izuzetak je učiteljica Svetlana. Vijest o Titovoj smrti, Beny je pozitivno dočekao u nadi da će Hrvatima napokon svanuti, da će se otac vratiti iz tuđine i stric iz zatvora. Beny žarko želi da postane umjetnik, glazbenik, no svaki put mu sreća za dlaku bježi iz ruku. Jedna za drugom nizale su se nezgode. Matej je pao s trešnje. Franc je pogođen u glavu. Obojica su invalidi. Nedugo zatim trošna obiteljska kuća gori u plamenu. Beny je spasio blizance, a Matej i Franc su žrtve požara. Beny si predbacuje zašto i njih nije spasio. Ujedno se tješi da je to bila Božja volja jer bi u protivnom cijeli život ostali nepokretni. Skrhana od tuge Ljubica se preselila u napuštenu, trošnu stričevu kuću. Susjeda Daria (12) u svakom je pogledu potpora našem protagonistu, kao i njezin otac Stipan, dobrostojeći, ali i pohlepni seljak prema Ljubici, kojoj je u međuvremenu kumovao.

Prošle su tri i pol godine. I kad su se najmanje nadali, Ivan napokon dolazi iz Njemačke. Ponosni Gastarbeiter nije se više mogao prepoznati, kao što i on sam ne prepoznaje svoju rođenu djecu – blizance. Ivan je alkoholičar, pa je u prvi trenutak pomislio da su Matej i Franc zakržljali i zaostali u razvoju. No kad je vidio da je jedno od njih curica, nabrijan svojim muškim balkanskim egom, sumnja pada na Stipana. Beny je svjedok brutalnih scena. Majka je više put pretučena. Stipan se objesio. Milicija je uhapsila Ivana. Nikad se više nije vratio. Beny je postao glava u kući. Igrom slučaja pronašao je novce. Želja mu je da obitelj izvede iz bijede. Uskoro se useljavaju u novu modernu vilu. Na pitanje radoznalih i zavidnih susjeda, kao i represivne milicije, Ljubica mudro i oprezno odgovara da je to Gastarbeiterova ušteđevina. No kako je došlo, tako je i otišlo. Svoju prvu i veliku ljubav Dariju nikad više nije vidio. Prokleti rat ih je zauvijek rastavio… ili?

Bilješka o autoru:

Rođen je u Pougarju, Melina, općina Dobretići, Jajce. 

Završio je srednju medicinsku školu u Travniku. Nakon neuspjelog pokušaja da upiše studij medicine u Zagrebu, odlazi u Njemačku, gdje i danas živi. Uz hrvatsko posjeduje i njemačko državljanstvo i s njemačkom putovnicom stalno je na relaciji Njemačka – Hrvatska te ostatak svijeta. Nekoliko godina radi u bolnici u Njemačkoj, a paralelno s tim neko vrijeme svira i nastupa sa svojim bandom Simpley B. U skladu s tim otvara tonski studio Plan B. Još kao tinejdžer piše pjesme i filmske scenarije. U Münchenu pohađa škole SAE Ton majstor – Audio Enginering, a nakon toga i školu za filmske scenariste. Prije nekoliko godina registrira produkciju pod nazivom Plan B Production. Autor je nekoliko filmskih scenarija, dva neobjavljena romana, stotinjak pjesama. Objavio je autorski maksi CD pod nazivom Poslije J nema K, zatim singl CD Moje Pougarje. Piše i producira za domaće i strane izvođače. Snimio je nekoliko glazbenih videospotova. Najveći projekt do sada je istoimeni igrani film Gastarbajter – Riznica sjećanja. Trenutačno snima novi igrani film It’s Love? Radio je i radi na tuđim projektima kao snimatelj, montažer, redatelj, scenarist, glumac.

Ključne riječi: Tito, AVNOJ Jajce, Milicija, Fićo, Gastarbajter, Riznica sjećanja, Beny, Daria, Požar, Savo, Svetlana, Loša, Perica, Kiki, Čupo, pikuša…

Link: plan-b-production.com 

Naslov: Gastarbajter – Riznica sjećanja
Autor: Bare Vardić
Broj stranica: 172
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-408-7
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.