UNA, Marija Juračić

UNA, Marija Juračić

SKU: WPRZ-140079

7,96  (59,97 kn)

Autor: Marija Juračić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:


Sažetak:

“Una“ je pustolovno kriminalistički roman koji nisam mogao prestati čitati dok nisam zaklopio i posljednju stranicu. Priča je to o izdaji, ljubavi, sposobnosti glavne junakinje da se odupre zlu, da preživi u nemogućim uvjetima, ali i kriminalistički roman koji se razlikuje od svih ostalih romana te vrste jer nema krvavog, sirovog nasilja pa ga mirne duše mogu preporučiti i djeci nešto starije dobi.

Prvi dio romana vodi nas u jedan olujni dan, zlosutni petak koji Unu, glavnu junakinju, odvodi na pusti otok nakon što je preživjela podmukao i silovit napad njezinog supruga Tomasa.

A onda je zapuhalo. Iznenada. Kao da su se sve paklene sile probudile razjarene u potrazi za žrtvom. More se uzjogunilo, podiglo valove, a snažna bura je u brzom rezu preko morske površine nosila posolicu, zid vodene prašine koji onemogućava disanje i prijeti gušenjem. “Tomase!“ vikala je Una. “Vratimo se, okreni brodicu!“ Tomas ju je pogledao i stavio ruku na uho kao da ne čuje što to ona viče, a onda kao da je shvatio, nasmije se mangupski prpošno i zaklima potvrdno glavom.

“Ali, što on to radi?“ zapitala se Una užasnuto. Polako je okrenuo plovilo, a onda isto tako polako, odvezao konop kojim je mali, gumeni čamac bio vezan za brodić. Una je protrnula. Krik joj se zagušio u grlu. Zaustavio disanje. Užas se pojačao. Vidjela je Tomasa kako se uspravlja, njegov smiješak koji je otkrivao pravilne, bijele zube i nož kojim je gađao gumeni čamčić.

Nakon niza zanimljivih dogodovština na nenaseljenom otočiću u kojima se Una čeliči, a uspijeva preživjeti zahvaljujući bogatom duševnom životu čiji opis razlikuje ovaj roman od svih dosadašnjih „robinzonijada“, Una se vraća u civilizaciju i uz pomoć privatnog istražitelja Kaleba nastoji primorati Tomasa da prizna svoj čin.

Una ne vjeruje učinkovitosti pravnog sustava, ali želi da Tomas osjeti sav užas koji je njoj priuštio. Pogotovo mu ne može oprostiti pokušaj ubojstva njezine majke, Sane.

Dolazi na niz zanimljivih ideja koje trebaju zavarati Tomasa, ali se sama neprekidno nalazi u velikoj opasnosti.

Uz Unu u romanu susrećemo malo sporednih likova što logički proizlazi iz radnje romana; Unine osamljenosti i kasnijeg neprekidnog skrivanja i djelovanja.

Una je lik koji će vas osvojiti svojim ponašanjem, svojim načinom razmišljanja, hrabrošću. Vjerujem da ćete se uživjeti u njezinu sudbinu, disati s njom neko vrijeme, razumjeti njene svijetle i tamne strane, poželjeti i sami proživjeti jedan dio njezina života.

Roman je pisan nevjerojatnom lakoćom. Teče logično, glatko, bez zastoja, jednostavnim, razumljivim, ali lijepim stilom s povremenim natruhama lirskog izraza, nenametljivo prekidan Uninim refleksijama koje bude radoznalost i vlastita promišljanja.

Opisi mediteranskog podneblja i fina, živa naracija pokazuju da autorica dobro poznaje područje o kojem piše i prezentira ga na način koji nam ne dopušta odložiti roman dok ga do kraja ne pročitamo.

Bilješka o autorici:

Marija Juračić, profesorica književnosti i njemačkog jezika, voditeljica poetskog portala „Očaravanje“ objavila je zbirke pjesama: “Crni plamen“, “More, bura i ti“, “Stope u pijesku“, “Ljubav, pisci i ostale trice“ , romane “Tara“ i “Toma“.

Objavila je tri međudržavna zbornika poezije grupe autora „ Pomaknuti haiku“, „Ljubavne pjesme autora portala Očaravanje“ i „Umreženi snovi“.
„Una“ je njezin treći roman.

Ključne riječi: Pustolovno kriminalistički roman

Link: http://julijetabek.blog.hr/
E-mail: Marija Juračić

Naslov: Una
Autor: Marija Juračić
Broj stranica: 120
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2014.
ISBN: 978-953-336-125-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.