TOKSIKOLOGIJA HRANE

TOKSIKOLOGIJA HRANE

SKU: WSUD110003

15,93  (120,02 kn)

Autor: U obradi

Nakladnik: Unos u tijeku

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

 

Sažetak:

Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija. Želja nam je da takve institucije dobiju veće značenje. Time bi mogućnost dodavanja nepoželjnih i nedeklariranih sastojaka hrani bila znatno umanjena. Nove spoznaje dovode do znatno veće odgovornosti toksikologa pri određivanju zdravstvene ispravnosti hrane.
Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci.
Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori  kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani.

Uvod (Davorka Sutlović i Jadranka Marušić)
Sudbina otrova u ljudskom organizmu  (Davorka Sutlović)
Utjecaj biosfere na kontaminaciju  hrane (Angela Stipišić)
Rizična hrana (Vedran Poljak)
Trovanja hranom uzrokovana mikroorganizmima (Danja Laštre Primorac)
Pesticidi  (Zrinka Majić)
Prehrambeni aditivi (Sanja Luetić  i Zlatka Knezović)
Hrana podvrgnuta ioniziracijskom zracenju (Jasminka Papić)
Toksični metali I metaloidi u hrani (Angela Stipišić)
Genetski modificirani organizmi i GM hrana (Jelena Žafran Novak i Hrvoje Fulgosi)
Prirodni toksini (Zlatka Knezović)
Toksikologija dodataka prehrani (Lea Pollak)
Toksikologija gljiva (Irena Žuntar i Franjo Plavšić)
Zakonodavstvo (Jadranka Marušić)

 

Bilješka o autorici:

Dr. sc. Davorka Sutlović, prof., Voditelj je djelatnosti kemije I na Odjelu sudske medicine Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC Split. Radi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu na Katedri za sudsku medicinu. Na diplomskom Sveučilišnom studiju forenzike voditelj je Modula Forenzična kemija i molekularna biologija i voditelj Katedre za forenzičnu kemiju i toksikologiju pri kojoj vodi nekoliko predmeta. Sudjeluje u poslijediplomskoj nastavi na Medicinskom i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Autorica je više znanstvenih i stručnih radova iz područja forenzične genetike i toksikologije. Članica je nekoliko znanstvenih strukovnih organizacija i stalni sudski vještak na Županijskom sudu Split.

 

Naslov: TOKSIKOLOGIJA HRANE
Autor:
Davorka Sutlović
Broj stranica:
312
Nakladnik:
Redak
Godina izdanja:
2011.
ISBN:
978-953-7595-40-1
Tisak:
digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.