SINTAKSA SUVREMENOG HRVATSKOG HERALDIČKOG BLAZONA GRBA

SINTAKSA SUVREMENOG HRVATSKOG HERALDIČKOG BLAZONA GRBA

SKU: W-0481

18,58  (139,99 kn)

Autor: Željko Heimer

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:


Sažetak:

Rad prikazuje formalni model sintakse suvremenog hrvatskog heraldičkog blazona (opisa grbova) i veksilološkog opisa zastava, na temelju analize opisa grbova i zastava iz rješenja Ministarstva uprave, kojima se županijama, gradovima i općinama odobrava uporaba tih simbola. Hrvatska se heraldička terminologija razvija uglavnom tijekom XX. stoljeća, no službeno i sustavno opisani grbovi i zastave na hrvatskom jeziku pojavljuju se tek po uspostavi Republike Hrvatske i ustrojavanju središnjeg stručnog nadzora nad usvojenim grbovima i zastavama jedinica lokalne samouprave kroz Povjerenstvo za davanje mišljenja za odobravanje grbova i zastava jedinicama lokalne samouprave pri Ministarstvu uprave. Rješenja o odobrenju grba i zastave jedinicama lokalne samouprave sadrže službene opise odobrenog grba i zastave izrađenog na temelju stručnog mišljenja Povjerenstva. Proučeni su takvi opisi za više od polovine do sada odobrenih rješenja, koji pokazuju zrelu konzistentnost u uporabi heraldičkog jezika te donekle i veksilološkog izričaja, pa tako omogućuju izradu formalne sintakse pogodne za uporabu u konstruiranim formalnim jezicima, kakva se uglavnom rabi za sintakse programskih jezika u računarstvu. U izgradnji formalne sintakse korištena je uvriježena terminologija hrvatske heraldike i veksilologije iz literature, a prema potrebi uvedeni su i neki novi pojmovi i koncepti, npr. složenost grba, podnožje, likovi svetaca, modificirajući i kombinirajući atributi ispred i iza lika. S obzirom da opisi zastava gradova i općina naočigled pokazuju znatnu razinu konzistencije, provedena je njezina analiza. U prilogu rada objavljuju se do sada po prvi put opisi iz rješenja Ministarstva koja su kao primarni izvori prikupljena za potrebe ovog istraživanja.

Bilješka o autoru:

Bojnik dr. sc. Željko Heimer, dipl. inž., rođen 1971. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, smjer industrijska elektronika 1997. godine; od 1999. godine časnik je u Oružanim snagama Republike Hrvatske, trenutno s činom bojnika roda veze. Magistar znanosti iz polja elektronike i biomehanike od 2005. godine. Doktorirao na poslijediplomskom doktorskom studiju sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diseratcijom “Identitet Oružanih snaga Republike Hrvatske iskazan zastavama iz Domovinskog rata i nakon njega”.

Od 1995. godine aktivan je član međunarodne udruge Flags of the World (FOTW, http://www.crwflags.com/fotw/flags/); od 1996. urednik web stranica udruge FOTW, 1996. – 1997. vicedirektor udruge. Sudjeluje na međunarodnim veksilološkim kongresima u Yorku, 2001., Stockholmu, 2003., Buenos Airesu, 2005., Berlinu, 2007., Yokohami, 2009., Washingtonu, 2011., Rotterdamu, 2013. i Sydneyju 2015. te heraldičkim u Stuttgartu 2010. i Maastrichtu, 2012.

Godine 2005. priredio izložbu norveških zastava u Zagrebu, koja potom gostuje i u nizu drugih gradova u Hrvatskoj i Norveškoj.

Sa suradnicima 2006. godine osniva HGZD kad je i izabran za predsjednika Društva te uređuje polugodišnjak “Grb i zastava”, glasnik HGZD.

Održava web stanice the Flags and Arms of the Modern Era (FAME, http://zeljko-heimer-fame.from.hr, od 1996.) gdje objavljuje rezultate svojih veksiloloških istraživanja povijesnih i današnjih zastava prvenstveno na području Hrvatske, Slovenije i BiH.

Objavio dvije monografije o grbovima i zastavama Republike Hrvatske (2008.) i Zagreba (2009.) te niz znanstvenih, stručnih i popularnih članaka u zemlji i inozemstvu. Pridruženi član Académie internationale d’héraldique i počasni član Makedonskog heraldičkog (MHZ) te Bugarskog heraldičkog i veksilološkog društva (BHVS) od 2011. Za rad na promociji i očuvanju ovog dijela nacionalne baštine 2010. godine predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je Redom hrvatskog pletera.

Ključne riječi: heraldika, veksilologija, grb, zastava, blazon, veksilološki opis zastave, sintaksa, formalni jezik, municipalna heraldika, grb županije, grb grada, grb općine

Link: zeljko-heimer-fame.from.hr

Naslov: Sintaksa suvremenog hrvatskog heraldičkog blazona grba i veksilološkog opisa zastava
Autor: Željko Heimer
Broj stranica: 190
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-336-291-5
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.