SANJAJ U BOJAMA, Gordana Bartol

SANJAJ U BOJAMA, Gordana Bartol

SKU: W-1087

15,93  (120,02 kn)

Autor: Gordana Bartol

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Sanjaj u bojama ili ljepota je u jednostavnosti.

Autorica se izražava kroz kraću formu pjesama što, čitajući njezinu poeziju, ostavlja dojam kratkih misli koje nas zaustave tijekom dana i koje vrlo često zaboravimo zapisati.

Pjesme su napisane tako da se mogu čitati u jednom dahu, a mogu se i dozirati, ovisno o raspoloženju, jer su životne, nose određene poruke, pa se čitatelj može zamisliti nad napisanim.

Gordana kroz stihove komunicira s čitateljem, što se ne primijeti na prvu, ali ostavlja podražaj na osjetila.

Otvara vrata svoje duše, emocija, sjećanja, uspomena i ono što tamo nalazi pretvara u stihove. To je ona i ono najbolje što izlazi iz nje. Puna je životnih iskustva, a njezina poezija kao da ima svoju priču i pronalazi svoj put kroz jednostavne i prodorne stihove.

Poezija je pisana slobodnim stihom i u njoj čitatelj može osjetiti slobodu i utonuti u mir te pronaći kutak za odmor. Kao da krećete na putovanje u neki maleni gradić, a pjesme vas upravo vode na tu destinaciju. Pustolovina je zagarantirana jer ne znate što vas sa svakom novom stranicom očekuje iza ugla: možda se u jednom trenu nađete u parku predivnih boja, noći koja je prekrila grad, jutru koje se budi cvrkutom ptica…

U zbirci Sanjaj u bojama, Gordana čitateljima realno dočarava svoj svijet i daje nam kartu za jedinstveno putovanje, šetnju kroz njezine misli… Ne forsira rimu, što daje još više povjerenja u raznolikost šetnje kroz zbirku pjesama, a mi samo trebamo uzvratiti zagrljaj.

Poezija Sanjaj u bojama jednostavna je, a posebna. Ljepota je upravo u tome.

– Kruno Šafranić, urednik stranice Pisci i Književnost

Sposobnost jednog autora da sroči osjećaje i žudnje u pjesme nešto je što me se uvijek dojmi. Kada sam dobila primjerak ovih pjesama na čitanje, nisam se pripremila za ono što će one izazvati u meni. Izazvale su košmar osjećaja izraženih tek u nekoliko riječi. Autorica me ugodno iznenadila tako pomno osmišljenim pjesmama koje su ogolile nju, prikazale je kao osobu, osobu s osjećajima i životnošću koja izvire iz nje.

Ovo je zbirka kratkih pjesama pisana slobodnim stihom. Vrlo je posebna i emocijama nabijena svaka riječ i svaki stih u knjizi. Izaziva onaj osjećaj težine koji potiče na razmišljanje. U ovom slučaju autorica nije ogolila samo sebe, već je u čitatelju otvorila portal prema unutarnjem „JA“, prema onome što svi mi skrivamo u sebi i nosimo se s time najbolje što znamo. Težina svake riječi postaje breme kojim nas oslobađa potisnutih osjećaja.

Divim se ljudima koji uspijevaju svoje emocije i misli pretočiti u stihove i tako ih ostaviti za neke buduće naraštaje. Da ostanu zauvijek zapisani u tinti, na stranicama knjige, u srcu svakog tko ih pročita. Autorica se vrlo poetski i lagano izražava, pa samim time zbirka postaje jednostavno i lako čitljivo štivo koje ne stvara zamor u čitatelju, već postaje jedna od onih knjiga za kojima posežete u svakom trenutku kada trebate nešto što će vas nasmijati, rasplakati ili izazvati čežnju ili sreću. Jedna od onih knjiga čije pjesme obiluju stihovima i citatima koje želite zapamtiti. Tako dubokoumno, a istovremeno jednostavno. Tako posebno.

Svaka misao otvara portal u dubinu misli autorice, izraženih na hrabar i zreo način. Put koji je autorica prostrla bez želje za pompom i blještavilom razvikanosti, samo iskrenim riječima koje autoricu čine posebnom – ženom od riječi i osjećaja. Ženom koja je istovremeno i plačljiva i sretna, i ljubazna i tužna. Odabrana. Odabrana da sastavi ove stihove.

Bila mi je čast među prvima čitati ove pjesme. Iako sam više fokusirana na prozu, povremeno se sretnem s ponekom zbirkom poezije i uvijek me zapanji to koliko stihovi izazivaju snažne osjećaje u meni. Gordana je u ovom slučaju zaista nadmašila sve dosadašnje. Baš po mojem guštu. Bez pretjeranog forsiranja rime, a opet tako skladno i lagano pisano.

– Maja Cerjan, urednica bloga Bookworm Maja

Bilješka o autorici:

Gordana Bartol rođena je 24. veljače 1977. u Zaboku u Hrvatskoj. Nakon završene gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2003. diplomirala povijest te hrvatski jezik i književnost. Radi u osnovnoj školi kao profesorica hrvatskog jezika. Bavi se pisanjem i slikanjem.

U međunarodnim zbirkama Facebook grupe Pisci i književnost objavljuje poetske i prozne radove. „Jesenja nota“, „Lahor stihova“, „Stihovi duginih boja“, „Poezija zlatnih stihova“, „Zimske priče“, „Snovi sjećanja“ samo su neke od zbirka u kojima su objavljeni njeni prozni i pjesnički radovi. Sudjeluje i na međunarodnim pjesničkim festivalima „Sarajevo na dlanu“ i „Zagreb na dlanu“ u organizaciji Kulture snova te na književnim natječajima i recitalima (Recital ljubavne poezije „Željka Boc“, Susret riječi Bedekovčina, Recital duhovne poezije „Josip Ozimec“, Glazbeno-poetski recital „Senje i meteori“ i dr.) Na natječaju za 20. Recital „Josip Ozimec“ u Mariji Bistrici osvojila je 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesnički rad na štokavskom narječju / standardnom jeziku. Pjesnički su joj radovi objavljeni u zajedničkim međunarodnim pjesničkim zbirkama u izdanju Diligo-libera, a neke od njih su: „Jesenja sonata“, „Proljetna rapsodija“, „Otisci naših stopa“. Trenutno radi na pjesmama za drugu zbirku i na oblikovanju radionica kreativnog pisanja.

Ključne riječi: Pisci i Književnost, Sanjaj, u, bojama, zbirka, pjesama, poezija

E-mail: Gordana Bartol 

 

Naslov: Sanjaj u bojama
Autorica: Gordana Bartol
Broj stranica: 140
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2020
ISBN: 978-953-336-691-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.