PREMAZI, Nataša Stipanelov Vrandečić

PREMAZI, Nataša Stipanelov Vrandečić

SKU: W-1133

17,25  (129,97 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Ova skripta napisana je u skladu s nastavnim programom kolegija Premazi koji se izvodi na diplomskom sveučilišnom studiju Kemijska tehnologija, smjer Materijali na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, ali s obzirom na manjak literature iz navedenog područja na hrvatskom jeziku može biti od koristi svima koji su zainteresirani za proizvodnju i primjenu premaza.

U uvodnom dijelu dana je definicija premaza, odnosno boja i lakova. Opisan je sastav premaza te uloga osnovnih komponenata. Navedena je podjela premaza prema različitim kriterijima i objašnjen sustav premaza koji se sastoji od temeljnog, međupremaza i završnog premaza. Također, dan je kratki povijesni pregled razvoja premaznih sredstava i podatci o svjetskoj proizvodnji premaza danas. Slijedi poglavlje u kojem su opisani procesi sušenja premaza te značajke pojedinih vrsta veziva, od najstarijih, sušivih ulja, preko prirodnih smola do sintetskih polimera koji se danas najviše koriste u industriji premaza. Opisane su i vrste veziva, odnosno premaza kojima je za cilj smanjiti količinu ekološki neprihvatljivih organskih otapala. U poglavlju Pigmenti dana je definicija pigmenata, opisana su njihova svojstva i proces dispergiranja pigmenta u kontinuiranoj fazi premaza. Nakon toga slijedi poglavlje o otapalima i razrjeđivačima u kojem je opisan koncept parametara topljivosti. Opisani su osnovni dodatci za korigiranje svojstava premaza. Kratko je predstavljen proces industrijske proizvodnje premaza i uređaji koji se u tom procesu upotrebljavaju.

S obzirom na važnost procesa tečenja premaza, posebno se poglavlje bavi reologijom. Najprije su objašnjeni osnovni pojmovi, a nakon toga razlike u viskoznosti polimernih otopina i disperzija, utjecaj molekulske mase na viskoznost otopina i disperzija te reološka svojstava tijekom proizvodnje, skladištenja i nanošenja premaza.

U završnom dijelu ukratko su opisani osnovni postupci nanošenja, dan je pregled nepravilnosti i oštećenja premaza, te je opisana trajnost premaza s posebnim osvrtom na razgradne procese u vezivima.

Bilješka o autorici:

Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić diplomirala je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu 1993., magistrirala 1999. te doktorirala 2003. Radila je kao tehnolog u poduzeću “Diokom-Termoplastika”, a od 1995. zaposlena je u Zavodu za organsku tehnologiju KTF-a. U zvanje redovitog profesora u području tehničkih znanosti izabrana je 2015. godine. Nositelj je više kolegija na stručnom, diplomskom, te poslijediplomskom doktorskom studiju. Znanstveno se bavi istraživanjem modifikacije konvencionalnih polimera ekološki prihvatljivim dodatcima i proučavanjem mehanizma i kinetike procesa razgradnje polimernih mješavina. Aktivno sudjeluje u realizaciji znanstvenih projekata od 1995. a rezultati istraživanja predstavljeni su kroz niz izvornih znanstvenih radova i prezentirani na međunarodnim i domaćim skupovima.

Akad. god. 2007./2008. prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić osmislila je program i uvela nastavu iz predmeta Premazi koji se izvodio na stručnom studiju Kemijska tehnologija smjeru Kemijska tehnologija i materijali kao izborni predmet. Od 2017./2018. obvezni je predmet na stručnom studiju Zaštita i oporaba materijala te izborni predmet na sveučilišnom diplomskom studiju Kemijska tehnologija, smjer Materijali.

Ključne riječi: Premazi, Boje i lakovi, Površinska zaštita

Link: https://www.ktf.unist.hr/index.php/obavijesti-2/obavijesti-poslijediplomski-studij/172-djelatnici/cv/185-cv57

 

Naslov: Premazi
Autorica: Nataša Stipanelov Vrandečić
Broj stranica: 108
Nakladnik: Kemijsko-tehnološki fakultet
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-7803-14-8
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.