NAUTIČKI TURIZAM HRVATSKE (CRNO BIJELI), Tihomir Luković

SKU: W-1533

30,00  (226,04 kn)

Autor: Tihomir Luković

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Proslov izv. prof. dr. sc. Tihomira Lukovića, urednika

Prije devet godina, dakle 2015., na projektu prvoga sveobuhvatnoga hrvatskoga udžbenika okupilo se 14 autora koji su radili na knjizi/udžbeniku „Nautički turizam Hrvatske“. U proteklih devet godina u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske, došlo je do bitnih promjena kao i novih spoznaja u nautičkom turizmu. Nautički turizam kao kolegij prisutan je na gotovo svim sveučilištima i veleučilištima u hrvatskom priobalju jer je shvaćena njegova važnost za gospodarstvo priobalja i otoka pa tako i Hrvatske u cjelini. Nova znanja važna su za sve, ne samo za studente, nego i za struku, a posebno za državnu administraciju koja ulazi u ovu problematiku i donosi važne političke i gospodarske odluke.

Kao istraživač koji se već 50 godina bavi nautičkim turizmom, istražuje ga i objedinjava spoznaje iz cijele Europe, a posebno Mediterana i Hrvatske, znam da su znanstveni i istraživački dosezi brojnih hrvatskih stručnjaka visoki, ali nedovoljno poznati izvan Hrvatske. Stoga ovu nepravdu želim ispraviti ne samo ovim udžbenikom, nego i sljedećim koji će predstavljati prijevod ovog udžbenika na engleski jezik te će biti distribuiran u svijet.

A sad o ovoj knjizi.

Dakle, zahvalan sam i zadovoljan što sam urednik ove nove knjige pod istim nazivom „Nautički turizam Hrvatske, drugo dopunjeno izdanje“ koja je okupila 26 autora koji su u području nautičkog turizma u samom istraživačkom vrhu Hrvatske. Pristup ovoj knjizi bio je usmjeren na ekonomski aspekt nautičkog turizma, a također i na pomorski segment kao i važeću hrvatsku legislativu. Posebno je važno za razvoj znanosti u Hrvatskoj da svi imamo isti udžbenik kao podlogu na svojim predavanjima te da na njegovim temeljima godinama razvijamo misao i spoznaje nautičkog turizma kako bismo možda, ako Bog da, za sljedećih desetak godina pristupili novom istoimenom projektu, ali na većoj razini i s više novih spoznaja. Znanstvena misao nema granica i mora se stalno razvijati, pa i za ovu knjigu dan njezina izdavanja za sve nas mora biti „jučer“, jer već „sutra“ moramo više znati.

Posebna kvaliteta ovog udžbenika nije samo nabrajanje činjenica ni statističkih podataka, nego ulazak u rasprave, kritičko znanstveno razmišljanje, ukazivanje na probleme uz prijedlog rješenja. Razvoj kritičke misli važan je za Hrvatsku i njezinu budućnost, kako bi mlade generacije našle svoje mjesto i život u svojoj državi, radile u hrvatskim poduzećima, razvijale hrvatsko poduzetništvo, a ne služile stranom kapitalu ili pak iseljavale se iz raznih razloga. To znači da su nova znanja i spoznaje potrebni svima jer tražena dinamika razvoja mora se ostvariti, i to ne ulaganjima i preuzimanjima od strane stranog kapitala, već unutar domaćeg hrvatskog poduzetništva kojemu pripadaju svi subjekti nautičkog turizma.

Posebno zahvaljujem svim autorima ovoga hrvatskoga udžbenika i knjige kao i sljedeće koja će se objaviti na engleskom jeziku i izražavam zadovoljstvo što smo se okupili na ovom projektu. Također, trebam zahvaliti sponzorima koji su poduprli izdavanje knjige, a posebno Marini Frapa koja je „krivac“ da imamo ovu knjigu i „u koloru“. Svi autori svojim su radovima dokazali visoku i čelnu poziciju u segmentima nautičkog turizma kojim se bave i godinama vrijedno istražuju.

Stoga, na kraju ovog uredničkog proslova autorima i sponzorima iskreno zahvaljujem i očekujem još bolju buduću suradnju u cilju razvoja hrvatskoga nautičkoga turizma i Hrvatske u cjelini.

prosinac 2023.

 

Naslov: Nautički turizam Hrvatske (crno bijeli)
Autor/autorica: Tihomir Luković
Broj stranica: 338
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2024..
ISBN: 978-953-336-984-6
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.