KRALJICE ŠAHOVNICE, Dario Krpan

KRALJICE ŠAHOVNICE, Dario Krpan

SKU: WPRZ-120040

11,28  (84,99 kn)

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

 

Sažetak:

Radnja ove knjige je neznatna pa se nema što sažeti. Ideje su premnogobrojne pa se ni one ne mogu sažeti. Jedino što se može sažeti je način na koji je knjiga pisana i kako se treba čitati. Tema je nastala još 2003. u rap pjesmi “Kraljice Šahovnice” koja je snimljena, ali nikad objavljena. U narednih godinu i pol sam razvijao ideje koje su trebale biti uvrštene u knjigu, ali nakon toga sam prekinuo rad na njima i počeo raditi na idejama za drugu knjigu čija mi se tema u tom trenutku više sviđala. Te sam ideje i svakakve druge zamisli razvijao još oko godinu i pol, a 2006. me Kraljice Šahovnice ponovno privukla i počeo sam iznenada pisati knjigu potpuno izmijenivši prvotne zamisli i spojivši ih sa zamislima knjige na kojoj sam do tada radio. U razdoblju u kojem sam pisao Kraljice Šahovnice živio sam u uvjetima samonametnute osamljenosti u kojoj nekad po mjesec ili 2 nisam razgovarao niti vidio nikog poznatog – način života koji mnogi ljudi iskuse tek u dubokoj starosti kad su gotovo svi oko njih već mrtvi pa ni nemaju drugog izbora – kako bih se mogao posvetiti idejama i isprobavati ih na sebi, a bez da me itko u tom sprečava. To je razdoblje trajalo oko 4 godine i većina knjige je napisana unutar njega, što se u njenom sadržaju može i vidjeti. Zapravo, napisana su samo njena prva 3 dijela koji tvore zasebnu cjelinu, a 4. i zadnji dio dovršit ću za mnogo godina, kad skupim sve ideje koje u njega želim uvrstiti. Prema tome, ova knjiga je vjerojatno najambiciozniji projekt u povijesti hrvatske književnosti. Iako knjigu svrstavam pod književnost, ne mislim da ona pripada pojedinoj književnoj vrsti niti je za mene književnost ono što se inače pod njom podrazumijeva. Književnost je jedino područje koje dopušta neograničeno razmišljanje o bilo kojim zamislima neovisno o tome pod koje se drugo područje one mogu ili ne mogu svrstati (književnost=razmišljanje). Tu mogućnost književnosti u Kraljice Šahovnice do kraja iskorištavam i zato je za njeno čitanje potrebna velika koncentracija, pogotovo što se tiče 3. dijela – čitatelju niti neko znanje prikupljeno za života niti dostupne informacije neće pomoći u razumijevanju većine sadržaja.

 

Bilješka o autoru:

Dario Krpan je rođen 15. 5. 1986. u 4:45 sati ujutro. Od 0. do 9. godine bježi iz vrtića, igra se u parku, mama i baka mu pomažu u razrađivanju raznih zamisli i sjedi mirno u školi unatoč hiperaktivnosti. Od 9. do 17. godine igra košarku u Ciboni. Od 17. godine do danas bavi se vlastitim idejama pa nije napravio ništa sa čime bi popunio CV. 2011. je završio magisterij iz socijalno-kognitivne psihologije na sveučilištu u Cambridge-u, a trenutno je tamo na doktorskom studiju. Njegov znanstveni i književni rad dvije su potpune suprotnosti.

Ključne riječi:
Šah,kraljevstvo,šahovnica,crna kraljica,bijela kraljica,crni kralj,bijeli kralj,kraljevi,abeceda,stvaranje,književnost,filozofija,znanost,ruministi,slikarstvo,poezija,dizajn,glazba,kreativnost,rat,slobodna volja,povezivanje,osobne radnje,osnovne radnje,osobno znanje,radnja,dosada,izolacija,ideja,proizvod razmišljanja,osobnost,hrvatski rap,razmišljanje,proces,kula,lovac,pješak,pijun,figura,polje,šah mat,pojesti,psihologija

E-mail: Dario Krpan

Naslov: Kraljice šahovnice
Autor: Dario Krpan
Broj stranica: 212
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2012.
ISBN: 978-953-7595-77-7
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.