KOVANJE I KOVANICE, Zdenka Keran

KOVANJE I KOVANICE, Zdenka Keran

SKU: W-0394

4,65  (35,04 kn)

Autor: U obradi

Nakladnik: Unos u tijeku

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:


Sažetak:

Povijest razvoja čovječanstva usko je povezana s razvojem materijala. Jedan od načina unaprjeđivanja svojstava metala svakako je postupak oblikovanja kovanjem. Tragove kovanja možemo pratiti od vremena bakrenog doba kroz mistične religijske i proizvodno tehnološke aspekte. Možemo pretpostaviti kako je najupotrebljavaniji kovani artefakt kovanica (novac). Prve kovanice nastaju u VII. st. pr. Kr. na području Male Azije. Vrlo je bogata i povijest kovanog novca na području Hrvatske koju je moguće pratiti od IV. st. pr. Kr. kada se pojavljuje srebrni i bakreni novac kovan na Hvaru i Visu. Suvremeno kovanje novca uvelike se razlikuje od svojih početaka, a povezano je sa znatno boljim razumijevanjem građe i svojstava materijala. Proučavanje svojstava i oblikovanja materijala u novije vrijeme dovelo je znanstvenike do novih spoznaja u području koje se naziva mikrooblikovanje i koje otvara nove vidike prema obradi metala i stvaranju novih proizvoda malih dimenzija.

Bilješka o autorici:

Dr. sc. Zdenka Keran voditeljica je Laboratorija za oblikovanje deformiranjem na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu održava nastavu i bavi se znanstvenim istraživanjima na temu kovanja i drugih metoda plastičnog oblikovanja metala.

Ključne riječi: kovanje, kovanice, metal, obrada, strojarstvo, bat, malj, ukovanj, kristalna struktura

Link: https://www.fsb.unizg.hr/oblikovanje_deformiranjem
E-mail: Zdenka Keran

Naslov: Kovanje i kovanice
Autorica: Zdenka Keran
Broj stranica: 50
Nakladnik: Hrvatsko interdisciplinarno društvo
Godina izdanja: 2015.
ISBN: 978-953-7568-00-9
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.