KOSINJ – IZVORIŠTE HRVATSKE TISKANE RIJEČI, Ivan Mance

KOSINJ – IZVORIŠTE HRVATSKE TISKANE RIJEČI, Ivan Mance

SKU: WZSP-120005

13,27  (99,98 kn)

Autor: Ivan Mance

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Kao podsjetnik na 530. obljetnicu prve tiskane knjige u Hrvata, Misala po zakonu rimskog dvora, 22. 02. 1483. (Editio princeps/Prvotisak) u knjizi se obrađuje problematika prve hrvatske tiskare za koju se pretpostavlja da je egzistirala upravo u Kosinju.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio obrađuje Zvonimira Kulundžića i njegov znanstveni rad o Prvotisku te nastavno analizu i znanstvenu utemeljenost kosinjske teze i drugih teza o mjestu tiskanja Prvotiska. Drugi dio donosi do sad najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i kosinjskog kraja (u kontekstu tiskare), a gdje se obrađuje pojavnost Kosinja na geografskim kartama od 16. st. do početka 20. st. Autor pronašao je i obradio Kosinj kroz ukupno 84 geografske karte, gdje je detektirao toponim Kosinj u 15 različitih oblika, a što je svakako značajan povijesni izvor pojavnosti Kosinja na starim geografskim kartama. Što ta pojavnost Kosinja govori u kontekstu kosinjske tiskare, ostaje za pročitati u knjizi.

Bilješka o autoru:

mr. sc. Ivan Mance, diplomirao 2005.god. na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu. Magistrirao 2011. god. na poslijediplomskom znanstvenom studiju Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti.

Ima višegodišnje iskustvo na poslovima vođenja integralne sigurnosti, a stručni i znanstveni interes pronalazi i u istraživanju inkunabulistike te povijesti Like. 2015. godine dobio je Državno priznanje za postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unaprjeđenje sustava zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Autor je i koautor 18 radova (dvije autorske knjige, jedna urednička knjiga, osam znanstvenih te sedam stručnih radova). 

Ključne riječi: Kosinj, Misal 1483., Brevijar 1491., inkunabule, editio princeps, prvotisak, prva štamparija, prva tiskara, kartografija

Linkovi:
https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=20516
http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=331516 
Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi

E-mail: Ivan Mance

Naslov: Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi
Autor: Ivan Mance
Broj stranica: 222
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2013.
ISBN: 978-953-336-028-7
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.