KIJEVO U MOM SRCU, Ivanica Cicvarić-Galijot

KIJEVO U MOM SRCU, Ivanica Cicvarić-Galijot

SKU: W-0703

7,96  (59,97 kn)

Autor: Ivanica Galijot

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Ivanica Cicvarić – Galijot u ovoj zbirci pjesama progovara o svom rodnom kraju i stalno se vraća u prošlost koja je ostavila duboki trag u njezinom životu.

Zbirka poezije pod nazivom KIJEVO U MOM SRCU je u prvom dijelu čista ODA svome zavičaju, kako sama autorica kaže svome KIJEVU u spomen da se ne zaboravi i da podsjeti mnoge kako se nekada skromno ali sretno živjelo u tom malom mjestu. Ivanica nam progovara o svome djetinjstvu, podsjeća nas na sve one male radosti i nestašluke koje je proživljavala kao dijete. Često joj se miješaju osjećaji sjete, tuge, radosti i ponosa. Često sanja, mogao bih reći sanjari ili budna sanja o svemu što se dešavalo, kako su ljudi živjeli onda i sada, uspoređuje i dolazi do zaključka kako je djetinjstvo najljepše doba, kako to doba ne može zamijeniti nikakvo bogatstvo niti kapital.

Autorica nam u nekoliko pjesama spominje svoju mater kojoj je bila jako privržena i svoga oca (ćaću) koji je mukotrpno radio da bi prehranio svoju obitelj.

U njezinom zavičaju zvijezde drugačije trepere, a sunce poprima u njezinom sjećanju boju zlata. Nostalgija je stalno vuče i to želi prenijeti na svoje potomke da znaju, da budu ponosni kao što je i ona ponosna na svoje porijeklo.

Pjesnikinja se ne stidi, dapače, ponosna je na svoj zavičaj, na svoju rodnu grudu, na svoj kamen. Ostala mi je u svijesti duboko urezana pjesma o kamenu koja nam govori sve pa ću je u cijelosti istaknuti da sami dođete do zaključka.

Ne bih želio svojim riječima kvariti ugođaj vama koji budete čitali ovu zbirku pjesama punu ljubavi i čežnje.

Zato ostavljam svima na volju da protumače i shvate koliko je ova zbirka pjesama važna ne samo za Ivanicu već i za čitav njezin zavičaj, pogotovo za njezino Kijevo kojeg neizmjerno voli.

 

 

KAMEN

 

Sivi, bijeli, crni ili smeđi

Ili neke prošarane boje

U prostranstvu prirodnoga sklada

Ti si uvijek bio dio čežnje moje

 

S tobom sam se rodila i rasla

Padala i dizala se često

Ti si bio dio dječje igre

I zbog toga imaš časno mjesto

 

U tebe je uklesana povijest

Od vjekova, pa do naših dana

Samo ti si, uvijek iskren bio

Čuvao je, ništa nisi skrio

 

Tukle su te bure i oluje

Napadali i Turci i Mleci

Ti si sve to, kao pravi znalac

Cijelu povijest ostavio djeci

 

Od tebe je sazidana crkva

Škola, kuća ili drugi znamen

Pod tobom sad počivaju naši

Vječni neka gori njima plamen

U drugom dijelu knjige progovara o svojoj mladenačkoj ljubavi, o neostvarenom snu, o vraćanju u te mladenačke (djevojačke) dane koje joj se vraćaju u mislima kao sjeta i podsjetnik sve što je bilo, što se zbilo i kako je moglo  drugačije završiti po nju i njezin život. Život je nepredvidiv pa joj se svi ti događaji sada u zrelim godinama čine kao neka proživljena bajka.

Dragi čitatelji ne bih vam puno otkrivao što se sve nalazi u ovoj zbirci u kojoj su me duboko dotakle i ostavile na mene trag, riječi, stihovi, pjesme ove posebne zbirke prelijepog naziva, sentimentalne, baš za dušu KIJEVO U MOM SRCU.

Tebi draga pjesnikinjo zahvaljujem što si baš meni otvorila dvore svoje duše kako bih među prvima zavirio u sjetnu i sretnu dušu i srce tvoje. Sretno plovi naprijed sa ovom zbirkom pjesama među svojim pukom kojeg neizmjerno cijeniš i voliš, a mi ćemo se sresti negdje u novoj zbirci, između novih korica.

– S poštovanjem: tvoj prijatelj, pjesnik iz Lopara sa otoka Raba… Miroslav Borić (za prijatelje Mirko).

Bilješka o uredniku:

Miroslav Borić 

Bilješka o autorici:

Ivanica Galijot, rođena Cicvarić, 17.12.1956. u Kijevu-Knin-Hrvatska.

Osnovnu školu završila u Kijevu, a srednju Školu za zubne tehničare i Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Udata za Milana Galijota i majka dva sina.

Naslov: KIJEVO U MOM SRCU
Autorica: Ivanica Galijot
Broj stranica: 160
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-449-0
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.