JEZIČNI MIKROVOLTI, Marijan Palmović

JEZIČNI MIKROVOLTI, Marijan Palmović

SKU: W-0557

5,97  (44,98 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Što se događa u našim glavama dok slušamo rečenice vlastita jezika, gledamo televiziju ili razgovaramo s prijateljima? Kako je moguće da bez imalo muke, čak i bez obzira na svoju volju, odmah prepoznajemo pojedinačne riječi, da ih povezujemo u neke cjeline i na kraju shvatimo značenje čitave rečenice?

Ova pitanja samo su neka od temeljnih pitanja discipline koja se zove psiholingvistika, a nalazi se negdje na pola puta između psihologije i lingvistike. Sve do nedavno jedini način da se na to pitanje pokuša iznaći odgovor, bio je posredan. Moglo se istraživati što se događa s jezičnim razumijevanjem (ili šire, s jezičnom obradom), kod osoba koje su, na primjer pretrpjele moždani udar. Pri tome je istraživana brzina čitanja svojevrsnih gramatičkih konstrukcija ili se manipuliralo vremenom reakcije u raznim jezičnim zadatcima. Tek u novije vrijeme razvoj metoda funkcionalnog oslikavanja mozga, omogućio nam je neposredni uvid u moždanu aktivnost za vrijeme dok govornik sluša rečenicu.

Tako je rođena cijela jedna nova disciplina koju neki zovu neuroznanost jezika ili kognitivna neuroznanost jezika, a koja je ukratko prikazana u ovoj knjižici,

Iz recenzije:

Autor teksta očigledno piše s velikom lakoćom i stilom koji lako privuče i one koji se bave tim područjem i kojima je ono poznato. Cijeli je tekst potkrepljen s nizom primjera, često vrlo duhovitih, te velikim brojem slika koje nam materiju zorno približavaju.

Bilješka o autoru:

Marijan Palmović je izvanredni profesor Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za logopediju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Znanstvena istraživanja obuhvaćaju jezični razvoj, jezičnu obradu i kognitivnu neuroznanost. Nositelj je nekoliko sveučilišnih kolegija iz navedene tematike. Bio je voditelj i suradnik više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata i autor ili koautor većeg broja znanstvenih radova.

Ključne riječi: Jezik, obrada jezika, psiholingvistika, neurlonigvistika kognitivna neuroznanost, potencijali, neuralna arhitektura, pažnja, razumijevanje, vrijeme reakcije, kimograf, funkcionalno oslikavanje mozga, modeli, magnetka rezonancija

Link: http://www.erf.unizg.hr/hr/odsjeci/ozl/marijan-palmovic
E-mail: Marijan Palmović

Naslov: Jezični mikrovolti
Autor: Marijan Palmović
Broj stranica: 70
Nakladnik: Hrvatsko interdisciplinarno društvo
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-7568-02-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.