GRIZUĆI PRAZNINE: VRTLOG EMOCIJA, Azra Omnia

GRIZUĆI PRAZNINE: VRTLOG EMOCIJA, Azra Omnia

SKU: W-1300

10,62  (80,02 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

U svom poetskom izričaju, Azra Omnia nudi nam prekrasan pogled na bogatstvo ljudskih emocija; na snagu ljubavi, bol razočaranja, nadanje, gorčinu, nadahnuće, vjeru i znatiželju.

Daruje nam prozor u svijet vlastite nutrine s kojom se svatko od nas može poistovjetiti u nekom trenutku vlastita života.

Vrtlog emocija, kao prva zbirka iz trilogije „Grizući praznine“ savršeni je prikaz onog rollercoastera u nama, koji nas baca iz ljubavi u ravnodušnost, iz apatije u uzbuđenje, iz ljutnje i prkosa u polet.

Simbolika naziva ove zbirke je veoma moćna, a praznine su samo privid. Boje Azrinih emocija govore jasno o njenoj ispunjenosti životom čak i u najtežim trenucima.

U vremenu u kojem živimo, biti pjesnik koji svijetu daje svoju nutrinu, hrabar je borac za autentično življenje. Azra je svojim izričajem pokazala kako žena može biti ratnica i pobjednica u najtežim bitkama, onima koje se vode s vlastitim srcem.

 

Bilješka o autorici:

Azra Omnia (Azra Omerović Olovčić) rođena je 1988. godine u Gradačcu (Bosna i Hercegovina), gdje završava osnovnu školu i gimnaziju, a nedugo zatim se i zapošljava u jednoj tvornici obuće, čiji zaposlenik biva dugi niz godina.

Azra talenat za pisanje pokazuje već u prvom razredu osnovne škole. Tada piše i svoju prvu rimovanu pjesmu. U šestom razredu osnovne škole, i već uveliko prepoznata po svom talentu, dobiva ponudu za izdavanje prve zbirke pjesama, no, pod teretom raznih problema i života u problematičnoj porodici, najednom buntovno odustaje od sebe kao pjesnikinje i kreće nekim drugim putem.

Taj potez protiv vlastitog bića u njoj stvara blokadu koja joj onemogućava pisanje poezije narednih 15 godina. Nakon što skoro u potpunosti zaboravlja taj zamrli dio sebe, 2018. godine prvi put osjeća u sebi impuls za ponovnim pisanjem poezije, koji će iznjedriti oko 300 napisanih pjesama u periodu od oko dvije godine. To su ujedno i pjesme koje su uvrštene u ovu zbirku i koje su planirane za naredne dvije zbirke, kao dio svojevrsne trilogije.

U njenom pjesničkom stasanju najveći uticaj imala je poezija Jesenjina, Puškina, Šantića, Hajnea, a od modernih stvaralaca izdvaja pjesnikinju Sonju Delimar, koju prvobitno pronalazi na društvenoj mreži pod pseudonimom Glorija Jagoda Magdalena, a ljepota i snaga Sonjinih soneta biva i glavnim razlogom Azrinog okretanja sonetu kao jednom od njenih budućih pjesničkih pravaca.

Njena poezija je filozofija ljubavi i života u kojem glavnu borbu vodi s iluzornom prazninom koja često blokira prolaz snažnoj emociji koja živi zaključana negdje u dubini, zbog čega ova zbirka i nosi naziv „Grizući praznine“. Poezija je za pjesnikinju šifra koja tu emociju otključava i iznosi na papir, time pokazujući iluzornost same praznine, kao i efekte borbe za opstanak nje kao žene i pjesnikinje.

No, to nije njena jedina borba. Azra kroz svoju poeziju pokušava pomiriti svoje protivriječnosti koje najprije proizlaze iz nje kao muslimanke koja nosi hidžab i nje kao žene koja piše ljubavnu poeziju nerijetko prožetu suptilnom erotskom konotacijom, što u njoj stvara bojazan da ljudi neće moći razumjeti da ona o ljubavi razmišlja kao obična, otkrivena žena, a o islamskim propisima vezanim za nju – onako kao pokrivena žena; međutim, pošto se poezija, već po svojoj prirodi, ne može svesti ni na kakav propis, Azra strahuje od mogućeg nesporazuma oko te stvari. Taj će unutrašnji konflikt u njoj formirati jedan novi pravac u kojem njena ljubavna poezija prelazi u onu u kojoj se u prvi plan stavlja ljubav prema Bogu – što za pjesnikinju predstavlja najviši nivo autentičnosti, kao i vrhunac pomirbe njenog pjesničkog alter ega s islamskim načinom života nje kao obične žene

Ključne riječi: Poezija, pjesme, pjesništvo, emocije, vjera

E-mail: Azra Omnia

Link: https://www.facebook.com/azraomnia/

 

Naslov: Grizući praznine: Vrtlog emocija
Autorica: Azra Omnia
Broj stranica: 92
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-840-5, 978-953-336-844-3 (cjelina)
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.