DON FRANE BULIĆ, Stjepan Lapenda

DON FRANE BULIĆ, Stjepan Lapenda

SKU: WZSP-140008

15,93  (120,02 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Posthumno istraživati bilo čiju korespondenciju zahtijevan je posao. A koliko je tek teško srediti, znanstveno i povijesno vrednovati te uravnoteženo odabrati bogatu, nadasve vrijednu, još uvijek u potpunosti neistraženu i prevedenu korespondenciju neke značajne osobe? Upravo ova knjiga je pokušaj, ako ne i izazov, da se to postigne na primjeru bogate prepiske koju je don Frane Bulić sustavno održavao tokom godina sa svojim francuskim i frankofonim prijateljima, znanstvenicima i poznanicima.

Bilo je nemoguće ovim dvojezičnim izdanjem i u ovolikom obujmu obuhvatiti ukupnu Bulićevu prepisku na francuskom jeziku. Uravnoteženo, smisleno i kritički vrednovano obrađena su samo pisma koja dodatno osvjetljavaju bitne životne repere ili pridonose boljem razumijevanju nekih do sada ne-poznatih ili dovoljno neistraženih činjenica, polemičkih iskrica ili zanimljivih životnih anegdota vezanih za don Franu Bulića. Većina ovdje prikazane korespondencije odnosi se na pisma koja je Bulić primao iz inozemstva. U knjizi je obuhvaćen i obrađen dio prepiske pohranjen u splitskim pismohranama Arheološkog muzeja, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH. Bulićeva pisama, u glavnom u kopijama ili konceptu, su veoma rijetka. Ostatak Bulićevih pisama razasut je diljem Europe što bi mogao biti izazov za neka buduća istraživanja.

(Iz predgovora)

Bilješka o autoru:

Sveučilišni profesor u mirovini, doktor filoloških i književnih znanosti, autor mnogih znanstvenih i stručnih radova, monografija i sveučilišnih udžbenika,
bivši hrvatski diplomat, predavao u inozemstvu, nositelj visokih inozemnih odličja.

E-mail: Stjepan Lapenda

Naslov: Don Frane Bulić
Autor: Stjepan Lapenda
Nakladnik: HRVATSKO-FRANCUSKA UDRUGA ALLIANCE FRANÇAISE DE SPLIT
Godina izdanja: 2014.
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.