AMBALAŽA, Nataša Stipanelov Vrandečić

AMBALAŽA, Nataša Stipanelov Vrandečić

SKU: W-1132

19,91  (150,01 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

U uvodnom dijelu definirano je što je ambalaža i koje su njene funkcije. U nastavku je dan kratak pregled povijesnog razvoja, odnosno početak i način upotrebe ambalaže. Ukazuje se na ekološku problematiku odbačene ambalaže današnjice te razvoj tehnologije u ambalažnoj industriji i njenim trendovima s obzirom na sigurnost i zdravstvenu ispravnost ambalaže.

Slijedi poglavlje u kojem je opisana podjela ambalaže prema osnovnoj namjeni u prometu roba, prema ambalažnim materijalima i prema trajnosti.

Treće poglavlje opisuje funkcije koje ambalaža mora ispuniti u pogledu zaštite od mehaničkih naprezanja, klimatskih utjecaja, elektromagnetskog zračenja, topline i mikroorganizama. Također su opisane prodaja, uporabna i ekološka funkcija ambalaže.

U četvrtom poglavlju dan je kratak pregled vrsta i karakteristike robe te na koji je način potrebno uskladiti ambalažu s vrstom robe koja će se u nju pakirati. Opisane su i operacije pakiranja s naznakama nužnih informacija u smislu deklaracije proizvoda.

Peto poglavlje daje pregled osnovnih značajki svih ambalažnih materijala koji se danas primjenjuju u proizvodnji ambalaže: papir, karton, valovita ljepenka, drvo, metalni i polimerni materijali, staklo te višeslojni materijali.

Karakteristike najznačajnijih ambalažnih oblika prikazane su u šestom poglavlju. Ambalaža prehrambenih proizvoda tema je sedmog poglavlja na čijem početku su opisane moguće interakcije hrane i ambalaže. Transportni procesi u ambalažnom sustavu objašnjeni su na primjeru sustava polimernih materijala i hrane. Također su opisane i moguće interakcije hrane s metalnim ambalažnim materijalima. U nastavku poglavlja govori se o odabiru ambalažnih materijala i oblika za pojedine vrste prehrambenih proizvoda uz nekoliko uvodnih riječi o značajkama samog proizvoda.

U završnom poglavlju tematizira se problematika odbačene ambalaže i njen utjecaj na okoliš te se opisuju mogućnosti uporabe odbačene ambalaže.

Bilješka o autorici:

Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić diplomirala je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu (KTF) 1993., magistrirala 1999. te doktorirala 2003. Radila je kao tehnolog u poduzeću “Diokom-Termoplastika”, a od 1995. zaposlena je u Zavodu za organsku tehnologiju KTF-a. U zvanje redovitog profesora u području tehničkih znanosti izabrana je 2015. godine. Nositelj je više kolegija na stručnom, diplomskom, te poslijediplomskom doktorskom studiju. Znanstveno se bavi istraživanjem modifikacije konvencionalnih polimera ekološki prihvatljivim dodatcima i proučavanjem mehanizma i kinetike procesa razgradnje polimernih mješavina. Aktivno sudjeluje u realizaciji znanstvenih projekata od 1995., a rezultati istraživanja predstavljeni su kroz niz izvornih znanstvenih radova i prezentirani na međunarodnim i domaćim skupovima. Akad. god. 2004./2005. prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić osmislila je program i uvela nastavu iz predmeta Ambalaža koji se izvodio na stručnom studiju Kemijska tehnologija, smjer Prehrambena tehnologija kao obvezni premet i na smjeru Kemijska tehnologija i materijali kao izborni predmet te na sveučilišnom diplomskom studiju Kemijska tehnologija, smjer Mediteranske kulture. Ustrojavanjem preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu zadužena je za nastavu iz predmeta Ambalaža prehrambenih proizvoda.

Ključne riječi: Ambalaža, pakiranje hrane

Link: https://www.ktf.unist.hr/index.php/obavijesti-2/obavijesti-poslijediplomski-studij/172-djelatnici/cv/185-cv57

 

Naslov: Ambalaža
Autorica: Nataša Stipanelov Vrandečić
Broj stranica: 126
Nakladnik: Kemijsko-tehnološki fakultet
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-7803-13-1
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.