TEHNOLOGIJA STATISTIČKOG STROJNOG PREVOĐENJA,  Ivan Dunđer

TEHNOLOGIJA STATISTIČKOG STROJNOG PREVOĐENJA, Ivan Dunđer

SKU: W-1223

19,91  (150,01 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Automatsko strojno prevođenje postalo je nezamjenjiv dio velikog broja organizacija koje posluju u međunarodnom okruženju i koje imaju potrebu generirati veliku količinu prijevoda. Ono je danas općeprihvaćena tehnologija u suvremenim organizacijama, i poslovanje bi bilo nezamislivo bez takvog oblika jezične tehnologije. Strojno prevođenje danas se smatra jednom od neizostavnih disruptivnih tehnologija koja uvelike doprinose cjelovitoj transformaciji poslovnih procesa u segmentu prevođenja tekstova napisanih na nekom od prirodnih jezika. Ideja iza strojnog prevođenja je omogućiti automatizaciju barem dijela procesa prevođenja, posebno kada je riječ o velikoj količini podataka, ne bi li se ubrzalo cjelokupno poslovanje i time se ostvarila konkurentska prednost na tržištu koje se danas brzo mijenja i kojemu se pravovremeno treba prilagoditi. No, razvoj tehnologije automatskog strojnog prevođenja nije tekao tako glatko. Naime, razvoj je popraćen nizom uspona i padova, a upravo ova knjiga želi između ostaloga dati sistematiziran pregled svih ključnih faza razvoja navedene tehnologije.
Namjera sustava za strojno prevođenje je omogućiti generiranje velikog broja prijevoda prihvatljive kvalitete i s malo troška. Ipak, takva tehnologija vrlo je složena i može se danas razviti i implementirati pomoću raznih pristupa. U najnovije vrijeme oslanja se na različite oblike umjetne inteligencije i metode strojnog učenja. Jedan od mogućih pristupa svakako je i statističko strojno prevođenje i ono je u središtu pomne analize u ovoj knjizi. Model sustava za statističko strojno prevođenje sastoji se od nekoliko ključnih komponenti od kojih je svaka detaljno razrađena i opisana. Nadalje, mogućnosti za povećanje kvalitete strojnog prijevoda kroz adaptaciju domene posebno su istražene u jednom dijelu ovoga rada, a tehnike evaluacije kvalitete strojnog prijevoda koja predstavlja važan putokaz u razvoju i prilagodbi sustava za strojno prevođenje također su istražene. U svakom slučaju ova tehnologija unatoč brojnim preprekama i izazovima nudi brojne prednosti i stoga je važno nastaviti istraživati strojno prevođenje te posebno poduprijeti razvoj alata i resursa za hrvatski jezik.

 

Bilješka o autoru:

Doc. dr. sc. Ivan Dunđer, mag. inf., inženjer je informacijske tehnologije. Rođen je 29.12.1985. u Zagrebu. Hrvatski matični broj znanstvenika mu je 345536. Zaposlen je na Katedri za informatiku na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je u grani informacijskih sustava i informatologije s temom pod nazivom „Sustav za statističko strojno prevođenje i računalna adaptacija domene“. Bavi se računalnom obradom prirodnog jezika, strojnim prevođenjem i evaluacijom, jezičnim i govornim tehnologijama te razvojem baza podataka, aplikacija i informacijskih sustava.
Sudjelovao je u velikom broju međunarodnih konferencija te se znanstveno i stručno usavršavao na seminarima, certificiranim programima edukacije, javnim tribinama, na simpozijima i radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu znanstvenih i stručnih udruženja te je redovito recenzent u brojnim međunarodnim publikacijama.

Ključne riječi: strojno prevođenje, evaluacija kvalitete, adaptacija domene, model sustava, računalna obrada prirodnog jezika, jezični inženjering, strojno učenje

E-mail: Ivan Dunđer

 

Naslov: Tehnologija statističkog strojnog prevođenja
Autor: Ivan Dunđer
Broj stranica: 154
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-788-0
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.