ABAZOGO, Ante Parić -Bili

SKU: W-1414

10,00  (75,35 kn)

Nakladnik: Redak

Autor: Ante Parić -Bili

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Bili“ još jedan u kolajni imotskih humorista

Na bogatom izvoru imotskoga pučkog mudroslovlja napajao se i Ante Parić „Bili“, koji je društveno-političku zbilju gledao kroz vedru dioptriju te je šaljive priloge već desetljećima objavljivao u raznim zabavnim listovima i časopisima. Sazorilo je vrijeme da se priredi izbor tih objavljivanih humorističko-satiričnih zapisa izrečenih kroz sve vrste najkraćih književnih vrsta (aforizme, epigrami, vicevi, parodije…), a među njima su i poneke narodne izreke koje je autor dodatno izbrusio i aktualizirao da čitatelje mogu ponovno škakljati njihov smisao i raspoloženost za šalu i humor.

Koloplet ti kratkih i efektnih pošalica naslovljen je ABAZOGO, povikom kojim igrač balota (buća) uzima pravo vraćanja bačene balote, ukoliko ona ne dodirne ni jednu drugu. Poput vješta balotaša koji gađa glavni bulin, tako i Parić nišani visoke ciljeve, od mjesnih samoproglašenih bogova do nositelja najviših dužnosti u društvu, koji su svojim nemarom, neradom, nesposobnošću, muljažom i krađom društvenoga zaslužili da budu metom svakog satiričara, ako i prolaze ispod radara dežurnih našeg pravosuđa. I kad je ta poruka i poruga uvijena u ironiju i druge stilske figure, mogli bismo ponoviti opet onu narodnu izreku kojom se označava da je autor, gađajući neke naše dežurne Pedre, blagotvornim humorom želio promašiti, a zapravo mu nije krivo što je „nevalice“ pogodio u pravo mjesto: „Nisam te htio, ali nisam ni promašio!“

Ova knjižica vedrine dobro će doći čitateljima u ova tmurna vremena kada nas tužne i depresivne vijesti sustižu iza svakog kantuna, a Ante Parić će obogatiti kolajnu imotskih pisaca koji su dali snažan doprinos hrvatskoj aforistici i humoru.

Mladen Vuković

 

Bilješka o autoru:

Ante Parić „Bili“ rođen je 8. rujna 1943. godine u Vinjanima Donjim kod Imotskoga. Radni vijek odradio je kao nastavnik i komercijalist u Sarajevu. Kao umirovljenik živi u Splitu.

Objavio je knjigu o svom rodnom selu Vrbanj i legende o starim Vrbljančanima (Vinjani Donji – Imotski, 2021.).

Objavljivao je razne humorističke priloge u više listova od kojih je izabrao mali dio aforizama, epigrama i viceva za ovu zbirku Abazogo.

 

Naslov: Abazogo
Autor: Ante Parić -Bili
Broj stranica: 72
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2023.
ISBN: 978-953-336-922-8
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.