USPRKOS SVEMU SMO ISTI, Ivanka Cvitan

USPRKOS SVEMU SMO ISTI, Ivanka Cvitan

SKU: W-0801

8,63  (65,02 kn)

Autor: Ivanka Cvitan

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Zbirka sadrži 57 pjesama i podijeljena je u tri cjeline isprepletene prazninama, prstima u nedodiru i zagrljajima. Traženja sebe prelijevaju se naizvan kroz koncentrične krugove i svaka se spoznaja iz zadnjeg kruga reflektira na početni. Koliko jače zagrlimo svijet, toliko sebe lakše pronalazimo. Ostanemo li usprkos svemu isti, izgubimo se.

Bilješka o autorici:

Rođena 1961. u Splitu gdje živi i radi. Ukoliko je utisak izvana na njezin unutarnji svijet dovoljno poticajan, onda piše. Nekad je, osim u zajedničkoj nagrađenoj zbirci Ostaje mi poezija iz 1985., sve ostajalo u strogoj tajnosti. U zadnje vrijeme objavljuje na internetskim portalima, a osim poezije pomalo ulazi i u područje kratkih priča.

 

Osvrt Ilije Pejića: 

Pjesma o društvu nemogućih sloboda

U 57 pjesama, podijeljenih u tri ciklusa  (praznine; prsti u nedodiru; zagrljaji spašavaju živote) u zbirci Usprkos svemu smo isti Ivanka Cvitan (Split, 1961.) počevši od uvodne pjesme odumirem u slobodnim i nerijetko poslovično mudrim stihovima bez interpunkcije slika usude i mijene lirskog subjekta koji svjestan svih zamki i zabluda kroči stazom praznine i beznađa osluškujući zvukove i šumove u vječnoj igri jezika i u jeziku kao modusu vivendi s nadom kako se prsti mogu ispreplesti u zagrljaju. A taj put je dug, sve do kraja zbirke i susreta sa sličnim krhkim stvorenjem, pticom u krletki (držati pticu na otvorenom dlanu) koju djevojčica pušta da odleti u svijet sloboda/nesloboda, leta i uzleta, padova i podizanja… Ptica/djevojčica je ipak odletjela u svijet spoznavši i prazninu i strah pred životom bez mirisa, uramljenom i strogo trasiranom bez „sitnih bedastoća“ koje se mogu nazvati i radostima zbog kojih smo tu gdje jesmo i još se uvijek nadamo kako luči/riječi/stihovi mogu osvijetliti i za nas osvojiti malo sjajnog i prozračnog prostora u kojem ćemo naći načina  kako „urlajuće  samoće“ pripitomiti i učiniti podnošljivijim. Put je to traženja vlastite biti, cjelovite, neokrnjene jer ovo što danas jesmo i što živimo dijeleći s drugima samo su krhotine našega preostalog jastva koje smo sačuvali usprkos svima koji su ga razgrađivali otimajući nam dio po dio, kamenčići su to mozaika duboko sakrivenog u nama. Vidljivi dio nas sličan je prepunoj čaši rubovima koje se prelijeva obilje i to su ti krugovi koji se dotiču/presijecaju i samo tu smo isti s drugima.

Kako se pomiriti i kako prihvatiti stalna oduzimanja, uzimanja, otimanja i kako sačuvati našu istost, identitet? – ključno je pitanje na koje pjesnikinja Ivanka Cvitan pokušava odgovoriti. Odustati  jer „prostor postaje veliko ratište stratište“, starost  „urezuje opomene po licu“, vrijeme je sve više „sterilno jasno“ (odustati od ustati), s jutrima ništa „ne započinje da bi se preraslo / ona traju do drugih rađanja u maglenim zemljanim utrobama / njihova početna točka ista je i na kraju (jutra)  ili se očistiti „u domu umu“, izbaciti smeće, računalnim rječnikom resetirati se, ponovno započeti, poletjeti u visine (čišćenje)? Nemoguće je letjeti krilima ukaljanim u blato, društvo nemogućih sloboda ne nudi izbor. Trajati nam je ovdje gdje jesmo usprkos svemu jer potpunim čišćenjem „doma uma“ nestao bi i onaj najplemenitiji, neponovljivi dio nas duboko sakriven u nama po kojemu jesmo to što jesmo, patnjama ojačan, zlima otporan te tako zahvaljujući i dobru i zlu svijetlimo kao iskre u tami. Iz tih svojih dubina crpimo i posljednje atome snage kako bismo opstali, trajali i dijelili radost koliko god je stalno manjkalo.

 

Ključne riječi: zagrljaji, vrištine, sanjala sam, ptica u rukama, nedodirno, recept, muza, greška, košmari

Naslov: Usprkos svemu smo isti
Autor: Ivanka Cvitan
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953-336-505-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.