TREĆI REICH: TOTALNI RAT I STRATEGIJSKO PRERASTEZANJE

TREĆI REICH: TOTALNI RAT I STRATEGIJSKO PRERASTEZANJE

SKU: W-0506

21,24  (160,03 kn)

Autor: Mirko Mihaljević

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

S distancije od sedamdesetak godina od ključnih događaja Drugoga svjetskog rata, s pomoću novih tehnika i tehnologija, šire dostupnosti važnih dokumenata te širokom izboru literature iz ovog područja (engleski, ruski jezik i hrvatski), bilo je moguće napisati ovu knjigu. Knjiga je fokusirana na događaje koji rasvjetljuju kako je slomljen gotovo savršen ratni stroj Trećeg Reicha te ulogu i značenje koje su pri tome imale i snage Sovjetskog Saveza i snage zapadnih Saveznika. Veći dio knjige oslikava događaje i bitke na Istočnoj fronti, jer, prema mišljenju autora, bez golemih žrtava koje je podnio Sovjetski Savez (ukupno 27 milijuna ljudi, od toga više od 10 milijuna vojnika), nije se mogao poraziti Wermacht. Jednako tako bez goleme industrijske snage Sjedinjenih Američkih Država te njezine brze preorijentacije na vojnu proizvodnju i opremanje vlastite vojske i vojne pomoći, prije svega Britanskom imperiju, a onda i Sovjetskom Savezu, ne bi došlo do višestruke vojno-tehničke premoći Saveznika nad Silama osovine. Napad Crvene armije na osovinske snage na širem području Staljingrada u studenom 1942., označava početak nove faze rata na istočnom bojištu. Sovjeti preuzimaju stratešku inicijativu u svoje ruke te uz iznimke kao što je Kurska bitka, neće je ispuštati sve do kraja rata. Njemačka je povećavala ratnu proizvodnju sve do ljeta 1944. godine kada počinje osjetan pad zbog poraza u Francuskoj, potpunog sloma na Istočnoj fronti, povlačenja s južnog Balkana i gubitka naftnih izvora u Rumunjskoj, kao i danonoćnoga savezničkog bombardiranja. Sve nade čelnika Reicha uperene su u tzv. ”čudesna oružja”, za koja su pretpostavljali da će prevagnuti u ratu. V-1 i V-2 nisu opravdali očekivanja nacističkog vodstva, a velika financijska sredstva utrošena za njihovu proizvodnju, usporila su početak proizvodnje mlaznih aviona i njemački nuklearni program. Hitler sve karte baca na ofenzivu na Zapadnoj fronti – kojom bi, kako se nadao, prisilio zapadne Saveznike na separatni mir te se nakon toga posvetio stabilizaciji stanja na Istočnoj fronti. Unatoč znatnim početnim uspjesima, ofenziva doživljava poraz.

Krajem ožujka i zapadni Saveznici prelaze Rajnu, tako da počinje prava utrka kojoj je cilj zauzimanja Berlina. Sovjeti se koriste prednostima i u završnoj velikoj bitci Drugoga svjetskog rata, uz velike gubitke, zauzimaju središte moći Trećeg Reicha. Njemačka kapitulacija, koja je uslijedila, iznjedrila je dugo skrivane antagonizme između pobjednika. Tako je svijet ubrzo postao mjesto borbe za prevlast dviju velesila – Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, a kolonijalne sile, Francuska i Velika Britanija, postupno gube svoju moć. Odnosi formirani u Europi nakon rata zadržat će se sve do raspada Sovjetskog Saveza, ali i nakon političkih promjena u zemljama istočne Europe. Granice će ostati iste, s tim da će se Njemačka ujediniti, a Sovjetski Savez, Čehoslovačka i Jugoslavija raspasti na samostalne države.

Bilješka o autoru:

Mirko Mihaljević dipl. ing. Rođen u Sisku 1967.

Ključne riječi: Velike bitke i politika u Europi 1940-1945. godine.

E-mail: Mirko Mihaljević

Naslov: Treći Reich:Totalni rat i strategijsko prerastezanje
Autor: Mirko Mihaljević
Broj stranica: 334
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-336-311-0
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.