SVETI FLORIJAN RIMSKI VOJNIK I VATROGASAC, Nikola Turkalj

SVETI FLORIJAN RIMSKI VOJNIK I VATROGASAC, Nikola Turkalj

SKU: W-0771

10,62  (80,02 kn)

Autor: Nikola Turkalj

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Možda niti jedan svetac Katoličke crkve ne sadrži u svojoj osobi više od sv. Florijana svezu svetosti sa zanimanjem kojega obavlja i kojega je zaštitnik. Naprosto je nemoguće od njegove osobe i svetosti odvojiti vatrogasnu službu i predstaviti ga drugačije nego u oklopu rimske vojske sa posudom vode u rukama kako gasi vatru. Svaki drugi opis predstavlja tek blijedu sjenu sveca i čini istinsku nepravdu nad njime pokušavajući ga odvojiti od poziva u kojem je biti za druge i spašavati ih poslanje samo onih snažnih i odvažnih koji su otkrili ideale jače od vlastitog života. Stoga smo se slijedeći originalne latinske Florijanove tekstove, prvi puta prevedene na hrvatski jezik, uputili u istraživanje sv. Florijana ne odvajajući njegovu osobu od povijesnog prikaza rimskih protupožarnih mjera i rimskog vatrogastva koje ga egzistencionalno označava i neraskidivo združuje

Bilješka o autoru:

Nikola Turkalj rođen je 26. studenog 1977. u Zagrebu, gdje je maturirao 1996. u Elektrotehničkoj školi, smjer za elektrostrojarstvo; da bi se naknadno specijalizirao u zanimanjima vatrogasnog tehničara i KV vozača sa položenim stručnim ispitom vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima te stručnim ispitom servisera za održavanje vatrogasnih aparata. Kao profesionalni vatrogasac prošao je osposobljavanje za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru, osposobljavanje ze rukovoditelja evakuacije i spašavanja, rukovanje hidrauličkom platformom i osposobljavanje za pružatelja prve pomoći radnicima na radu. Diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007.g., objavivši pregledni znanstveni rad Kenoza križa u teološkoj misli Hansa Ursa von Balthasara, Sudia lexicographica, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, god. 7(2013) br. 1(12). Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu u području humanističkih znanosti 2004.g. Radi na poslovima profesionalnog vatrogasca i operativni je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trnje.

Ključne riječi: Sveti Florijan, vatrogasci, rimska legija, Pasija, legenda, rimski vojnik, rimsko vatrogastvo, Florijanova molitva, rimske vatrozaštitne mjere, rimske protupožarne mje

Mišljenje recenzenta:

«Kao vrstan poznavatelj temeljnih teologijskih problema, kolega Nikola Turkalj se – sukladno trenutačnome zaposlenju – upustio u vrlo zanimljivo istraživanje o sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Pritom je proveo temeljna istraživanja ne samo o njegovu životu i djelu, već jednako tako i o mogućim današnjim implikacijama njegove poruke».

– dr. sc. Željko Pavić

Naslov: Sveti Florijan rimski vojnik i vatrogasac
Autor: Nikola Turkalj
Broj stranica: 120
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953-336-489-6
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.