STABILNOST BRODA, Joško Dvornik i Srđan Dvornik

STABILNOST BRODA, Joško Dvornik i Srđan Dvornik

SKU: W-1115

27,87  (209,99 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Najveći dio ukupnoga svjetskog prometa čine trgovački brodovi. Brodovi i sami predstavljaju velike i složene sustave i često su dijelovi nekih još većih i složenijih prijevoznih sustava pod neizvjesnim utjecajima okoline i zahtjeva u eksploataciji. Da bi trgovački brod ispunio svoju funkciju, njegova stabilnost je od velikoga značaja. Stabilnost broda je svojstvo broda da se vraća u ravnotežan položaj kad prestanu djelovati vanjski momenti koji su ga iz tog položaja pomaknuli. Pod stabilnošću broda podrazumijevamo svojstvo broda da se opire djelovanju sila koje ga nastoje pomaknuti iz položaja ravnoteže, tj. svojstvo broda da se vrati u ravnotežan položaj nakon prestanka djelovanja sila, odnosno momenata koji su ga iz tog položaja pomaknuli. Brod koji nema dovoljnu stabilnost, može se prevrnuti pod utjecajem vanjskih sila koje potječu od vjetra, valova ili nekoga drugoga vanjskog opterećenja, što ima za posljedicu gubitak broda, tereta ili ljudskih života.

Bilješka o autorima:

Joško Dvornik rođen je u Splitu 1978. Otac je četvero djece. U Splitu je završio osnovnu, srednju Pomorsku školu i Pomorski fakultet. Od 2001. do danas radi na Pomorskom fakultetu u Splitu. Doktorirao je 2006. na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Postao je docent 2006., izvanredni profesor 2010., redoviti profesor 2013. i konačno 2018. s 40 godina života postao je redoviti profesor u trajnom zvanju za znanstveno područje tehničkih znanosti, polje tehnologije prometa i transporta, grana pomorski i riječni promet. Objavio je veliki broj znanstvenih i stručnih radova iz područja pomorstva. Na Pomorskom fakultetu u Splitu obavljao je poslove zamjenika dekana, pomoćnika dekana, tajnika poslijediplomskog studija, predstojnika Zavoda za brodostrojarstvo i dr. Bio je član, a i predsjednik Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije, a od 2016. do danas je, u drugom mandatu, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Split.

Srđan Dvornik rođen je u Splitu 1966. Otac je jednog djeteta. U Splitu je završio osnovnu i srednju Pomorsku školu, a zatim je 1990. stekao i visoko stručno obrazovanje iz područja pomorstva. Plovio je na brodovima šibenske kompanije i na brodovima splitskog Jadroplova. Ispit za upravitelja stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim položio je 1995., te nastavio plovidbu kao časnik i kao upravitelj stroja na brodovima stranih kompanija Mineral Shipping, Ofer Brothers i NYK. Ukupan plovidbeni staž kao časnika stroja kontinuirano mu je trajao više od 15 godina. Zapošljava se 2005. na Pomorskom fakultetu u Splitu, gdje se i bira u suradničko zvanje asistenta, a 2011. bira se u nastavno zvanje i na radno mjesto predavača u znanstvenom području tehničkih znanosti, polju tehnologija prometa i transporta, grani pomorski i riječni promet. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova iz područja pomorstva.

Ključne riječi: metacentarska visina, poprečna stabilnost, uzdužna stabilnost, stabilnost u oštećenom stanju, dinamička stabilnost, slobodne površine, propisi o stabilnosti

 

Naslov: Stabilnost broda
Autori: Joško Dvornik i Srđan Dvornik
Broj stranica: 412
Nakladnik: Pomorski fakultet u Splitu
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-6655-76-2
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.