SPLIT ZA VRIJEME TALIJANSKE OKUPACIJE (1941.-1943.)

SPLIT ZA VRIJEME TALIJANSKE OKUPACIJE (1941.-1943.)

SKU: W-0533

7,96  (59,97 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Knjiga obuhvaća dva dijela. Prvi opsežniji naslovljen Split za vrijeme talijanske okupacije (1941. – 1943.) i drugi nešto kraći pod naslovom O fašizmu. Prvi dio započinje kratkim prikazom političke scene u Splitu uoči II. Svjetskog rata, da bi nakon toga prikazao kronološkim slijedom talijansku okupaciju Splita i teror kojega su provodile talijanske vlasti – dekroatizaciju, talijanizaciju i fašizaciju. Daje se prikaz najvažnijih političkih opcija za vrijeme okupacije. Posebno se osvrće na otpor građana Splita i pokreta otpora prema talijanskoj represiji. U drugom dijelu nakon daje prikaz nastanka i razvoja fašizma u Italiji i na hrvatskim prostorima s posebnim osvrtom na stvaranje i djelovanje NDH, da bi zaključio s prikazom neminovne propasti ustaške rasističke ideologije.

Bilješka o autoru:

Marin Pelaić rodio se u Splitu 1987.g., student je Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu na studijskoj grupi povijest i engleski jezik i književnost. Godine 2011. završio je preddiplomski studij, a zvanje sveučilišnog prvostupnika stekao je obranom stručnog rada pod naslovom Split za vrijeme talijanske okupacije u Drugom svjetskom ratu. Taj je rad u suradnji s mentorom prof. dr. sc. Aleksandrom Jakirom dopunio odjeljkom o fašizmu i prilagodio za tisak koji je 2012. godine i tiskan pod naslovom kojega nosi ova knjiga.

Marim Pelaić je u međuvremenu diplomirao i stekao zvanje magistra povijesti i engleskog jezika i književnosti. U svom stručnom i znanstvenom radu bavi se političkom poviješću 20. stoljeća, posebice, Drugim svjetskim ratom i nacionalnim pitanjem na području bivše Jugoslavije. Student je i doktorskog studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Bilješka o uredniku:

MARIN KUZMIĆ (r. 1940.) je književni i novinski urednik. Živi i radi u Splitu. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U novinarstvu je od 1958. Suradnik u Slobodnoj Dalmaciji (1958-1960), glavni i odgovorni urednik Studentskog lista (1964.-1966.), urednik u Dokumentarnom programu TV Zagreb, potom glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije i Nedjeljne Dalmacije (1973.-1978). Od 1995. je u mirovini.

Bio je suosnivač te zamjenik glavnog urednika dnevnika i tjednika Dan (1995.-1998.). Surađivao je u časopisima kao što su bili Razlog i Pogledi.

Koncipirao je i uređivao knjige za više hrvatskih izdavača, među kojima su bili Slobodna Dalmacija, Marjan tisak, Croma, UAAB i Zaklada Grenc. Među ostalim, priredio je za tisak Povijest hrvatske književnosti Prospreova Novaka, monografiju Otok Šolta; zasnovao je i uredio kompleksna izdanja kao što su Dalmacija – hrvatska ruža vjetrova, Antifašistički Split: Ratna kronika 1941.-1945.

Bio je dointendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je član Izvršnog vijeća Skupštine općine Split.

Dobitnik je nagrade Zlatno pero Društva novinara Hrvatske, za 1971./1972. godinu.

Ključne riječi: Drugi svjetski rat, talijanska okupacija Splita, fašizam, dekroatizacija, talijanizacija, fašizacija, represija , ustaše, Nezavisna država Hrvatska, pokret otpora u Splitu.

Naslov: SPLIT ZA VRIJEME TALIJANSKE OKUPACIJE (1941.-1943.)
Autor: Marin Pelaić
Broj stranica: 148
Nakladnik: Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-99372-4-7
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.