RUŽIČASTA JAHTA, Spomenka Mišić Krebs

RUŽIČASTA JAHTA, Spomenka Mišić Krebs

SKU: W-0614

5,44  (40,99 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:


Sažetak:
 

Kada mi je Spomenka Mišić Krebs poslala svoju prvu priču s molbom da budem urednica njezine prve knjige, nisam bila oduševljena. Jezik priče je doslovno otkrivao osobu koja je od nježnih godina bila izložena vjetrovima izbjeglištva, bacana od nemila do nedraga europskim prostorima na kojima je primala i gubila, na kojima je nalazila ruku podrške, ali i gubila nešto od onoga što je sobom donijela. Pristala sam jezično ispraviti tu jednu priču, što uvijek kod prvog čitanja činim, potpuno usmjerena na pravopisne i jezične pogreške, jer one ne smiju niti na trenutak zaustaviti onaj fini protok misli koje teku od autora ka čitatelju. Završivši tu prvu korekturu teksta, ostavih ga, da mu se uvečer još jednom vratim.

I te večeri dogodilo se da me je tekst, očišćen od površnih naslaga jezične nepravilnosti, tako uvukao u svoj sadržaj, u živ i prisan način pripovijedanja da mi nije bilo jasno kako sam mogla odbaciti ga samo zato što nije uvijek poštivao standardne jezične norme koje smo skloni oprostiti poeziji, a u proznom ih tekstu strogo sudimo. 

Priča koja je doslovno zgrabila svu moju pozornost, prva je priča ove zbirke, čiji naslov najbolje objašnjava njezinu temu. „Tko to u meni šapuće“ pitanje je koje me intrigiralo više puta, a sada sam u priči našla, ne odgovore, ali prihvatljiv put kojim možemo objasniti ono što je drugačije i što smo brzopleto spremni proglasiti čudnim pa čak i bolesnim. A tko može tvrditi da komunikacija više osoba u jednome tijelu nije dar, rupa u granici mogućega kroz koju se samo posebne osobe mogu provući u onaj svijet koji rado zovemo – iza ogledala. Tko kaže da se ne rađamo u unaprijed pripremljenim kalupima od kojih svaki ima neki svoj smisao i svoje poslanje?

– Prof. Marija Juračić

Bilješka o autorici: 

Spomenka Mišić Krebs rodila se u Sarajevu gdje je završila srednju školu studirala ekonomiju. Dolazak rata u Bosnu i Hercegovinu prekida njezin mirni život pa počinje njezino lutanje, čime se njena sudbina pridružuje sudbini mnogih Hrvata koji su morali napustiti domovinu.

Sve što sobom nosi je sjećanje na rodni grad, sretno djetinjstvo i mladost, koju je provela u velikoj obitelji i poezija koju piše od ranih dana. Pjesma joj je utjeha, snaga i utočište.

Svoje pjesme dugo skriva od javnosti, a onda ih objavljuje na svojoj fb – stranici i na poetskom portalu Očaravanje gdje objavljuje i jednu od ovih priča. Priča je privukla pozornost uredništva portala i rodila se knjiga. 

Danas Spomenka Mišić Krebs živi i stvara u Njemačkoj u kojoj je osnovala obitelj i našla energiju za pisanje.

Bilješka u urednici:

Marija Juračić, profesorica književnosti i njemačkog jezika, književnica i pjesnikinja, voditeljica poetskog portala Očaravanje, uredila je dvadesetak zbirki pjesama, romana i pripovijesti hrvatskih autora.

Ključne riječi: Pripovijesti, znanstvena fantastika

Naslov: Ružičasta jahta
Autorica: Spomenka Mišić Krebs
Broj stranica: 84
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-388-2
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.