OTOK U PLAMENU, Miki Bratanić

SKU: W-1552

20,00  (150,69 kn)

Autor: Miki Bratanić

Nakladnik: Vlastita naklada

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Ova zanimljiva knjiga ima tri tematske okosnice:

– paljenje mjesta Vrbanj i Dol, te granatiranje Vrboske od strane talijanskih fašista 3. siječnja 1943. i velika humanitarna kriza koja je nastala u tom trenutku;

– osnivanje “Odbora za prikupljanje pomoći postradalima na otoku Hvaru” u Zagrebu, koji je pokrenuo najveću humanitarnu pomoć u povijesti otoka Hvara;

– potpuna deportacija Sućurja, ali i stanovnika drugih mjesta koje su njemački nacisti zarobili i poslali na prisilan rad u Slavoniju.

Najvrijednija komponenta knjige zasigurno je objavljena sačuvana dokumentacija o radu “Odbora za prikupljanje pomoći postradalima na otoku Hvaru” iz koje se vidi ozbiljnost humanitarne krize, ali i veličina humanitarne pomoći koja je pomagala kako stradalima od fašističkog, tako i stradalima od nacističkog terora.

Ne postoji mjesto na otoku Hvaru koje nije na neki način uključeno u ovu veliku otočnu priču.

Gotovo iz svakoga mjesta Nijemci su zarobili mještane, a oni su se kasnije pismeno obraćali “Odboru” za pomoć, s molbama za osnovne životne potrepštine. Svi ti zahtjevi poimenično su sačuvani.

Sačuvane su i sve financijske uplate pojedinaca i institucija. Tako među ostalima postoji uplata grada Vukovara koji se priključio pomoći otoku Hvaru.

Iz pisama župnika, ali i iz zapisa drugih sudionika, razvidno je koliko je ljudima teško bilo u tim trenucima kada su doslovno ostali bez ičega, te koliku su štetu pretrpjeli, ako se to uopće može izmjeriti.

Autor u knjizi prikazuje i ulogu jugoslavenske komunističke komponente kako u samim događanjima tako i u kasnijoj percepciji javnosti o zbivanjima i sudionicima tih zbivanja.

Zanimljivo je kako se o ovim događajima u hvarskoj javnosti nije nikad govorilo, a ovo je prva knjiga koja samostalno obrađuje tu tematiku.

Bilješka o autoru:

Miki Bratanić po profesiji je konzultant za primjenu informacijskih tehnologija u hotelijerstvu sa stalnom adresom boravka u Splitu. Dugo godina radio je u jednoj od najvećih svjetskih informatičkih korporacija, što mu je omogućilo stjecanje poslovnog iskustva i vještina, te putovanja i upoznavanja ljudi. U privatnom životu intenzivno se kao član Društva hrvatskih književnika bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga, te sudjelovanjem u raznim kulturnim događanjima. Aktivno djeluje i u javnom životu publicirajući članke i kolumne.

Njegova životna preokupacija je projekt “Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. U sklopu tog projekta objavio je četiri knjige na temu konobe: “KONOBA”, “PRIČA O KONOBI”, edukativnu dječju slikovnicu “PRIČE IZ KONOBE – ZA DJECU”, te zbirku kratkih priča “PRIČE IZ KONOBE – ZA STARIJE”.

Svoju priču o konobi uobličio je u multimedijalnu prezentacijsku formu sa zanimljivim fotografijama, tekstovima i glazbom kojima s različitih aspekata prikazuje što je konoba značila nekad, ali i što znači danas. Na poseban način ukazuje kako su mnoge naše prepoznatljivosti kao što je klapska pjesma, povezane s konobom. Priča o konobi predstavljena je diljem svijeta počevši od Hvara i Splita, pa do Bostona, New Yorka i San Francisca.

Dugogodišnji rad s ovom tematikom potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu proglasi “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

Dugi niz godina prikupljao je i odabirao za potrebe snimanja bogatu sakralnu pučku pjevačku građu svog Vrbanja na otoku Hvaru, na tragu Ljube Stipišića Delmate i njegove ostavštine.

Sa svojim pučkim pjevačima iz Vrbanja na otoku Hvaru ukupno je zabilježio 127 vrijednih i jedinstvenih pučkih crkvenih napjeva. Producent je i nakladnik triju nosača zvuka pučkih pjevača iz njegova rodnog Vrbanja na otoku Hvaru: “OBREDI VELIKE SEDMICE I PROCESIJA ZA KRIŽEN”, “KROZ GODINU – KROZ GODINE”, te “KRALJU KOJEMU SVE ŽIVI”, koji je nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji album duhovne glazbe.

Čitavo desetljeće svog slobodnog vremena laički je istraživao zločine Jugoslavije proučavajući rijetko dostupnu dokumentaciju i literaturu, ali i upoznao mnoge žive svjedoke s kojima je obavljao razgovore, te prikupljao vrijedne informacije. Posebno se zanimao za masovne zločine koje je jugoslavenska komunistička vlast počinila, a koja su ostala sakrivena i nepoznata za javnost. Na tom tragu objavio je zbirku poezije i razmišljanja naslovljenu “Ruzarij za Hrvatski križni put”, te roman KORIJENI, u kojem ističe potrebu nacionalnog suočavanja s prošlošću i otkrivanja istine. Objavljene kolumne u kojima jednostavnim jezikom malog čovjeka progovara o nekim našim nikad rasvijetljenim povijesnim temama, javno ustanovljenim lažima i manipulacijama, sakupio je u svojevrsnu zbirku kolumni nazvanu “PRIRUČNIK ZA ŽIVOT U HRVATSKOJ”. Na tragu njegovh interesa i znanja o povijesti objavio je knjigu “Otok u plamenu” u kojoj javnost upoznaje s najvećom tragedijom, ali i najvećom humanitarnom akcijom u povijesti otoka Hvara, iz vremena Drugog svjetskog rata, kada su talijanski fašisti i njemački nacisti nanjeli veliko zlo otoku, a otočani pokazali da dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine autorskim stvaralaštvom i stručnim radom dodijeljena mu je “Osobna nagrada” Grada Starog Grada na otoku Hvaru.

Dobitnik je prestižne nagrade medalje Marko Polo za postignuća u promociji Hrvatske u turizmu, a koja mu je u organizaciji svjetske međunarodne institucije “Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme” dodjeljena za “dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine i tradicionalnih obilježja hrvatskog turizma kroz projekt Priča o konobi”.

Međunarodna organizacija koja djeluje pri UN-u “Hrvatski Svjetski Kongres – USA” dodijelila mu je priznanje za doprinos povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske.

Miki Bratanić rođen je 31.7.1970. u Splitu. Odrastao je u Vrbanju na otoku Hvaru. Nakon završene osmogodišnje škole na otoku, upisuje i završava srednju elektrotehničku školu u Splitu. Na splitskom fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) dobiva zvanje inženjera strojarstva. Životni put odveo ga je u sektor informacijskih tehnologija u kojemu je izgradio karijeru i ostao mu vjeran do danas. Živi i radi u Splitu. Oženjen je i ima dvoje djece.

Djela;

Kad sve umukne govorićedu stine” (Criteria 2000.),

Kojin jazikon i Quo vadis” (Naklada Bošković 2003.),

Svitlo na kraju” (Književni krug Split 2005.),

U kloncu” (vlastita naklada 2006.),

Ruzarij za Hrvatski križni put” (Glas Koncila 2009.),

Rič za jubav” (Naklada Bošković 2010.),

Četiri štajuna” (vlastita naklada 2010.),

Priča o poštaru Gricku” (Naklada Bošković 2010.).

Konoba“ (Književni krug Split 2010.)

La Konoba“ (talijanski prijevod Konobe, vlastita naklada 2011.)

The Konoba“ (engleski prijevod Konobe, vlastita naklada 2011.)

Sjećanje na ljeto” (vlastita naklada 2014.)

Priča o konobi” ( vlastita naklada 2014.)

Story of the konoba” (vlastita naklada 2014.)

Razgovor s tišinom” (vlastita naklada 2014.)

Priče iz konobe za djecu” (vlastita naklada 2018.)

Korijeni” (vlastita naklada 2018.)

Priručnik za život u Hrvatskoj” (vlastita naklada 2021.)

Otok u plamenu” (vlastita naklada 2021.)

Priče iz konobe za starije” (vlastita naklada 2021.)

Link: www.mikibratanic.com

E-mail: Miki Bratanić

Naslov: Otok u plamenu
Autor/autorica: Miki Bratanić
Broj stranica: 176
Nakladnik: Vlastita naklada
Godina izdanja: 2021..
ISBN: 978-953-49214-0-1
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.