PAVLE BERKEŠ 1896.-1952. ŽRTVA JEDNOGA PRAVOG PRIJATELJSTVA U NDH, Mario M. Bašić

PAVLE BERKEŠ 1896.-1952. ŽRTVA JEDNOGA PRAVOG PRIJATELJSTVA U NDH, Mario M. Bašić

SKU: W-1343

14,86  (111,96 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Knjiga opisuje životni put Pavla Berkeša, Židova-konvertita od njegova djetinjstva pa do zrele dobi i prerane smrti. Riječ je o čovjeku koji je unatoč blistavoj poslovnoj karijeri težio ka duhovnom. Na promjenu „od bankara do blaženika” utjecali su antisemitizam, njegovo iskreno prijateljstvo s američkim konzulom John J. Meilyjem, rat, a osobito i Gestapo koji je inzistirao na zatvaranju američkog i britanskog konzulata u NDH. Nameće mu se špijunaža, no za njegovo oslobađanje zalaže se finski poslanik Onni Talas i dr. Ante Pavelić ga pušta. Pod okriljem mraka na talijansku demarkacijsku liniju podno Zagreba vozi ga visoki časnik talijanskog poslanstva svojim automobilom, po svoj prilici sam general Oxilia. Pavle Berkeš je spašen i putuje svojoj obitelji u Rim. Već sljedeće godine pokušava se ukrcati na brod za Venezuelu. Gestapo to spriječava svojim vezama i tako Berkeševi ostaju u Španjolskoj.

Pavle razvija svoju karitativnu djelatnost u sklopu katoličke akcije HOAC i papa Pio XII dodjeljuje mu visoko crkveno odličje.  U Madridu upoznaje mlade hrvatske znanstvenike Wurstera i Tijana koji ga predstavljaju poznatom španjolskom povjesničaru i vođi Specijalnog znastvenog kolegija na Madridskom sveučilištu. Za znanstveni rad, međunodne veze i tehničko rukovodstvo biva odlikovan prijedlogom Ministarstva znanstva Španjolske. Daytonsko sveučilište imenovalo ga je počasnim doktorom prava. Do kraja svog života u 1952. godini ostaje u Španjolskoj, aktivan među Marijanistima u čijoj je zajedničkoj grobnici i pokopan – u habitu dominikanskog reda. Knjiga nudi i rasplet.

 

Bilješka o autoru:

Rođen u Lesišćini kod Lupoglava (Istra), napušta svoje selo 1965-e i od tada je uglavnom izvan dometa hrvatskog jezika, ali ga održava u pismenom obliku. U Finsku dolazi u proljeće 1975-e, studira marketing, a u drugoj polovini 1990-ih multimediju (informatiku). Nakon studija radi nekoliko godina kao menadžer izvoza u Sovjetski Savez a kasnije niz godina kao AD. U PR agenciji koordinator kreativnog odjela za digitalne medije. Kao umirovljenik proučava noviju hrvatsku i finsku povijest s posebnim naglaskom na primjenu logike i prava. Proučava „svoja dva naroda“ i teme za koje ranije nije bilo vremena.

Ključne riječi: Pavle T Berkeš, Berkeš, Židov, Židov-konvertit, Jaša Berkeš, Talas, Onni Talas, dr. Onni Talas, počasni konzul, počasni glavni konzul, Lily Berkeš, Daisy Berkeš, Eva Berkeš, Marijanist, dominikanski trećeredac, HOAC, HOAC Španjolska, John J. Meily, finski počasni konzul, europeizam, paneuropa, paneuropeizam, hrvatska banka dd.

 

Naslov: PAVLE BERKEŠ 1896.-1952. ŽRTVA JEDNOGA PRAVOG PRIJATELJSTVA U NDH

Autor: MARIO M. BAŠIĆ
Broj stranica: 244
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-877-1
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.