OTOK PRVIĆ U ŠIBENSKOM ARHIPELAGU, Slavica Vlahov

OTOK PRVIĆ U ŠIBENSKOM ARHIPELAGU, Slavica Vlahov

SKU: WZSP-140011

19,91  (150,01 kn)

Autor: Slavica Vlahov

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Knjiga Otok Prvić u šibenskom arhipelagu, kako se navodi u podnaslovu, sadrži kazivanja o povijesti i baštini otoka, od njegovog stvaranja u mezozoiku do suvremenosti.

Kazivanja se temelje na pisanim, dokumentiranim podatcima i usmenim predajama mještana Šepurine i Luke. Kronološkim redom se izlaže što se i gdje nalazi na otoku Prviću, a daju se i i povijesno- gospodarske i političke prilike u kojima je sve to nastalo.

Knjiga je svojevrsna inventura: bunja, suhozidova, ljetnikovaca plemićkih obitelji, naziva riva i uvala, kao i podataka o gradnji samostana, crkvi, kapelica i mogućih arheoloških lokacija i to od pretpovijesti ( kameno i brončano doba), preko Starog, Srednjeg i Novog vijek, do dvadesetog stoljeća i Samostalne Republike Hrvatske. Na kraju svakog dijela je sažetak, u kojem se ukratko, ponavljaju najvažniji podatci za svako razdoblje.

Na kraju povijesnog pregleda ( završno sa 2000.g ) donosi se popis literature, a potom slijede dva Info dodatka. U prvom, dužem i većem, donosi se mnoštvo informacija ( od opskrbe i prijevoza do turizma i kulturnih manifestacije ) za razdoblje 2001-2011.g, a drugi, kraći, donosi podatke za 2012-2013 godinu.

Navedeni podatci i kazivanja su ispričani jednostavnim i lako razumljivim pripovjedačkim stilom, obogaćeni s 12 karata i preko stotinu fotografija u boji ( lokaliteta, građevina, krajolika…). Tako ilustrirani i objedinjeni podatci, okupljeni na jednom mjestu, daju mnoštvo informacija o otoku i zorno pokazuju i razloge zbog čega je Ministarstvo kulture, cjelokupni otok Prvić zaštitilo kao kulturno povijesnu cjelinu.

Otok Prvić je pravi mali dragulj kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske, a ovdje izneseni podaci mogu poslužiti kao svojevrsni putokazi budućim ozbiljnijim povijesnim istraživanjima, ali i osnova za novi gospodarski razvoj u pravcu kulturnog turizma.

Bilješka o autorici:

Slavica Vlahov je rođena u Šibeniku. Njeni roditelji, kao i mnogobrojni preci su s otoka Prvića. Rodoslovlja raznih grana obitelji Vlahov mogu se pratiti unatrag, sve do 15.st i prvih doseljenja na otoka, pa je razumljiv interes autorice za povijesna i usmena istraživanja Prvića.

Otokom Prvićem se bavila i u svojim istraživanja prije petnaet i više godina kad je bila urednica Šepurinskog zbornika ( 1997- 1999.g ), u kojem je objavila i više svojih izvornih tekstova.

Slavica Vlahov se bavi pisanjem od osnovne škole i autorica je šest knjga ( pjesme, priče, putopisi i druge forme ), od kojih su prve dvije izašle u dva izdanja. Tako je zbirka priča Pelin i katarinčice, u izmjenjenom izdanju i pod naslovom Pelinčice, objavljena ponovo u travnji 2014. ( naklada Redak ). Slavica Vlahov se okušala i kao lektor i recenzent,a za knjige drugih autora.

Knjiga Otok Prvić u šibenskom arhipelagu je zamišljena kao prvo od tri izdanja s tom temom. Ostala dva, koji već djelomično postoje u rukopisima. za središnju temu će imati baš razvoj i posebnosti samih naselja Prvić Šepurina i Prvić Luka.


Ključne riječi:
otok Prvić, prvićka tegula, prvićke naušnice, samostan Marije od milosti u Prvić Luci, ljetnikovac Fausta Vrančića, u Prvić Šepurini, Tavelići i Divinići, , Romano Vlahov, fra Ante Antić, fešta sv. Roka, Bodulsko pripetavanje, Burtiž

E-mail: Slavica Vlahov 

Naslov: Otok Prvić u šibenskom arhipelagu
Autorica: Slavica Vlahov
Broj stranica: 206
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2014.
ISBN: 978-953-336-172-7
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.