OSNOVE GLUME, Matija Jakšeković

OSNOVE GLUME, Matija Jakšeković

SKU: WPPR-120005

12,61  (95,01 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:
Ova će knjiga prvenstveno pomoći onima koji se žele baviti glumom i onima koji vode ili žele voditi dramske skupine (u školama ili amaterskim kazalištima), a mogu ju čitati i stručnjaci. Struka se vremenom usavršava pa se dogodi da se, baveći se kompliciranijima, zanemare one temeljne jednostavne stvari koje se podrazumijevaju, a koje je dobro„osvježiti“. Ne postoji univerzalna formula kako glumiti. Postoje mnoge teorije o glumi, mnoge vježbe kojima se glumac usavršava. Svatko bi trebao tražiti ono što njemu odgovara, odnosno, kako i autor ove knjige ističe, graditi svoj individualni pristup. Netko se bolje snalazi u prostoru, netko ima bolju dikciju, netko ima bolju moć uvjeravanja, netko ima prirodni talenat, a netko je uporan – tako će se svatko usavršavati na svoj način, odnosno, raditi na onome u čemu nije dovoljno dobar. Autor knjige objašnjava i kako se prilazi dramskom tekstu te kako se „oživljava“ dramsku osobu, što i nije lako jer, osim što treba biti psiholog i svakodnevno promatrati i proučavati ljude kako bi specifičnostima koje je uočio u stvarnom životu „obojio“ lik određenim karakteristikama (govor, pokreti, geste, tikovi…), glumac (a i voditelj) treba poznavati književnopovijesno razdoblje u kojemu je djelo nastalo te dobro razumjeti književno djelo. Ukoliko glumac ne pročita kompletno djelo, već samo one scene u kojima glumi, velika je vjerojatnost da će površno odraditi svoju ulogu jer neće poznavati bit djela. Dakle, osim što mora vježbati i usavršavati se, glumac mora i čitati. U knjizi je objašnjeno i kako glumac treba osvijestiti emocije i primjenjivati ih na pozornici te kako osloboditi svoje tijelo, uskladiti pokrete i kretati se na sceni. Na kraju knjige autor prilaže neke vježbe koje je odabrao. To, naravno, nisu jedine vježbe. Kada se usvoje opći pojmovi o glumi, preostaju igra, maštovitost i kreativnost koje su bitni faktori za dobru predstavu i dobru glumu. Nadam se da će vam ova knjiga pomoći u vašem radu i želim vam puno uspjeha.
Bilješka o autoru:
Matija Jakšeković, rođ. 15. rujna 1982. godine, hrvatski glumac. Srednju školu završio u Bjelovaru, gdje počinje raditi u Bjelovarskom kazalištu, uskoro seli u Zagreb gdje sljedećih godina ostvaruje niz uloga u brojnim televizijskim i filmskim projektima. Postaje član Hrvatskoga društva filmskih djelatnika usekciji glumaca.
Tijekom godina surađuje s organizacijama i udrugama za pomoć i unapređenje osoba s invaliditetom, gdje vodi nekoliko projekata. Vodi po potrebi, dramske radionice i seminare.
Od 2008. do 2010. godine u bjelovarskom kazalištu radi kao dramski pedagog s mladim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Sudjeluje kao član upovjerenstvima Lidrana – za dramsku izvedbu. Neprekidno radi pojedinačno na razvoju budućih glumaca, te radi na pripremama glumaca za Akademiju dramskih umjetnosti. Danas, živi i radi u Zagrebu.

Ključne riječi:

Gluma, osnove, glumačke vježbe, kazalište, dramski tekst, drama, uloga, audicija, teatar, teatrologija, dramaturgija, glumac

E-mail: Jamat produkcija

Naslov: Osnove glume
Autor: Matija Jakšeković
Broj stranica: 86
Nakladnik: Jamat produkcija d.o.o.
Godina izdanja: 2012.
ISBN: 978-953-57011-0-1
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.