OBITELJSKA PREZIMENA I NADIMCI VRANJIČANA, Sandra Burić Matas

OBITELJSKA PREZIMENA I NADIMCI VRANJIČANA, Sandra Burić Matas

SKU: W-0983

10,49  (79,04 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

U radu su zapisana i objašnjena obiteljska prezimena te osobni i obiteljski nadimci u Vranjicu nedaleko od Splita. Korpus prezimena i nadimaka je prikupljen izravnim terenskim istraživanjem i proučavanjem postojeće literature koja donosi informacije o vranjičkim prezimenima. Prezimena su prikazana etimologijski i potkrijepljena su povijesnim činjenicama o njihovoj prisutnosti u Vranjicu. Provedena je i analiza prezimena s obzirom na motivaciju, odnosno s obzirom na četiri temeljna pitanja na koja prezime može odgovarati („čiji si?”, „kakav si?”, „otkud si?” i „što si?”). Obje vrste nadimaka su u radu prikazani i etimologijski, i potrkrijepljeni povijesnim činjenicama, ali i opisani. Nadimci su objašnjeni s dva stajališta: značenjskim (motivacijskim) i jezičnim (tvorbenim). Oba se stajališta isprepleću te je pri analizi nadimaka, zbog veće pouzdanosti, dobro koristiti oba. U radu je obrađeno ukupno 22 obiteljska prezimena, 91 obiteljski nadimak te 106 osobnih nadimaka koji su u aktivnom leksiku mještana.

Bilješka o autoru/autorici:

Sandra Burić Matas rođena je u Vranjicu 1987. godine. Diplomirala je 2013. godine na Filozofskom Fakultetu u Splitu te stekla zvanje mag. educ. Hrvatskog jezika i književnosti i mag. educ. Filozofije. Radi na zamjenama kao nastavnica u osnovnim i srednjim školama. Živi u Vranjicu.

Ključne riječi: Vranjic, onomastika, imenoslovlje, nadimak, značenje

E-mail:  Sandra Burić Matas 

Naslov: Obiteljska prezimena i nadimci Vranjičana
Autor: Sandra Burić Matas
Broj stranica: 78
Nakladnik: Vlastita naklada
Godina izdanja: 2019 .
ISBN: 978-953-59631-0-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.