NIJEDAN DAN BEZ AFORIZMA (NULLA DIES SINE APHORISMO), Jozo Čizmić

NIJEDAN DAN BEZ AFORIZMA (NULLA DIES SINE APHORISMO), Jozo Čizmić

SKU: W-0720

7,96  (59,97 kn)

Autor: Jozo Čizmić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:


Sažetak:

NIKUDA I KAMO BEZ AFORIZMA

Nakon osam godina, osmu knjigu aforizama, kao osmo čudo hrvatske aforistike, objavljuje Jozo Čizmić novu kuću od humora koja ima tri kata. Na prvom katu ove neobične knjige protkane teorijom i praksom smijeha, autorov proslovni zapis NULLA DIES SINE APHORISMO – aforistički kratka povijest aforizma, u kojoj nam na duhovit način promišlja antičku mudrost, otvara nam oči kroz satiričnu dioptriju i na parodičan način otkriva nova i nepoznata značenja slavnih misli, gnoma i refleksija velikih grčkih filozofa te poznatih latinskih izreka i poslovica. Uz obilje osmijeha, tekst koji će nas svakako poučiti i podsjetiti na mudroslovnu baštinu naše civilizacije.

Drugi kat nam donosi stodvadesetak novih aforizama koji posvjedočuju da i doktor pravnih znanosti Čizmić zna biti majstor malih minijatura, s osobito duhovitim domišljajima kada ubada u ljubavne, bračne, preljubničke i druge strastima uskovitlane i proključale vode.

Na kraju nas u potkrovlju čeka humoreska MOJE SEOSKO VJENČANJE koja vrckavo i amalgamski u nekoliko kartica teksta sažima cijeli jedan ruralni svijet są svojim vrijednostima i običajima. Dijalozi su pisani na vlaškoj ikavici, koja im daje šarmantnu punokrvnost i uvjerljivost, od kojih su neki također aforizmi. Priča se nudi kao sinopsis jedne filmske ili TV pučke komedije. 

Naravno, ako Vam zaljubljenost u čaroliju književne riječi daje krila, na tu kuću možete sletjeti poput ptice i početi je iščitavati odozgor, s jednakim učinkom zdravog i ljekovitog smijeha. No, ako je već aforizmu najsvetije pravilo da u što manje riječi ponudi što više značenja, poruka i dvosmislenosti, onda i pogovor ne bi trebao biti dugačak i zamoran. Valja se samo složiti s autorom – doista, svaki dan valja proživjeti uz njegovo geslo NIJEDAN DAN BEZ AFORIZMA! Uz te tablete duhovitosti, ako ih već sami ne umijemo izmijesiti po vlastitom receptu, onda ih uzimati – ne u farmaceutskim trgovinama, već između korica ove i drugih sličnih knjižica debele vedrine, zezancije i sve više manjkajućeg optimizma.

– Mladen Vuković

P.S.
Nijedan dan bez aforizma uključuje i petke i svetke, blagdane i svagdane, radne i neplaćene dane, a svake četvrte godine i onaj prijestupni dan. U protivnom, svaki dan proživljen bez aforizma bit će nam izgubljeno jureće vrijeme.

Bilješka o autoru:

Prof. dr. sc. Jozo Čizmić rođen je 1. kolovoza 1958. godine u Splitu. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i gostujući je predavač, odnosno vanjski suradnik na više sastavnica Sveučilišta u Splitu i pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Aforizme i humoreske objavljuje u Slobodnoj Dalmaciji, Večernjem listu, Čvorku, Žulju, Horizontu, Žalcu, Berekinu i Radio Splitu. Objavio je knjige aforizama: „Papučari, glavu gore“ (1996.), „Aforizmom na neženje“ (1997.), „Pobijedi, pa vladaj“ (1997.), „Abeceda ljubavnih predrasuda“ (1998.), „Aforizmi bez riječi“ (1998.), „Mislim dokle postojim“ (1999.) i „Brakizmi“ (2009.). Zastupljen je u aforističkim zbornicima „KriSTalna šeSTica“ i „Najljepše misli o ljubavi“ (2004.) te „Aforismul Croat contemporan“ (2013.). Za svoje aforizme glasovima čitatelja časopisa „Čvor“ dobio je diplomu „Brončani aforizam Hrvatske 1994.“ te nagradu „Slobodne Dalmacije“ povodom proslave „1700 godina grada Splita“ 2005. godine. 

Ključne riječi: aforizam, humoreska, humor

Naslov: Nijedan dan bez aforizma (nulla dies sine aphorismo)
Autor: Jozo Čizmić
Broj stranica: 72
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-454-4
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.