NAVIGAVANJE I ŽENSKO PRIGOVARANJE, Vesna Božanić Serdar

NAVIGAVANJE I ŽENSKO PRIGOVARANJE, Vesna Božanić Serdar

SKU: WPRZ-110028

5,31  (40,01 kn)

Autor: Vesna Božanić Serdar

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Navigavanje i žensko prigovaranje je novela napisana na temelju brodskog dnevnika koji je autorica Vesna Božanić Serdar pisala za dvotjednog boravka na tankeru Katja. Za pegulu, njezino ‘veliko putovanje’ pretvorilo se uglavnom u boravak na sidru. Uspjela je tek na par sati izaći s broda u samo dvije luke. Da bi ‘ubila’ vrijeme odlučila je pisati dnevnik. No, to nije bilo dovoljno pa je radila nestašluke, lunjala brodom gdje je smjela i gdje nije, grintala, prigovarala i još koješta. Što od milja, što od grintanja, dnevniku je dala radni naslov Crna knjiga ženske navigacije a onda je urednica Jagoda Granić kumovala knjizi s drugim naslovom: Navigavanje i žensko prigovaranje, obrazlažući da je ionako na brodu stalno grintala i prigovarala, premda nije bila na ribanju, ali jest na navigavanju. Za knjigu je predgovor napisala sociologinja Anči Leburić.


Iz predgovora:

…Dnevnik posjeduje i obilježja kratke priče kao književnoga žanra, prije negoli nekakvog putopisnog romana ili romana prostora. No, autorica ipak uspijeva artikulirati neke fabularne elemente u svojoj priči, jer nju kao centralni lik pratimo u određenom prostoru, u konkretnom vremenu, upoznavajući različite sredine i gradove. Tu nema rastezanja ili nepotrebnoga gomilanja radnje. U svojim opisima autorica najbrže dolazi do srži, naglašavajući vješto ono što je vjerojatno i htjela izraziti, nekakvu ekspresiju, nekakvu impresiju ili nešto treće.
…Vesna je uspjela slikovito i dokumentaristički ispričati nam što joj se u životu jednom dogodilo. Tamo daleko od kuće, na dalekom moru. U situacijama kada je bila stvarno sama, nije je napuštala duhovitost, pa ni u najgorim scenarijima panike ili beskrajne dosade. Čak i kada ambijente iscrpnije opisuje, osjećate njene uspomene, doživljavate njene strahove, dijelite njene čežnje i zbrajate nadanja.
Vesnin humor emotivno je utemeljen. Prožimaju ga podrugljivi tonovi, u kojima nema satire, niti zloće prema drugima.

– Anči Leburić

Bilješka o autorici:

Vesna Božanić Serdar rođena je 1965. godine u Splitu. U novinarstvu je aktivna više od 20 godina, a radila je u svim medijima te se usporedo bavila PR-om i organizacijom. Za vrijeme rada na televiziji bila je asistentica redatelja za nekoliko dokumentaraca te realizirala i vlastiti dokumentarac. Tada se okušala u samostalnom pisanju scenarija i u režiji, a sada se prvi put uhvatila duže pisane forme. Povratkom u tiskane medije, vratila se fotografskom aparatu pa uz svoje tekstove fotografiju profesionalno objavljuje gotovo deset godina. Aktivni je član Hrvatskog novinarskog društva, član Međunarodne federacije novinara, dopredsjednica Društva slobodnih novinara i Društva za zaštitu autorskih prava novinara.

Ključne riječi:

Božanić Serdar Vesna, brodski dnevnik, brodski, dnevnik, navigavanje, žensko prigovaranje, žena na brodu, pegula, prigovaranje, sidro, Redak, web knjižara, Split, pomorac, porat, luka, Englesko more, Francuska, Njemačka, Southampton, Le Havre, Pariz, Cirih, Wilhemshaven

Link: Facebook
E-mail: vbs@hi.htnet.hr

Naslov: Navigavanje i žensko prigovaranje – brodski dnevnik zbog svih koji su mi govorili: “Blago ti se!”
Autor: Vesna Božanić Serdar
Broj stranica: 114
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2011.
ISBN: 978-953-7595-50-0
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.