NADLEŽNOST HRVATSKIH JAVNIH BILJEŽNIKA U OVRŠNOM POSTUPKU I PROBLEM OBRNUTE DISKRIMINACIJE, Marino Višnić

NADLEŽNOST HRVATSKIH JAVNIH BILJEŽNIKA U OVRŠNOM POSTUPKU I PROBLEM OBRNUTE DISKRIMINACIJE, Marino Višnić

SKU: W-1230

26,54  (199,97 kn)

Autor: Marino Višnić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

S presudama u predmetima Zulfikarpašić i Pula parking postalo je jasno kako se pravomoćno rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave koje je izdao hrvatski javni bilježnik neće moći izvršiti izvan granica Republike Hrvatske jer to tijelo nije obuhvaćeno pod pojam „sud“ u smislu Uredbe br. 805/2004 i Uredbe Bruxelles I bis. Međutim, hrvatski javni bilježnici i dalje sudjeluju u ovršnim postupcima putem donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave.

Kada nacionalno zakonodavstvo neke države članice nije u skladu s pravom Europske unije jedan od fenomena koji može proizaći je obrnuta diskriminacija. U predmetima Hrvatska radiotelevizija i EOS Matrix sud koji je uputio zahtjev za prethodnu odluku povezao je nadležnost hrvatskih javnih bilježnika u ovršnom postupku s obrnutom diskriminacijom, ali se Sud Europske unije proglasio nenadležnim za odlučivanje.

Kakve implikacije imaju presude Zulfikarpašić i Pula Parking na ovršni postupak u Republici Hrvatskoj? Zašto se Sud Europske unije proglasio nenadležnim za odlučivanje u predmetima Hrvatska radiotelevizija i EOS Matrix? Što je to obrnuta diskriminacija? Proizlazi li iz nadležnosti hrvatskih javnih bilježnika u ovršnom postupku obrnuta diskriminacija? Je li nacionalni postupak donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u skladu s pravom Europske unije?

 

Bilješka o autoru:

Marino Višnić rođen je 14. prosinca 1993. godine u Rijeci, gdje je pohađao talijansku klasičnu gimnaziju. Studij prava na Sveučilištu u Trstu završio je 3. srpnja 2018. godine i prije petogodišnjeg roka, diplomiravši s maksimalnih 110 cum laude. Sudjelovao je u brojnim fakultetskim aktivnostima, a između ostalog bio je i tutor mlađim studentima. Vježbenički staž uspješno je odradio u dva renomirana odvjetnička ureda u Trstu. Posebno ga zanima europsko i ovršno pravo pa se i tema njegovog diplomskog rada odnosila na ovršni postupak u Republici Italiji. Uz znanje materinskog hrvatskog jezika, Marino Višnić ima odlično znanje talijanskog i engleskog jezika te osnovno znanje njemačkog jezika.

Ključne riječi: Obrnuta diskriminacija, ovršni postupak, javni bilježnici, vjerodostojna isprava, europsko pravo, rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, predmet Zulfikarpašić, predmet Pula Parking, predmet Hrvatska radiotelevizija, predmet EOS Matrix, Uredba br. 805/2004, Uredba Bruxelles I bis

E-mail: Marino Višnić 

 

Naslov: Nadležnost hrvatskih javnih bilježnika u ovršnom postupku i problem obrnute diskriminacije
Autor: Marino Višnić
Broj stranica: 128
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-336-795-8
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.