CESTA MOGA ZAVIČAJA, Jelena Benčić

CESTA MOGA ZAVIČAJA, Jelena Benčić

SKU: W-0544

6,64  (50,03 kn)

Autor: Jelena Benčić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:


Bilješka o autorici:

Jelena Benčić rođ. Barković rođena je 27. veljače 1964. u Otočcu. Osnovnu školu završila je u Lipovlju i Švici, a srednju ekonomsku školu u Otočcu. Zaposlena je na poslovima računovodstva i financija u privatnoj ustanovi u Otočcu, a radi i u vlastitom obrtu za vođenje knjigovodstva. Udana je i majka je dvoje odrasle djece, živi s obitelji u Prozoru. Pjesme piše od srednje škole, a dosad su objavljene u godišnjaku Otočkoga dekanata Vrilo i u Ličkoj reviji, časopisu Ogranka Matice hrvatske u Gospiću.

U svojim pjesama progovara o ljubavi, prijateljstvu, prirodi i rodnom kraju. Ona evocira slike djetinjstva, zavičaja nekada, ali ih jasnim izrazom, rimom i strofičnošću forme povezuje uz slike sadašnjosti, napuštenog ognjišta, opustjelog sela, ugaslih tvornica i starog mosta koji nesebično čuva tajne svojih posjetitelja.

Njezina ljubav prema prirodi očituje se u pjesmama posvećenima rijeci Gacki, Švici, Lipovlju, Prozorini, Gackoj dolini te na kraju Velebitu kao gordoj i ponosnoj planini. 

Bilo da su pisane štokavskim ili čakavskim narječjem pjesme odišu gotovo impresionističkim slikama netaknute prirode i slikaju nam trenutke provedene u njoj.

U pjesmama ljubavne tematike vezanim stihom opjevava ljepotu ljubavnog trenutka, kao i bol ljubavnog rastanka, a sve to opet je povezano ljepotom netaknute prirode koja i ovdje postaje čuvar uspomena i mjesto evokacije prošlosti.

Lirski svijet Jelene Benčić je jasan, narativan, pun slika, razmišljanja, autobiografski. Čitajući njezinu poeziju otkrivamo njen gotovo djetinji, neiskvareni svijet pun osjećaja ljubavi i privrženosti, kako rodnom kraju i prirodi, tako i ljepoti životnog trenutka koji usporava ljudsku prolaznost.

Pjesme posvećene rodnom kraju čine ponajbolji dio njenog pjesničkog svijeta, one kao da u život vraćaju stare običaje, ljude, bezbrižno djetinjstvo kojim odjekuju zvuci čakavštine. U njimagotovo da čujemo šum rijeke, miris livade, ljepotu i bezbrižnost djetinjstva protkanog netaknutom prirodom i mirnim životom na selu.

U pjesmama posvećenim prijateljima i prijateljstvu, autorica jasno, gotovo narativno opjevava svoju privrženost prijateljima i vjeri kao jednoj od glavnih uporišta ljudskog života.

Jelena Benčić u svojim pjesmama prenosi svoj život na papir i tako stvara idiličan pjesnički svijet protkan slikama bezbrižnosti djetinjstva, toplinom obiteljskog doma, nesebičnosti i ljepotom prirode koja je prisutna u gotovo svim pjesmama.

Pjesme su slika života autorice i nesebične ljubavi prema rodnom kraju, životu, prijateljstvu i ljubavi uopće.

Naslov: Cesta moga zavičaja
Autorica: Jelena Benčić
Broj stranica: 82
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-336-335-6
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.