ZA OPSTANAK SVEUČILIŠTA I KVALITETNIJE OBRAZOVANJE, Frano Ljubić

ZA OPSTANAK SVEUČILIŠTA I KVALITETNIJE OBRAZOVANJE, Frano Ljubić

SKU: W-1154

31,99  (241,03 kn)

Autor: Frano Ljubić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

U knjizi su tekstovi u kojima je zapisano što je sve i kako radio za Sveučilište i očuvati ga kao jedino u BiH i izvan Hrvatske na kojem je službeni jezik hrvatski i kako je nastojao povećati kvalitetu obrazovanja na njemu, kako se sa suradnicima uspio osloboditi pritisaka i ucjena predstavnika međunarodne zajednice koji su ga nastojali integrirati ga s Univerzitetom “Džemal Bijedić,” onemogućiti mu samostalnost i da na njemu hrvatski bude jedini službeni jezik, kako se nije uspio riješiti problem njegovog sustavnog financiranja (nije obvezni korisnik proračunskih sredstava kao i druge obrazovne institucije), kako je procjeniteljski tim rektorskog zbora sveučilišta europskih zemalja (EUA) Sveučilište ocijenjeno prvim u BiH koje počelo uvoditi europske obrazovne standarde i najboljim sa stajališta provedbe Bolonjskog procesa i zbog čega taj proces nije okončan (par dekana nisu se željeli odreći pravnog subjektiviteta svojih fakulteta i nekoliko profesora nije se željelo odreći mogućnosti da mogu predavati više različitih predmeta – neki i više od dvadeset prema sveučilišnim brošurama “Red Predavanja), kako je Vlada RH usvojila odluku o ulaganjima u izgradnju i opremanje objekata Sveučilišta u iznosu od 360 milijuna kuna i odobrila 187 milijuna kuna za prvu fazu investicijske izgradnje (s imenima osoba iz Hrvatske koji su pomogli u tome) i kakvi su bili problemi u provođenju te odluke (neki u BiH su govorili da je najava te odluke “pamflet i obećanje ludom radovanje,” a kad je usvojena “da nije za dobrobit studenata i Sveučilišta, već za financiranje nove stranke”), kako je nastojao nastaviti obnašati dužnost rektora i zašto mu nije omogućeno, zbog čega je optuživan je da je opstruirao proces izbora rektora (“kako bi sebi nezakonito produžio mandat”), kako su protiv njega pisana priopćenja (“peticije“) i tekstovi iz tiskovina u kojima je optuživan i diskreditiran, kako je i zašto dobio nezakonit otkaz nakon 30 godina rada na fakultetu od kojih je 16 godina bio na čelnim pozicijama (2. prodekan i 8. dekan fakulteta te 6. rektor Sveučilišta), a kad je tražio da mu se isplati nadoknada za vrijeme nezakonitog otkaza dobio je ponovo otkaz uz obrazloženje da ispunjava jedan od dva uvjeta za starosnu mirovinu (u vrijeme kad nije ispunjavao ni jedan), kako je izgubio taj spor na sudu i morao fakultetu platiti troškove sudskog postupka i kako je po pitanju nadoknade prvostupanjski Sud presudio da mu fakultet za 21 mjeseci nezakonitog otkaza treba isplatiti samo 400,00 KM, a on fakultetu iznos od 3.700 KM na ime troškova sudskog postupka i kako je drugostupanjski sud odbio mu žalbu i povećao iznos kojim mora platiti na ime sudskih troškova.

Bilješka o autoru:

Frano Ljubić, akademik, profesor emeritus rođen je 27. srpnja 1946. godine u Uzarićima, Općina Široki Brijeg u kojoj je završio gimnaziju (1965.), Ekonomski fakultet u Zagrebu (1969. god.), a magistrirao (1978.) i doktorirao (1984.) na Ekonomskome fakultetu u Sarajevu. Radio u administraciji, gospodarstvu i obrazovanju. U Općini Široki Brijeg (Lištica) od 1970. do 1973. radio kao pripravnik, referent za razrez poreza i doprinosa, načelnik službe za društvene prihode, obnašao je dužnost tajnika Skupštine i biran je za predsjednika Izvršnoga vijeća (1982. – 1984.), a u Mostaru je (u Općini Mostar Zapad) obnašao dužnost predstojnika Odjela za gospodarstvo (1995. – 1997.) i bio je pročelnik za obnovu gospodarstva. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji obnašao je dužnost zamjenika ministra industrije, rudarstva i privatizacije te zamjenika predsjednika Vlade i predsjednika županijske Vlade (1997. – 1999.). U gospodarstvu od 1973. do 1985. godine obnašao dužnost direktora tvornice u izgradnji i direktora tvornice Feal u Širokome Brijegu (1973. – 1978.), koordinatora za inženjerske poslove i direktor poduzeća Soko Inženjering u Mostaru (1978. – 1982.), a od ostalih dužnosti obnašao dužnost član Vijeća europske uprave nad Mostarom (jedan od 5. Hrvata) Koschnickove administracija, zastupnik u prvom sazivu Parlamenta Federacije BiH (1995. – 1997.), savjetnik dopredsjednika Vlade F BiH i ministra financija i član je Upravnoga vijeća Agencije za visoko obrazovanje i razvoj i osiguranje kvalitete BiH. U obrazovanju: na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 1979. do 2010. i Fakultetu za turizam i Vanjsku trgovinu u Dubrovniku (Sveučilištu u Dubrovniku) od 1994. do 2016., a nastavu izvodio i na poslijediplomskim studijima na Ekonomskome fakultetu u Mostaru, Rijeci, Dubrovniku i na međunarodnome poslijediplomskom studiju State management and Humanitarian affairs u Sarajevu. Bio član Senata Sveučilišta u Mostaru od 1992.-do 1999., a na Sveučilišta u Dubrovniku od 2005.-2015. Na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru biran je za prodekana za nastavu (1986. – 1988.) i za dekana (od 1988. do 1990. i od 1992. do 1998.), a dužnost rektora Sveučilišta u Mostaru obnašao od 2001. do 2007. godine. Član je Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti (HAZU) BiH od njezina utemeljenja (2014.), tajnik je Razreda društvenih znanosti i redoviti član od 2016., a objavio je više od 300 znanstvenih i stručnih radova, šest knjiga samostalno i još dvije zajedno s 9 profesora iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Ključne riječi: Opstanak Sveučilišta, problemi financiranja sveučilišne djelatnosti, uvođenje europskih obrazovnih standarda, Izvješće procjeniteljskog tima EUA o provedbi Bolonjskog procesa na Sveučilištu, pomoć hrvatske Vlade i akademske zajednice Sveučilištu, odluka Vlade RH o izgradnja i opremanje sveučilišnih objekata, sudjelovanje u izboru rektora za novi mandat, otkazi na fakultetu nakon prstenka mandata i sudski procesi.

E-mail: Frano Ljubić 

 

Naslov: Za opstanak sveučilišta i kvalitetnije obrazovanje
Autor: Frano Ljubić
Broj stranica: 784
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021 .
ISBN: 978-953-336-769-9
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.