SVOJA, Mira Jungić

SVOJA, Mira Jungić

SKU: W-1310

14,60  (110,00 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Nela Baričević, autorica stranice potpisuje N.B., napisala je nekoliko riječi o knjizi:

I tugu i sreću. I poraz i pobjedu. Sve ćeš naći. I otpuštanje snova mladenačkih i grčevito držanje za što bijaše. Naći ćeš. Sve ljudsko. Sve u što se vrijedi kladiti i sve što vrijedi otpisati.

U stihovima ovim, u takozvanim ogledalima života, sebe ćeš naći i svog bližnjeg. Davno izgubljenog i upravo pronađenog. Ljubavnika. Prijatelja. Poznanika.

           Netko će ljubiti tebe. Nekoga ti ćeš ljubiti. A tek ćeš se s pojedincima na tom putu ljubavi naći oči u oči.

           Kako bilo, zaroniš li u bilo kojem periodu života u ove stihove, garantiram ti da ćeš se pronaći. I nekog sebi bližnjeg. Danas ili nekoć važnog.

            I lekcije ćeš naći. Uže za spašavanje u nemirnim valovima života.

            I okus davnih dana kada si mjesto najnovijih hlača nosio poderana koljena, a majica ti je bila flekava od kuglice sladoleda po četiri kune.

            I suzu koja se sramežljivo iz oka kotrlja naći ćeš. Jer sve prolazi. Jer pred očima svijet tako prebrzo i posvema bezglavo juri. A ti si, čovječe, nemoćan zaustaviti tu jurnjavu.

           I zbog te ljubavi koju ćeš naći. Zbog promišljanja koja vrijedi ponijeti u dane budućnosti. Zbog krvavih koljena i flekave majice. Zbog suze koja ispire obraz. Vjeruj mi, zbog svega toga vrijedi rukama prigrliti stihove koji se nalaze međ’ ovim koricama. U njima vrijedi uživati. Uz njih plakati, smijati se i iznad svega – ljubiti.

 

 

Kruno Šafranić, urednik stranice Pisci i Književnost, napisao je nekoliko riječi o knjizi:

Čarobno pero koje putuje kroz vrijeme

 

U zbirci poezije Svoja čitatelj će u stihovima pronaći pravi mali niz života Mire Jungić, razdoblja njezina emocionalnog, intelektualnog, pjesničkog i svekolikog čovječjeg rasta koji proizlazi iz života koji se nezaustavljivo kreće i mi zajedno s njim. Osobito su dojmljive misaone pjesme koje je pisala poput vješta čarobnjaka, ostavljajući nas u neizvjesnosti što ćemo pronaći u svakoj sljedećoj, kako će nas iznenaditi, koju će nijansu emocije izvući iz svoga pjesničkog šešira.

Ubrzani svijet tako prolazi pored nas, a njezini stihovi pričaju jednu životnu priču, sve ono lijepo što je prošla i ono tužno što je doživjela. I jedno i drugo potrebno je za poeziju, ona se nalazi u prostoru između dobrog i lošeg, prošlog i budućeg. Poezija se uvijek događa sada, autentična je i svoja. Mira Jungić također je u svakom razdoblju i u svakom stihu svoja. Njezine su riječi vremeplov, čas smo tu, a čas nas vraćaju u djetinjstvo, sjećaju na lijepe uspomene. Tamo nas odvodi pjesma Znam, naravno:

Jer, djeca su nestašna i
nemirna,
draga i bezobrazna.
Ona su bezbrižna i sretna, naivna
i pametna.
Ali, ne, nisu zločesta.

Najljepše je ono dječje doba, tako zaigrano i veselo, poletno i nezaustavljivo u snivanju, a da se taj osjećaj ponekad vrati dočarava nam pjesma Čekam da prestane jugo:

Misli su moje dobile krila,

osjećam k’o ptice nekud lete.

Postajem ono što više nisam.

Čini mi se opet sam dijete.

 

Njezini su stihovi u isto vrijeme i poučni, možemo izvuči lekcije iz života, naučiti ili doživjeti ono što nam je možda samima uskraćeno. Zato dopustite sebi da se na trenutak prepustite ovoj poeziji, a Mira Jungić radit će ono što najbolje zna – uvesti nas u svoj svijet čarobnim perom koje putuje kroz vrijeme

 

 

Bilješka o autorici:

Mira Jungić rođena je 27. studenog u Hrastovcu, pokraj Garešnice (Moslavina). Poeziju je počela pisati u petom razredu osnovne škole, a ozbiljnije tek u gimnaziji. Pjesme su objavljivane u rubrici „Za male I mlade“, u tjednom časopisu „Moslavački list“ iz Kutine. Sudjelovanje na pjesničkom Susretu mladih u Velikoj Gorici, s pjesmom „Školjka“ (moguće ju je naći u zbirci). Tijekom studija na Ekonomskom fakultetu nastavila je pisati poeziju, a nakon zaposlenja (posao, djeca, gradnja kuće) nešto smanjenim intenzitetom. Sada je u razdoblju intenzivnijeg pisanja, uključena je u nekoliko pjesničkih grupa: Kulturu snova, Kvaka club, Prijatelji pisane riječi, Swen Adam Ewin poezija, Poete 1, Zisov boemski klub, kao i u Pisce i Književnost (PiK). Članica je još dvije sisačke pjesničke grupe: Stihovnica i Zalogaj poezije. Pjesme su objavljivane u nekoliko zajedničkih zbirki autora u pjesničkoj grupi Kultura snova i u zbirkama Pisci i Književnost. Čitane su na zajedničkim pjesničkim druženjima, češće u Sisku i Zagrebu (zbog epidemioloških mjera nešto smanjen intenzitet).

Sudjelovala je na Tribini pjesnikinje i književnice Ane Horvat i u pjesničkom recitalu „Ljubila bih te“ u Dvorani Lisinski, u Zagrebu, kao i na raznim pjesničkim susretima u Zadru, Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Mariji Bistrici, Puli, Rovinju i Zagrebu. U pripremi su trenutno zbirke poezije, starije i novije. Piše i kratke priče, a neke su i objavljene: „U Lovranu“ – ušla u uži izbor za nagradu Kvake, „Djevojke biraju“ – priča iz studentskih dana, „Pišem pismo sebi djetetu“ – u Zbirci kratkih priča, a ima i još neobjavljen autobiografski roman „Godina promjena“.

Ključne riječi: Pisci i Književnost, Mira Jungić, Svoja, zbirka, pjesama, poezija

E-mail: Mira Jungić

 

Naslov: Svoja
Autorica: Mira Jungić
Broj stranica: 104
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-847-4
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.