SUDAC – SVJEDOČANSTVO JEDNOG VREMENA, Mladen Gajer

SUDAC – SVJEDOČANSTVO JEDNOG VREMENA, Mladen Gajer

SKU: W-0498

14,60  (110,00 kn)

Autor: Mladen Gajer

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Sadržaj knjige odnosi se na razdoblje od 1956. do 1963., kad je autor radio u Požegi kao sudac na Općinskom, a zatim na Okružnom sudu, kao jedan od trojice sudaca okružnih sudova u Hrvatskoj mlađih od trideset godina. Opisujući brojne slučajeve iz sudske prakse i protkivajući ih najvažnijim dijelovima vlastite biografije tijekom tog razdoblja, autor stvara napeto štivo zanimljivo pravnicima, sociolozima, povjesničarima, etnolozima i svima koje žele bolje razumjeti vrijeme 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj. Pisana dinamično s mnogo dijaloga, knjiga opisuje sudske sporove zbog banalnih razloga (svađe zbog međe, krađe kokoši), ali i uviđaje i suđenja zbog teških i tragičnih slučajeva (ubojstva, čedomorstva, silovanja). Autor pritom analizira ljudske postupke i s mnogo razumijevanja i suosjećanja opisuje ponašanje, želje i uvjerenja žrtve, ali i onih koji su zločin počinili. Opisujući brojne lokacije u selima u okolici Požege, ostavlja i dragocjeno svjedočanstvo o životu slavonskoga sela u tom razdoblju.

Bilješka o autoru:

Mladen Gajer rođen je u Zagrebu, 2. ožujka 1932. U Zagrebu je završio osnovnu školu, Klasičnu gimnaziju i Pravni fakultet. Nakon diplomiranja 1956. odlazi u Požegu, gdje u Općinskom sudu obavlja pripravničku praksu. Sucem Općinskog suda u Požegi imenovan je 1958., a nakon nepune dvije godine izabran je za suca Okružnog suda u Požegi, kao jedan od trojice sudaca okružnih sudova u Hrvatskoj mlađih od trideset godina. Na razdoblje njegova rada u Požegi odnosi se i sadržaj ove knjige.

Godine 1963. vraća se u Zagreb kao savjetnik u tadašnjem Republičkom sekretarijatu za pravosudne poslove i do kraja 1985. radi na raznim poslovima i obavlja različite funkcije u republičkim tijelima uprave, nadležnima za pravosuđe.

S iskustvom istražnog suca i kao postdiplomac profesora dr. Vladimira Bayera sudjelovao je u pripremi Novele Zakonika o krivičnom postupku 1968., a posebno na koncepciji istražne službe u Hrvatskoj i utvrđivanju materijalnih i kadrovskih uvjeta za njezino ostvarenje. Radio je i na nizu zakonskih propisa iz djelokruga pravosuđa i uprave, posebno nakon proširenja nadležnosti republika u tadašnjoj Jugoslaviji u donošenju zakona u tim područjima.

Na kraju radnog vijeka 1987. vraća se mladenačkom stremljenju – primjeni građanskog prava kao javni pravobranitelj u Republici Hrvatskoj.

Slika i piše pjesme, a prozu je počeo pisati za svoje unuke, nastojeći zabilježiti i sačuvati događaje iz svoga života i života svoje obitelji. Do sada je objavljivao kratke tekstove i knjige pod pseudonimima. Ovom knjigom odlučio je izaći iz anonimnosti, vjerujući da će biti zanimljiva pravnicima, sociolozima, povjesničarima i svima koji žele bolje razumjeti vrijeme 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj.

Bilješka o urednici:

Diana Kučinić rođena je u Zagrebu, 7. veljače 1963. Diplomirala je 1988. hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pohađala Vjesnikov Centar za izobrazbu novinarskih kadrova. Radila je kao novinarka, reporterka, ratna reporterka i urednica u Večernjem listu, zatim kao izvršna urednica, redaktorica i suradnica u brojnim časopisima. Lektorica je i urednica brojnih publikacija i knjiga, suradnica u časopisu Zagreb moj grad, voditeljica izložbi i promocija te novinarskih radionica. Predsjednica je Centra za poticanje kreativnog izražavanja Skupovi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog novinarskog društva.

Ključne riječi: Požega, Slavonija, sudac, istraga, uviđaj, ubojstvo, čedomorstvo, sudska praksa, općinski sud, okružni sud, slavonsko selo, 1950-te godine, sjećanje, svjedočanstvo, pravo, povijest, sociologija, etnologija

Naslov: SUDAC – SVJEDOČANSTVO JEDNOG VREMENA
Autor: Mladen Gajer
Broj stranica: 418
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-336-307-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.