RADNE AKCIJE 1947.-1952., Mladen Gajer

RADNE AKCIJE 1947.-1952., Mladen Gajer

SKU: W-0818

9,29  (70,00 kn)

Autor: Mladen Gajer

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Uz podnaslov Što sam naučio gradeći prugu, autoput i cestu, autor zapisuje svoja sjećanja o sudjelovanju na omladinskim radnim akcijama od 1947. do 1952. – na gradnji pruge Šamac – Sarajevo, autoputa Bratstvo – jedinstvo, u Gorskom kotaru na izgradnji ceste u sklopu akcije HE „Vinodol“.

Iako se radi o memoarskoj prozi, knjiga se čita kao roman o vremenu kad su se poslije Drugoga svjetskoga rata osnovni prehrambeni artikli, odjeća i obuća kupovali uz „točkice“, a djeca tijekom školskih praznika nisu imala mogućnost za gotovo nikakve aktivnosti i zabavu. Zato se i autor na svoju prvu radnu akciju prijavio već kao petnaestogodišnjak, opisujući danas gotovo neshvatljiv entuzijazam dobrovoljnoga rada u uvjetima samo najosnovnijega komfora kad je riječ i o prijevozu, i smještaju, i prehrani, i uvjetima rada. I zaključuje da „ostaje sjećanje na zajedništvo, posebne međuljudske odnose i istinsko drugarstvo, osjećaj da smo zaista nešto sagradili, izvršili generacijsku obvezu. Radne akcije bile su škola života.“

Bilješka o autoru:

Mladen Gajer rođen je u Zagrebu, 2. ožujka 1932. U Zagrebu je završio osnovnu školu, Klasičnu gimnaziju i Pravni fakultet. Nakon diplomiranja 1956. odlazi u Požegu, gdje je 1958. imenovan sucem Općinskog suda, a nakon nepune dvije godine izabran je za suca Okružnog suda u Požegi. Godine 1963. vraća se u Zagreb kao savjetnik u tadašnjem Republičkom sekretarijatu za pravosudne poslove i do kraja 1985. radi na raznim poslovima i obavlja različite funkcije u republičkim tijelima uprave, nadležnima za pravosuđe. Na kraju radnog vijeka 1987. vraća se mladenačkom stremljenju – primjeni građanskog prava kao javni pravobranitelj u Republici Hrvatskoj.

Slika i piše pjesme, a prozu je počeo pisati za svoje unuke, nastojeći zabilježiti i sačuvati događaje iz svoga života i života svoje obitelji. Objavljivao je kratke tekstove i knjige pod pseudonimima, a prvu knjigu pod svojim imenom – „Sudac: svjedočanstvo jednog vremena“ – objavio je 2016. Riječ je o memoarskoj prozi koja se odnosi na razdoblje od 1956. do 1963. u Požegi i opisuje slučajeve iz sudske prakse, protkivajući ih dijelovima biografije. U ovoj knjizi zabilježio je sjećanje na svoje sudjelovanje na omladinskim radnim akcijama i promišljanja potaknuta tim fenomenom socijalističkoga doba.

Bilješka o urednici:

Diana Kučinić rođena je u Zagrebu, 7. veljače 1963. Diplomirala je 1988. hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pohađala Vjesnikov Centar za izobrazbu novinarskih kadrova. Radila je kao novinarka, reporterka, ratna reporterka i urednica u Večernjem listu, zatim kao izvršna urednica, redaktorica i suradnica u brojnim časopisima. Lektorica je i urednica brojnih publikacija i knjiga, suradnica u časopisu Zagreb moj grad, voditeljica izložbi i promocija te novinarskih radionica. Predsjednica je Centra za poticanje kreativnog izražavanja Skupovi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog novinarskog društva.

Ključne riječi: omladinske radne akcije, ORA, brigada, udarnik, vlak Ćiro, pruga Šamac – Sarajevo, autoput Bratstvo – jedinstvo, Hidroelektrana „Vinodol“, Doboj, Slavonski Šamac, Sibinj, Gorski kotar, Zagreb, Požega, 1947. do 1952., sjećanje

Naslov: RADNE AKCIJE 1947.-1952.
Autor: Mladen Gajer
Broj stranica: 122
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953-336-522-0
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.