PRESUDE SUDA EU IZ PODRUČJA PDV-A: SPRJEČAVANJE UTAJA I PRIJEVARA

PRESUDE SUDA EU IZ PODRUČJA PDV-A: SPRJEČAVANJE UTAJA I PRIJEVARA

SKU: W-0652

13,27  (99,98 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak: 

Članstvom u Europskoj Uniji Republika Hrvatska postala je dio zajedničkog EU tržišta, na kojem je uspostavljen zajednički sustav oporezivanja porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Nužnost prilagodbe odnosno promjene načina upravljanja PDV-om i primjena propisa o PDV-u u odnosu na razdoblje prije pridruživanja EU determinirana je, sažeto, neusporedivo složenijim administrativnim i pravnim okvirom zajedničkog sustava PDV-a te znatno naglašenijom obvezom uvažavanja/primjene temeljnih načela sustava PDV-a i istovremeno sprječavanje zlouporabe tih načela, prvenstveno načela neutralnosti (za poduzetnike) i prava na odbitak pretporeza/pravovremenog povrata radi neometanog odvijanja poduzetničkih aktivnosti i omogućavanja ravnopravne tržišne utakmice.

Propisi koji reguliraju područje PDV-a u EU su Direktive Vijeća i provedbene uredbe Vijeća. Hrvatski propisi o porezu na dodanu vrijednost usklađeni su te se i dalje kontinuirano usklađuju sa zakonodavstvom/pravnom stečevinom EU.

Izvor prava EU su i presude Suda Europske unije (SEU) te su obvezujuće za sve države članice, njihova državna tijela i nacionalne sudove u okvirima njihove nadležnost. Isto tako, porezni obveznici se u postupcima pred državnim tijelima država članica i nacionalnim sudovima (u slučaju RH i pred Samostalnim sektorom Ministarstva financija za drugostupanjski upravni postupak) mogu pozivati na pravo Europske unije a ta tijela imaju obvezu primjenjivati ga.

Presude iz područja PDV-a značajne su i za postupanje poreznih tijela – možemo ustvrditi da su porezni postupci poreznih tijela u području primjene PDV-a u značajnoj mjeri određeni presudama SEU. Uz značajan utjecaj na praksu hrvatskih poreznih tijela i pristup poreznim obveznicima nakon pristupanju EU, presude SEU nužno oblikuju i hrvatsku sudsku praksu – predstavljaju svojevrsno uvođenje presedana u hrvatsko pravo.

Kako se radi o specifičnoj i relativno novoj problematici za hrvatska porezna i pravosudna tijela pa, u dijelu utaja i prijevara, i za policijska i tijela kaznenog progona, od iznimne važnosti je praćenje sudske prakse, poznavanje pravnih učinaka izvora prava EU a time i presuda SEU te njihova odgovarajuća primjena u RH od strane poreznih tijela, drugostupanjskog tijela Ministarstva financija i sudova.

Smatramo da će ova publikacija dodatno afirmirati, s aspekta oporezivanja PDV-om, važnost općeg usvajanja i primjene temeljnih načela funkcioniranja pravnog sustava RH u okviru pravnog sustava Europske unije, prvenstveno načela vladavine prava u postupanju državnih tijela i pravne sigurnosti poduzetnika.

Ključne riječi: porez na dodanu vrijednost, Europska unija, presude Suda Europske unije

E-mail: Martina Fabris

Naslov: Presude Suda Europske unije iz područja PDV-a: sprječavanje utaja i prijevara
Autori: Ana Zakarija, Ante Čilić, Radoslav Raspudić
Broj stranica: 98
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.