MOJA MALA PJESMARICA A NEBOM PLOVE BIJELI JAGANJCI, Barica Pahić Grobenski

MOJA MALA PJESMARICA A NEBOM PLOVE BIJELI JAGANJCI, Barica Pahić Grobenski

SKU: W-1266

13,27  (99,98 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Izbor najuspjelijih pjesama nastalih u raznim životnim fazama i okolnostima. Najvećom dijelom je na standardnomhrvatskom književnom jeziku, ali i na urbanoj kajkavštini pa i originalnom arhaičnom bednjanskom mjesnom govoru. Tematski vrlo raznovrsna , a stilski dotjerana. Stilske figure u skladu su s tematikom. Koriste se i semantička polja s humornim i ironijskim učinkom.. Izmjenjuju se klasične pjesničke forme (sonet), ali i slobodni stih i meteopatsk diskurz suvremenih poetskih kretanja.. To je poezija dovoljno srčana da se uhvati ukoštac s pitanjima jezika, poezije i egzistencijalnim pitanjima života i smrti. Ona je istodobno zavičajna, nacionalna i transnacionalna.

 

Bilješka o autorici:

Barica Pahić Grobenski, rođena je 2. listopada 1937. godine u Šaši, općina Bednja u Varaždinskoj županiji. Školovala se u Bednji, Varaždinu i Zagrebu. Od 1963. godine stalno živi u Varaždinu. Završila je učiteljsku školu u Zagrebu, zatim kao vanredna studentica uz rad Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet u Zagrebu. Prije stjecanja sveučilišne diplome radila je kao učiteljica i nastavnica na osnovnim školama u Vrbnu i Lepoglavi, a do umirovljenja sa statusom profesora mentora kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu.
 
Bila je udata (sad je udovica) i majka dvojice sinova i baka šestero unučadi. Uz nastavnički rad, bavila se i književnim radom koji je intenzivirala u doba umirovljenja.. Objavljivala je u „Kaju“, “Kolu“, „Hrvatskom sjeveru“, „Hrvatskom listu“, “Korenima“ (Makedonija) „Varaždinskim vijestima“ i najviše u „Varaždinskom književnom zborniku“. Bila je među pokretačima Zbornika u kojem je u najviše brojeva bila suurednica i lektorica. Bila je počasna je članica Varaždinskoga književnog društva. Uz svoj nastavnički i knjižavni rad bavila se i znanstvenim radom na bilježenju i proučavanju bednjanskog mjesnoga govora o kojem je s nekoliko radova sudjelovala i na savjetovanju o kajkavštini u nastavi u Čakovcu i na Znanstvenom skupu o kajkavštini u Krapini. Radovi o bednjanskom govoru objavljeni su u zbornicima Skupa. O bednjanskom govoru je opganizirala i snimanje CD-a s izvorniim govornicima.. O njemu je imala i pedesetak emisija na Radiju Sljeme, Zagreb, Radiju Varaždin, Rdiju Kaj, Radiju Ivanec i Radiju Sjever. U doba umirovljenja, radila je u Varaždinskim vijestima kao lektorica, a kasnije i kao kolumnistica. 
Uz to se bavila i metodikom književnosti i objavila radove u Rosandićevoj Metodici hrv.i srp. jezika i Bjelovarskom učitelju. Najviše je radova objavila s područja školske lektire, metodičke upute s metodičkim raščlambama lektirnih djela propisanih za srednju školu, za 28 naslova iz europske književnosti (od Plauta do Čehova i Ionesca) i hrvatske književnosti (od Šenoe do Krleže i Šoljana). Radove joj je objavila Nakladnička kuća „Katarina Zrinski“ s kojom surađuje dugi) niz godina. Za svoj je rad odlikovana državnim odlikovanjem, Danicom hrvatskom s likom Antuna Radića za unapređenje nastave, Priznanjem za životno djelo od Općine Bednja za rad na području mjesnoga govora te Nagradom „Katarina Patačić“ koju podjeljuje Matica hrvatska i Varaždinsko književno društvo, za najbolje djelo na kajkavštini u 2014. godini. Svoj književni rad, kojim se bavila od doba školovanja, intenzivirala je tek u doba umirovljenja i udovištva, jednako kao i sve druge oblike djelovanja, jer se u doba zaposlenosti posve predavala nastavničkom poslu.

Objavljena književna djela:

1. Referat o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, biografska drama, Likos, Zagreb,1997.

2. Jedno drugo sjećanje, dvodjelna zbirka pripovijedaka, Tiva, Varaždin, 1997.

3. Aleja žutih ruža, zbirka pripovijedaka, Tiva, Varaždin, 2000.

4. Bijela pjena zanosa, prvi dio romaneskne trilogije, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2003.

5. II. dio Bijele pjene zanosa (podnaslov: Hodanje rubom vrtloga), Tonimir, Varaždinske Toplice, 2006.

6. Nošo bedljuinsko rieč, zbornik radova ( prikupila radove izvornih govornika, uredila, napisala predgovor s osnovnim podatcima o tom iznimno rijetkom prajeziku i zaštićenom kulturnom dobru te objavila radove na izvornom govoru, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2007.

7. III. dio Bijele pjene zanosa (podnslov Zakovitlani i otfrknuti), Tonimir, Varaždinske Toplice, 2009.

8. Snovi i nesanice, zbirka pjesama, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2010.

9. Ulovljene priče i Kajkavske povede, dvodjelna zbirka pripovjedaka, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2011.

10. Na nekoga se moraš osloniti, šest dramskih tekstova, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2012.

11. Kaj je naše pitanje i naš odgovor… zbirka kolumni, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2014.

12. Eseji, prikazi…putopisi, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2017.

13. Daj ruku, roman, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2017.

14. Darovi snova, odzvuci zbilje, zbirka pripovjedaka, Sveučilište Sjever, Varaždin. 2019.

 

E-mail: Barica Pahić Grobenski

 

Naslov: Moja mala pjesmarica A nebom plove bijeli jaganjci
Autorica: Barica Pahić Grobenski
Broj stranica: 150
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-827-6
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.