LUPAR I ŠKRAPA, Nikola Mateljan

LUPAR I ŠKRAPA, Nikola Mateljan

SKU: W-1158

8,63  (65,02 kn)

Autor: Nikola Mateljan

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

LIBAR OD STINE

…stinu po stinu san dila, slovo po slovo pisa,
dok je čvrčak piva i kad je zima brila…

Notava je strpljivo, ustrajno, pomnjivo… da se riječ u naviranju emocija ne pogubi, da se slika iz sjećanja ne raspline, da ono nekad, udilano u pulcu za na vike, u obrisima slova preda…

Nakon zbirke poezije Ognjišća i beside (1999), te proznih tekstova utkanih u knjigu Kameni brod (2018), Lupar i škrapa treća je samostalna publikacija Nikole Mateljana. Povremeno objavljivanje u otočnom časopisu Bašćina predstavlja poticaj za stvaranje i bilježenje, no tek korice vlastitog izdanja čine zaokruženu cjelinu nastojanja – živo prenošenje nekadašnje slike otoka autentičnom percepcijom, autentičnim senzibilitetom, autentičnom proživljenošću.

Ritmičnost donose tematske okosnice zapisa kojima bilježi sjećanja (osobna i ona generacijski prenošena) i ocrtava ljude, među kojima većinu zbog mukotrpnosti opstanka uzdiže do razine svetaca (…puno je gustirni izduba, a svoju nikad ni jema; I ča mu je bilo za činit? Nosit svoj križ do kraja, strpjivo, i utiha…). Uz kronološke prikaze (Sličice iz ditinstva, Braska kuća), donosi i zapise o vremenskim (ne)prilikama (…o nedaćan vitra da se ne zaudobi…), ali i vlastitim geološkim razmatranjima (Vo su moja razmišjanja, a ko se bavi naukon neka priču nastavi.)

Autentičnost zapisa akcentira glavna autorova izražajna forma – izvorna šoltanska čakavica.

Mateljanov neupitan životni izbor jest otok, sa svom svojom prirodnom idiličnošću i egistencijalnom zahtjevnošću. No, u njegovoj familiji bilo je onih koji su otok napustili. Težinu takvog izbora ilustrira objavom zapisa svoga barbe. Autorovo nastojanje da priča bude zaokružena, cjelovita, razlog je dodavanju završetka, u originalu rukopisnog Životopisa Kaje Mateljana.

Kontinuitet poetskog izričaja čine svega dvije pjesme.

Anegdotalne, socijalne, etnološke crtice ovog izdanja vrijedan su zapis o otoku s višedesetljetnim vremenskim odmakom. Život na otoku se mijenja…, govor se mijenja… Ali, otok ostaje otok, i sa pročitanom zadnjom stranicom libra bude isto ka i sa kolačen i prošekon – dajte još!

Željka Alajbeg

Bilješka o autoru:

Nikola Mateljan rođen je u Grohotama 1939. godine (peto dijete Ruzarija i Ivanice rođ. Burica). U Grohotama je pohađao osnovnu školu.

Kako živjeti? Kako hoćeš ili kako moraš? Jesmo li svi djeca sudbine? Jesmo li svi kovači svoje sreće? Nikolini odgovori na ova pitanja, njegov su izbor – plovidba na kamenom brodu – plovidba na otoku Šolti. Ploviti se ionako mora. Po burama i neverama svoj život nesebično je darivao roditeljima, lozi, smokvi i maslini, svoj život darovao je rodnoj „škrapi“. Na otoku je stjecao i stekao zanimanja škole života. Mirovinu je zaslužio radeći u industriji prerade plastičnih masa. Vjernost svojim korijenima, a dosljedan vlastitom izboru, pretače u pisanu riječ, poeziju i prozu, ispisanu „jazikon“ otaca te marno sa suprugom Ankom skuplja predmete iz života suotočana i slaže ih u svome malome muzeju. Želeći nam i na drugi način, bar donekle dočarati trudni život Šoltana i njegove obitelji, treću svoju autorsku knjigu protkao je opet s fotografijama, ali ovog puta i dokumentima koji svjedoče tom vremenu.

Nikola je bio jedan od osnivača Narodne tehnike u Grohotama, njezin aktivni član, a svojevremeno i predsjednik. Dragovoljac je Domovinskog rata. Do sada je objavio zbirku pjesama Ognjšća i beside (1999.) i zbirku proze Kameni brod (2018.). Pjesme i proza objavljivane su mu u Bašćini – časopisu za povijest i kulturu otoka Šolte. Poezija mu je objavljena u monografiji Otok Šolta, zborniku čakavske poezije učenika osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije Ča-more-judi koji izdaje OŠ Grohote. Proza mu je objavljena i nagrađena u zborniku Za puknit o’ smija (izdavač splitska uduga Čakavski jazik, 2014.). Na natječaju HSK Zagreb (2013.) za prozu je dobio Priznanje.

Dinko Sule

 

Naslov: Lupar i škrapa
Autor: Nikola Mateljan
Broj stranica: 138
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021 .
ISBN: 978-953-336-771-2
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.