JOŠ JEDNA VRATA, Nada Vukašinović

SKU: W-1474

18,00  (135,62 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Što se događa kada se razdvojimo i kada izgubimo nekoga s kim dijelimo priče iz djetinjstva? Roman je o ranjivosti odrastanja, o prijateljstvu, emocionalnoj povezanosti i podržavanju, ali i negativnim emocijama, rivalstvu, razdvajanju, izdaji, ravnodušnosti. Ovo je i sentimentalno putovanje u prošlost i preispitivanje sadašnjosti.

Iako su Dunja i Sonja iz naizgled sličnih, nepotpunih obitelji, ipak odrastaju u različitom socijalnom miljeu. Ratni događaji mijenjaju i razaraju prijateljske odnose i one se potpuno odvoje i situiraju u međusobno konfrontirane svjetove. I ono prešućeno i neizrečeno, nikada glasno izgovoreno stvara tkivo priče.

Kako ih ipak povezuje djetinjstvo i odrastanje, susreću se povremeno u prijelomnim situacijama, tek da vide svoj odraz u očima one druge. Iako se mijenjaju, emocionalno sazrijevaju, ne zaboravljaju svoju startnu poziciju. Ovo je i priča o mekanim ljudima i odustajanju. Pronalaze se lako izgovori za odustajanje i za česte prekide prijateljstva.

Dunja pred kraj života pronalazi opravdanje za Sonjine postupke.

Dunja je glavni lik, učiteljica koja je pri kraju radnog vijeka i prolazi čitavu lepezu različitih osjećaja, od slobode, do osjećaja zamjenjivosti i odbačenosti.

Pri kraju života ona prolazi kroz krizu identiteta zbog različitih uloga, ali i kreativnu i zdravstvenu krizu. Kroz roman se provlači težnja za bilo kakvom promjenom u životu, koji je već definiran i zapravo u svojoj silaznoj završnici.

Bilješka o autorici:

Nada Vukašinović rođena je u Osijeku, a za Zagreb je vezuje njezino školovanje, obiteljski i profesionalni život. Završila je pedagogiju, komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu. Piše poeziju, kratke i putopisne priče, okušala se književnoj fantastici i pisanju kriminalističkih priča. Objavljuje priče i poeziju u časopisima i na internetskim portalima. Sudjeluje na natječajima za poeziju, kratku i putopisnu priču u Hrvatskoj i u regiji. Objavila je kratke priče u međunarodnoj zbirci kratkih priča Jesenja nota i poeziju u međunarodnoj zbirci Snovi sjećanja 2 (2018), poeziju u zbirci Zagreb na dlanu (2020) te u tridesetak zbornika i časopisa u tiskanom i elektroničkom obliku. Njezina priča „Pila sam kavu s Carlom del Ponte“ uvrštena je antologiju suvremenih kratkih književnih formi na Međunarodnom festivalu suvremenih književnih formi u Skopju (2021). Na književnom natječaju Hrvatskog sabora kulture 2021. godine dodijeljena joj je za poeziju Plaketa Pavleka Miškine.

Nagrađena je na anonimnom natječaju Matice hrvatske u Osijeku za najbolji prozni tekst u 2014. godini, a u 2015. godini objavila je knjigu kratkih priča Slučajno. 2020. godine dobila je potporu Ministarstva za kulturu za pisanje knjige kratkih priča. Kratke priče i poeziju objavljuje na https://www.facebook.com/Moje-niti -234355380451462/

Objavila je knjige kratkih priča: Slučajno (2015) i Izgubljena rijeka (2021), i poezije Slike na koži, (2022.)

Za 2023. godinu dobila je potporu Ministarstva kulture i medija za neobjavljeni roman Još jedna vrata.

E-mail: Nada Vukašinović

 

Naslov: Još jedna vrata
Autorica: Nada Vukašinović
Broj stranica: 160
Nakladnik: Hrvatski sabor kulture
Godina izdanja: 2023.
ISBN: 978-953-6074-37-2
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.