INTERAKCIJE MEĐU MLADIMA TIJEKOM PANDEMIJE COVID-19, Anči Leburić, Ivana Miše, Ivana Vladušić

INTERAKCIJE MEĐU MLADIMA TIJEKOM PANDEMIJE COVID-19, Anči Leburić, Ivana Miše, Ivana Vladušić

SKU: W-1378

15,93  (120,02 kn)

Autor: Anči Leburić

Nakladnik: Redak

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Autorice Anči Leburić, Ivana Miše i Ivana Vladušić u studiji pod nazivom Interakcije među mladima tijekom pandemije COVID-19 prikazuju rezultate sociološkog istraživanja interakcija splitske mladeži u okolnostima pandemije COVID-19. Istraživanjem se htjelo uvidjeti kako mladi razmišljaju, ocjenjuju i prihvaćaju atmosferu i ozračje u navedenim okolnostima. Promjene izazvane pandemijom koronavirusa uzrokovale su duboko konceptualno i kritičko promišljanje u znanstvenoj zajednici. Ponukane društvenim promjenama uslijed pandemije COVID-19, autorice su pokušale dati neke odgovore na pitanja uzroka i posljedica pandemije virusa COVID-19.

U prvom dijelu istraživanja daje se uvid u društvene okolnosti pandemije COVID-19. Krajem veljače 2020. dijagnosticiran je prvi slučaj bolesti COVID-19 u Hrvatskoj. Nedugo nakon toga Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva, te služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s ostalim nadležnim tijelima i službama počinje programe prevencijskih mjera kako bi preuzeli kontrolu nad širenjem virusa COVID-19.

Nastojali su se objasniti i sociologizirati koncepti pandemije, socijalne, te fizičke distance i društvenih interakcija među mladima. Nedugo nakon proglašenja pandemije COVID-19 u medijima, od strane vlasti i struke u RH često se mogao čuti izraz socijalna distanca. Važno je naglasiti kako fizička udaljenost prilikom svakodnevnih kontakata nije isto što i socijalno distanciranje. Fizička distanca jedan je od indikatora društvene udaljenosti, a socijalna distanca, s druge strane, je spremnost pojedinca ili određene društvene grupe za međuljudskom komunikacijom i međudjelovanje s drugim pojedincima ili skupinama.

Anketno istraživanje je uključivalo upitnik koji je bio distribuiran među mladima od 18. do 34. godine na području grada Splita. Uslijed nastale situacije i okolnosti uzrokovanih virusom COVID-19, istraživanje je provedeno putem online kanala, a online anketa je bila distribuirana putem društvenih mreža i virtualnih kanala komunikacije. Istraživanje je omogućilo mjerenje aspekata slaganja i pridržavanja mjera Nacionalnog Stožera RH, odnosa s okolinom, mentalnog zdravlja i novih načina komunikacije, odnosno aspekata koji su omogućili dobivanje uvida o promjeni svakodnevnice mladih u doba pandemije COVID-19. Druga primijenjena istraživačka metoda bila je analiza sadržaja odabranih portala (Dnevnik.hr, Indeks.hr, Slobodna Dalmacija, Večernji list i 24sata), u kojima su analizirani tekstovi koji opisuju okupljanja mladih u razdoblju od ožujka 2020. do ožujka 2021. godine.

Bilješka o autoricama:

ANČI LEBURIĆ, rođena 1958. u Splitu, gdje je završila osnovnu školu, pa klasičnu srednju školu (gimnaziju), te istovremeno glazbenu srednju školu „Josip Hatze“, smjer violina. Nakon studija u Zagrebu, magistrira i doktorira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u znanstvenom polju sociologije. Trenutačno radi kao redovita profesorica u trajnom zvanju, na Katedri sociološke metodologije Odsjeka za sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Sudjelovala je aktivno u osnivanju i izvođenju nekoliko sveučilišnih, te posebno doktorskih i postdiplomskih studija u zemlji i u inozemstvu. Kontinuirano izvodi nastavu na sveučilištima od 90-ih godina 20.st. i to uglavnom metodološke i istraživačke kolegije, kao i sociološke predmete na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Osim na sociološkim studijima, bila je stalna suradnica i na nizu drugih, kao npr. na studiju arhitekture, etnomuzikologije, prava, medicine, dentalne medicine, geodezije, lingvistike itd.

Istražuje i objavljuje znanstvene radove iz metodologije društvenih i humanističkih istraživanja, sociologije medija, sociologije politike, sociologije mladih, sociologije zabave, sociologije slobodnog vremena, sociologije roda, sociologije žena, sociologije grada, sociologije jezika, sociolingvistike, sociologije religije, sociologije poduzetništva, socijalne ekologije, sociologije okoliša, sociologije obrazovanja, sociologije djece, sociologije dizajna, sociologi-je glazbe, sociologije umjetnosti i dr.

Suautorica je više od dvadesetak knjiga objavljenih u biblioteci Istraživačke studije, čija je i urednica (izdavač Redak iz Splita). Objavljivala je i u biblioteci Suvremena istraživanja (izdavač Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu). Deset knjiga publicirala je kod drugih izdavača kao suautorica. Utemeljuje Metodološku biblioteku kod splitskoga izdavača Redak, te kao urednica u ediciji Metodološke teme objavljuje od 2011.

Redovito publicira znanstvene tekstove u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima, često recenzira I evaluira istraživačke radove, programe i projekte, a trenutačno vodi i/ili sudjeluje u nekoliko međunarodnih projekata u kojima se istražuju razvojne, kulturološke, urbane, medijske, medicinske, socijalno-ekološke i dr. teme. Na Sveučilištu u Zadru 2016. god. dobiva zahvalnicu za „doprinos razvoju Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru povodom četrdesete obljetnice osnutka“. Odabrana je među brojnim svjetskim znanstvenicima i uvrštena na IBC listu (International Biographical Centre, Cambridge, Eng-land) kao jedna od TOP 100 PROFESSIONALS 2010 na svijetu. Članica je nekoliko stručnih asocijacija (socioloških, politoloških i evaluatorskih).

anci.leburic@gmail.com; anci@ffst.hr

www.ancileburic.com
Facebook/anci-leburic
LinkedIn/anci-leburic
Skype/anci.leburic

IVANA MIŠE, rođena 1993. godine u Sisku. Osnovnu i srednju školu je završila u Novskoj. Završava i govorničku školu „Ivo Škarić“. Godine 2017. upisuje jednopredmetni studij sociolo-gije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje 2020. stječe zvanje prvostupnice sociologije. Nakon toga, nastavlja obrazovanje na istom studiju gdje je sada studentica 2. godine diplomskog studija. Područja interesa su joj sociologija tijela, sociologija roda, sociologija žena, sociologija medija i metodologija. Godine 2022. završava program Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu gdje osvaja prvo mjesto s projektom Evala – Digitalni turistički vodič. Članica je Hrvatskog sociološkog društva te udruge studenata sociologije Imaginacija – splitsko društvo sociologa.

ivanamise1812@gmail.com; iloncarevic1@ffst.hr

IVANA VLADUŠIĆ, rođena 1998. godine u Splitu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 2017. upisuje jednopredmetni studij sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje 2020. stječe zvanje prvostupnice sociologije. Nakon toga, nastavlja obrazovanje na istom studiju gdje je i diplomirala 2022. godine. Pokazuje zanimanje za provođenje istraživanja u okviru urbane sociologije i sociologije grada, sociologije rizika, socijalne ekologije, sociologije okoliša te medicinske sociologije.

Godine 2022. završava program Studentskog poduzetni-čkog inkubatora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Dobitnica je Nagrade Filozofskog fakulteta za poseban uspjeh i postignuća 2022. godine.

Članica je Hrvatskog sociološkog društva te udruge studenata sociologije Imaginacija – splitsko društvo sociologa.

ivana.vladusic98@gmail.com; ivladusic@ffst.hr

Ključne riječi: Pandemija; covid-19; socijalna distanca; sociološko istraživanje; mladi u RH

Link: www.ancileburic.com

E-mail: Anči Leburić

Naslov: Interakcije među mladima tijekom pandemije COVID-19
Autorice: Anči Leburić, Ivana Miše, Ivana Vladušić
Broj stranica: 120
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-899-3
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.