BOSANSKA POSAVINA O grlicama i ljudima, Anto Adžamić

BOSANSKA POSAVINA O grlicama i ljudima, Anto Adžamić

SKU: W-1373

18,58  (139,99 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

U knjizi su sakupljeni neki od književno-dokumentarnih zapisa i pjesama lokalnog učitelja, novinara i poete Ante Adžamića iz bogate lepeze njegovih tekstova i pjesama objavljenih u različitim časopisima u periodu od 1960. do 2007. godine o Bosanskoj Posavini, djetinjstvu, zavičajnim ljudima i običajima, neimarima, stvarateljima, selima i gradovima kao i o velikosrpskoj agresiji na taj pitomi kraj pun zajedničkog suživota svih naroda. Većina sakupljenih tekstova je iz »Posavskog Glasnika«, uključujući i one satirične koje je pisao narodnim jezikom pod pseudonimom »Prika iz Lipika«.

Anto Adžamić je sve tekstove u »Posavskom Glasniku« pisao iz svoje bogate riznice sjećanja i svojih, kako ih sam naziva »hodoljublja«. Pisao je i o iskustvima protjerivanja, izgnanstvu, čežnji i zbivanjima onako kako su se dogodila ističući laž kao jedno od najgorih oružja manipulacije. Pisao je o kolovođama rata, poznanicima koju ga nisu poznavali, prijateljima koji su u jednom trenutku to prestali biti… Pisao je i o pozadini vlastitih priča, opisivao ponekad iste događaje iz različitih dijelova vlastitog života… Pisanjem je tijekom rata davao nadu u povratak za sve druge izgnane i obespravljene Posavljake.

Knjiga sadrži i njegove srednjoškolske nagrađivane radove, odabrane priče i pjesme objavljene tijekom novinarske karijere kao i neke od tekstova koje pisao za školski časopis u Potočanima (BiH) tijekom svog ponovnog učiteljevanja. Za neke od tekstova koji su pronađeni u njegovom domu nije sigurno jesu li ikad do sada vidjeli svjetlost dana.

Neki od tekstova predstavljaju jedinstvenu odu zavičaju, odu Bosanskoj Posavini kakva je nekad bila.

Knjiga pruža bogate opise i kao takva daje doprinos za većinu sela posavskih Hrvata i Muslimana: od rodnih mu Donjih Kladara, pa do Garevca, Pećnika, Tarevaca, Jakeša, Dobre Vode, Donjih Riječana, Srnave, Potočana, Kornice, Čardaka, Lipika, Domaljevca, Dobrinje, Tramošnice, Živkovog Polja…, kao i tamošnjih gradova: Modriče, Odžaka, Gradačca, Bosanskog Šamca, Orašja… Knjiga također predstavlja i značajan doprinos za grad Dugo Selo gdje je napisan veći dio sakupljenog materijala.

Ova knjiga, predstavlja jedinstven dokument o Bosanskoj Posavini i ljepoti zemlje koja je iz dronjaka rasla, visine dosegla, a onda je ljudski i materijalno ružno uništena u ratu koji još uvijek traje u dušama mnogih. Opisani događaji i priče ostaju kao zalog za sve obespravljene, poginule i izgnane pod naletom velikosrpske agresije kao i osuda zločina koji se ne smiju zaboraviti u ime budućeg mira, suživota, prosperiteta svih naroda tog kraja.

 

Bilješka o autoru:

Anto Adžamić je rođen 15. svibnja 1942. godine u Donjim Kladarima kod Modriče, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu pohađao je u Garevcu, nižu realnu gimnaziju u Modriči, a gimnaziju u Gradačcu. Zvanje učitelja stekao je u Učiteljskoj školi u Derventi, a kasnije je diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Beogradu.

Učiteljevao je u Garevcu, Dobroj Vodi, Kladarima i Donjim Riječanima, a potom je dvadesetak godina radio kao novinar i urednik u Radio-Modriči i bio prvi urednik »Modričkih novina«. Objavio je brojne reportažne i druge zapise u »Zadrugaru«, »Večernjim novinama«, »Oslobođenju«, »Prosvjetnom listu«, »Glasu komuna« i drugim lokalnim listovima u Bosni i Hercegovini. Godinama je bio dopisnik Radio-Sarajeva, a surađivao je i u književnim časopisima »Lica« i »Naši dani«.

Još kao srednjoškolac osvojio je više značajnih književnih priznanja, a među njima i prve nagrade za prozu na natječaju zagrebačkog »Poleta« (1960. i 1961. godine), nekada eminentnog literarnog časopisa.

U »Posavskom glasniku«, u rubrici »IZ DNEVNIKA«, objavio je brojne reportaže koje se pamte po lepršavom jeziku, dubokoj osjećajnosti i promišljenosti, toploj lirici koju je protkao vedrinom duha ljudi iz Bosanske Posavine. U istom listu, pod pseudonimom »Prika iz Lipika«, pisao je izričajem narodnog jezika kojim se odavno više ne govori…

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, živio je i radio u Dugom Selu pokraj Zagreba, povremeno pisao o svom zavičaju i radio kao putnik-učitelj u Potočanima kod Odžaka.

Preminuo je 9. svibnja 2022. godine u Zagrebu. Pokopan je na Novom Groblju u Dugom Selu.

Ključne riječi: Bosanska Posavina, Anto Adžamić, O grlicama i ljudima, Posavski Glasnik, Rat u Bosanskoj Posavini, Protjerivanje Hrvata, Prošlost Bosanske Posavine, Običaji posavskih Hrvata, Velikosrpska agresija u Bosanskoj Posavini, Modriča, Donji Kladari, Garevac, Orašje, Odžak, Pećnik, izgnanstvo…

E-mail: Anto Adžamić

 

Naslov: BOSANSKA POSAVINA O grlicama i ljudima
Autor: Anto Adžamić
Broj stranica: 318
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-895-5
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.