Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i drugih država (12 b), Grupa autora

Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i drugih država (12 b), Grupa autora

SKU: W-0990

39,82  (300,02 kn)

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Međunarodno dvostruko oporezivanje nastaje kada dvije ili više država istom poreznom obvezniku nametnu obvezu plaćanja poreza s obzirom na isti oporezivi dohodak/dobit ili imovinu. Isto nastaje zbog toga što države koriste istovremeno dva kriterija za određenje porezne obveze: načelo neograničene porezne obveze prema kojem rezidenti plaćaju porez na svjetski dohodak (tuzemni i inozemni), te načelo izvora dohotka prema kojem rezidenti plaćaju porez samo na dohodak ostvaren na području određene države. Ukoliko bi obje države htjele taj dohodak neograničeno oporezivati, ukupan teret na prekogranične gospodarske aktivnosti bio bi pretjerano visok. Do dvostrukog oporezivanja može doći i kada dvije države smatraju poreznog obveznika svojim rezidentom i obje ga žele oporezivati na temelju svjetskog dohotka. Kako bi se iskoristile pogodnosti sve veće liberalizacije međunarodnog tržišta sve države imaju isti interes, a to je izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Kako je strateški prioritet Republike Hrvatske razvoj i jačanje integracijskih veza sa svim državama svijeta i uspostava sukladnog političkog, pravnog i ekonomskog sustava, važno je i pitanje sklapanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te se primarna prednost treba dati razvoju učinkovite mreže navedenih ugovora, koja će osigurati smjernice za djelovanje stranim investitorima.

U Republici Hrvatskoj s 1. siječnja 2018. u primjeni su ukupno 62 Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a prema načinu integriranja u hrvatski pravni poredak možemo razlikovati jedan manji dio ugovora koji je još uvijek na snazi i bili su u primjeni za vrijeme SFRJ i veliki dio onih za uvjete kojih je pregovarano za vrijeme nastanka samostalne hrvatske države te ugovori u odnosu na novonastale države prema pravilima o sukcesiji sadržanima u Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora.

U ovom su priručniku navedeni svi ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su u Republici Hrvatskoj u primjeni od 1. siječnja 2018.

Ključne riječi: dvostruko oporezivanje

E-mail: Martina Fabris

Naslov: Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i drugih država (12 b)
Autor: Dalibor Legac, Andreja Sertić Tomiček, Ljiljana Gretić Bralić
Broj stranica: 1106
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2019 .
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.