PRIČE IZ KONOBE ZA STARIJE, Miki Bratanić

SKU: W-1554

20,00  (150,69 kn)

Autor: Miki Bratanić

Nakladnik: Vlastita naklada

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Priče iz konobe za starije zbirka je kratkih priča iz života ljudi povezanih s konobom. Neke su priče izmišljene, neke stvarne, neke su osobne, autorove, bilo iz djetinjstva ili iz mladosti, neke su ozbiljne, neke šaljive, ali sve su one ležerne, pisane jednostavnim narodnim jezikom, nekom vrstom splitske ili dalmatinske urbane čakavice.

Premda naslov knjige sugerira na nešto ozbiljno, ili “samo za odrasle” on je samo simpatičan nasljednik naslova autorove prethodne knjige “Priče iz konobe za djecu”.

Priče iz konobe za starije namjenjene su dakle svima koji vole opuštajuća i lagana štiva u formi kratkih samostalnih cjelina tj priča.

A ovo su naslovi priča: Krakun iznutra, Rock & roll u jematvi, Konoba za one stvari, Dičja hodalica, Šufit, Lambik, Donja kuhinja, Jedna besida o bačvici i jedna o purteli, BMW za Gorenje, U konobi moga dida, Konoba na drugemu katu, Sveti Mikula popi prošek, Kanota, Dota moga punca, Digod je čagod boje ne znat, Sve je prije bilo boje, Blues uz žmul, Don Stjepan i njegovi zahodi, Dalmacija i vino, Zadruga za druge, Vikend dnevnik jedne enologinje, Marica i Šime, Lazaret prid porton, roza prid lozon, Tamić, Inštrukcije za obid na piru, Nikoliko batudih ča vajo zapontit, Ustanak iz konobe.

Zadnja u nizu priča “Ustanak iz konobe” autorova je fikcija inicijacije ustanka pučana otoka Hvara pod vodstvom Matija Ivanića, koju autor smješta upravo u jednju konobu.

Ovo je autorova četvrta knjiga na temu konobe u sklopu njegovog projekta “Priča o konobi”.

S tekstom na kraju knjige naslovljenim “Dvi riči za žuntu”, autor se na poseban način zahvalio vjernim čitateljima na praćenju i čitanju.

 

Bilješka o autoru:

Miki Bratanić po profesiji je konzultant za primjenu informacijskih tehnologija u hotelijerstvu sa stalnom adresom boravka u Splitu. Dugo godina radio je u jednoj od najvećih svjetskih informatičkih korporacija, što mu je omogućilo stjecanje poslovnog iskustva i vještina te putovanja i upoznavanja ljudi. U privatnom životu intenzivno se kao član Društva hrvatskih književnika bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga, kao i sudjelovanjem u raznim kulturnim događanjima. Aktivno djeluje i u javnome životu publicirajući članke i kolumne.

Njegova je životna preokupacija projekt Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. U sklopu toga projekta objavio je četiri knjige na temu konobe: Konoba, Priča o konobi, edukativnu dječju slikovnicu Priče iz konobe za djecu te zbirku kratkih priča Priče iz konobe za starije.

Svoju Priču o konobi uobličio je u multimedijalnu prezentacijsku formu sa zanimljivim fotografijama, tekstovima i glazbom kojima s različitih aspekata prikazuje što je konoba značila nekad, ali i što znači danas. Na poseban način ukazuje kako su mnoge naše prepoznatljivosti, kao što je klapska pjesma, povezane s konobom. Priča o konobi” predstavljena je diljem svijeta počevši od Hvara i Splita, pa do Bostona, New Yorka i San Francisca.

Dugogodišnji rad na ovoj tematici potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu proglasi Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Dugi niz godina prikupljao je i odabirao za potrebe snimanja bogatu sakralnu pučku pjevačku građu svoga rodnog mjesta Vrbanj na otoku Hvaru, tragom Ljube Stipišića Delmate i njegove ostavštine.

S pučkim pjevačima iz Vrbanja (Hvar) ukupno je zabilježio 127 vrijednih i jedinstvenih pučkih crkvenih napjeva te ih kao producent i nakladnik objavio na tri nosača zvuka: Obredi Velike sedmice i procesija Za križen, Kroz godinu – kroz godine te Kralju kojemu sve živi, koji je 2009. godine nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji album duhovne glazbe.

Čitavo desetljeće svojega slobodnog vremena laički je istraživao zločine Jugoslavije proučavajući rijetko dostupnu dokumentaciju i literaturu, ali i upoznao mnoge žive svjedoke s kojima je razgovarao te prikupljao vrijedne informacije. Posebno se zanimao za masovne zločine koje je počinila jugoslavenska komunistička vlast, a koji su ostali sakriveni i nepoznati za javnost. Potresen saznanjima objavio je zbirku poezije i razmišljanja naslovljenu Ruzarij za Hrvatski križni put, a kasnije i roman Korijeni u kojem ističe potrebu nacionalnoga suočavanja s prošlošću i otkrivanja istine. Objavljene kolumne u kojima jednostavnim jezikom malog čovjeka progovara o nekim našim nikad rasvijetljenim povijesnim temama te javno ustanovljenim lažima i manipulacijama, sakupio je u svojevrsnu zbirku kolumni nazvanu Priručnik za život u Hrvatskoj, objavljenom u digitalnom obliku. Na temelju svojih interesa i znanja o povijesti priredio je i knjigu Otok u plamenu u kojoj javnost upoznaje s najvećom tragedijom, ali i najvećom humanitarnom akcijom u povijesti otoka Hvara, koja se zbila za vrijeme Drugoga svjetskog rata kada su talijanski fašisti i njemački nacisti nanijeli veliko zlo otoku, a otočani pokazali kako dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine svojim autorskim stvaralaštvom i stručnim radom, dodijeljena mu je Osobna nagrada Grada Staroga Grada (otok Hvar).

Dobitnik je prestižne nagrade medalje Marko Polo za postignuća u promociji Hrvatske u turizmu, a koja mu je u organizaciji svjetske međunarodne institucije Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme dodijeljena za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine i tradicionalnih obilježja hrvatskog turizma kroz projekt Priča o konobi”.

Međunarodna organizacija koja djeluje pri UN-u – Hrvatski Svjetski Kongres (USA), dodijelila mu je priznanje za doprinos povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske.

Miki Bratanić rođen je 31. srpnja 1970. u Splitu. Odrastao je u Vrbanju na otoku Hvaru. Nakon završene osmogodišnje škole na otoku, upisuje i završava srednju Elektrotehničku školu u Splitu. Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) dobiva zvanje inženjera strojarstva. Životni put odveo ga je u sektor informacijskih tehnologija u kojemu je izgradio karijeru i u kojemu radi i danas. Živi i radi u Splitu. Oženjen je i ima dvoje djece.

Djela:

Kad sve umukne govorićedu stine (Criteria, 2000.)

Kojin jazikon (Naklada Bošković, 2003.)

Quo vadis (Naklada Bošković, 2003.)

Svitlo na kraju (Književni krug Split, 2005.)

U kloncu (vlastita naklada, 2006.)

Ruzarij za Hrvatski križni put (Glas Koncila, 2009.)

Rič za jubav (Naklada Bošković, 2010.)

Četiri štajuna (vlastita naklada, 2010.)

Priča o poštaru Gricku (Naklada Bošković, 2010.).

Konoba (Književni krug, Split 2010.)

La Konoba (talijanski prijevod Konobe, vlastita naklada 2011.)

The Konoba (engleski prijevod Konobe, vlastita naklada 2011.)

Sjećanje na ljeto (vlastita naklada, digitalno izdanje, 2014.)

Priča o konobi (vlastita naklada, 2014.)

Story of the konoba (vlastita naklada, 2014.)

Razgovor s tišinom (vlastita naklada, digitalno izdanje, 2014.)

Priče iz konobe za djecu (vlastita naklada, 2018.)

Korijeni (vlastita naklada, 2018.)

Priručnik za život u Hrvatskoj (vlastita naklada, digitalno izdanje, 2021.)

Otok u plamenu (vlastita naklada, 2021.)

Priče iz konobe za starije (vlastita naklada, 2021.)

Link: www.mikibratanic.com

E-mail: Miki Bratanić

 

Naslov: Priče iz konobe za starije
Autor/autorica: Miki Bratanić
Broj stranica: 116
Nakladnik: Vlastita naklada
Godina izdanja: 2021..
ISBN: 978-953-95414-9-9
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.