NAUTIČKI TURIZAM HRVATSKE, Tihomir Luković

NAUTIČKI TURIZAM HRVATSKE, Tihomir Luković

SKU: W-0419

19,91  (150,01 kn)

Autor: U obradi

Nakladnik: Unos u tijeku

Plaćanje kod preuzimanja

Platite gotovinom svom dostavljaču

Sigurna online kupovina

100% sigurno online plaćanje

Sažetak:

Sažetak:

Nautički je turizam za Hrvatsku vrlo značajan turistički fenomen koji je, posebno u priobalnom dijelu Hrvatske, vrlo često perjanica gospodarstva. Stoga je logično da mu je, posebno u istraživačkom dijelu, potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Važnost nautičkog turizma uočena je prije nekoliko desetaka godina, kada je gotovo na svim priobalnim sveučilištima ustrojen kolegij nautičkog turizma. Prvi su počeci zabilježeni u Zadru, ali se izučavanje nautičkog turizma ubrzo proširilo na sveučilištima po cijeloj jadranskoj obali. U tom su razdoblju nastali prvi udžbenici nautičkog turizma, te se toj vrsti turizma posvećivala zamjetna pažnja. Ipak, s vremenom kao da je taj istraživački zamah postupno jenjavao, te danas imamo vrlo šarolike korištene izvore, to jest zastarjelu literaturu na priobalnim sveučilištima. To je osnovni razlog da sam pokrenuo proces okupljanja svih kompetentnih znalaca nautičkog turizma u Hrvatskoj, ponajviše kolega profesora, ali i dokazanih znalaca iz prakse, kako bi povezali teoriju i praksu, što je izuzetno važno. Tom su se pozivu odazvali uvažene kolege i koautori u ovoj knjizi, od Istre do dubrovačkog juga, a podršku je dao i Zagreb, te koristim priliku svima im zahvaliti.


Pravo je zadovoljstvo bilo raditi na ovom interuniverzitetskom projektu, što je, vjerujem, svima nama pomoglo podariti Hrvatskoj prvi interuniverzitetski udžbenik pod naslovom „Nautički turizam Hrvatske“. Nije samo ovaj interuniverzitetski udžbenik ono što se pozitivno dogodilo na akademsko-znanstvenoj i praktičnoj sceni Hrvatske, nego što nas je svih povezalo u ovom ambicioznom projektu. Svakako, naglasak je na turističkom i pomorskom aspektu nautičkog turizma, koji su dominantni aspekti ovog turističkog fenomena, naspram svih ostalih. Zato se tu i jesu okupili uvaženi ekonomisti turističkog usmjerenja, pravnici pomorskog usmjerenja, kao i znalci pomorske struke koja dotiče nautički turizam. Ljepota i vrijednost ovog projekta bila je u činjenici da su tu našli mjesto zaista svi kompetentni istraživači Hrvatske, što nas je još bolje povezalo u istraživački tim koji će, siguran sam, i nadalje surađivati i istraživati nautički turizam. Potreba za novim istraživanjima nasušna je potreba, jer ovaj je projekt pokazao koliko neznanja, nemara i rupa ima u službenim izvorima koji bi trebali podržati gospodarski razvoj nautičkog turizma Hrvatske, a koji je bez istraživanja samo tapkanje u mraku. Koliko je sve to potrebno na hrvatskom dijelu Jadrana pokazali su i najnoviji međunarodni skupovi, na kojima se Hrvatska vrlo loše prezentirala i pokazala da nema jasno profilirani cilj, a ni model kojim bi potaknula investicije i razvoj, za razliku od Italije. Stoga me posebno veseli da je ovaj interuniverzitetski udžbenik došao kao slika stvarnog stanja koje nas okružuje, ne samo u nautičkom turizmu, nego i u gospodarstvu, a što nas obvezuje pokrenuti se s nezavidne točke i stanja u kojem se nalazimo.


Ima još nešto vrlo važno. Kvalitetu ovog projekta, kao i koautora okupljenih oko ovog udžbenika prepoznala je i Prof. Patsy Morgan, PhD sa Southampton University. Ona je spremno prihvatila moj poziv da nam se pridruži i svojim respektabilnim znanjem pridonese boljoj kvaliteti ovog udžbenika. Zato njoj posebno hvala na znanju koje je s ljubavlju ugradila u naš udžbenik.


Čitajući ovu knjigu, ne samo studenti, nego i drugi čitatelji dobit će vrlo jasnu predodžbu stanja nautičkog turizma u Hrvatskoj, kao i problema što ih treba riješiti. Upravo problemi u nautičkom turizmu, koji je za priobalno gospodarstvo vrlo važan, povezali su znanost i praksu u realizaciji ovog projekta. Veliki broj subjekata nautičkog turizma kojima smo se obratili za pomoć ili za podatke, od luka nautičkog turizma, preko chartera, pa do cruisinga, vrlo su se rado odazvali na naš poziv i zato svima skupa hvala. Mnogo ih je, i zato je bolje ne spominjati ih poimence, nego se svima skupa iskreno zahvaliti. Ipak, potrebno je istaknuti Lučku upravu Dubrovnik koja je spremno prihvatila sponzorstvo ovoga interuniverzitetskog udžbenika. Ipak moram istaknuti nešto što je u ovom svijetu materijalizma i interesa pomalo čudno, a to su koautori koji su zajedno sa mnom stvarali ovaj udžbenik. Naprosto, moram im se još jednom zahvaliti jer su kao jedan samoprijegorno, motivirajuće i bez najmanje naznake očekivanja neke materijalne koristi, pisali, istraživali i sa mnom koordinirali kako bi ovaj udžbenik ugledao svjetlo dana. Hvala Vam dragi prijatelji, kolege, suradnici, jer Vi ste dokaz da Hrvatska ima i može puno pokazati i dati znanosti i gospodarstvu, ali nadležni u Hrvatskoj trebaju prepoznati taj potencijal i kvalitetu.

Daj nam Bože snage, zdravlja i motiva da se svi skupa nađemo na novom sličnom istraživačkom i upotrebnom projektu kako bismo pridonijeli razvoju naše domovine Hrvatske.

– Izv. prof. dr. sc. Tihomir Luković

Naslov: Nautički turizam Hrvatske
Autor: Tihomir Luković
Broj stranica: 342
Nakladnik: Lučka uprava Dubrovnik
Godina izdanja: 2015.
ISBN: 978-953-336-238-0
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Upiti i odgovori

Kako biste kupovali na Webknjižari, ne morate se registrirati. Ipak, ukoliko planirate pregledavati našu selekciju proizvoda ili naručivati više od samo jednom, registracija će vam omogućiti brže završavanje kupnje i zadržavanje proizvoda u vašoj košarici čak i ako napustite web stranicu.